Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetle yetkili memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin gerçekleştirileceği Başbakanlık merkez binasına girişinde yaptığı açıklamada, amaçlarının kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmak, grevli toplu sözleşme hakkına kavuşturmak olduğunu ifade etti.
Hayat şatlarının giderek zorlaştığını, enflasyon hesaplarının tutturulamadığını dile getiren Akyıldız, kamu çalışanlarının enflasyonunun yüzde 25’lere ulaştığını belirtti.
Akyıldız, toplu görüşmelerde siyasi iradenin samimi bir tavır sergileyip bunu masada göstermesi gerektiğini kaydetti. Akyıldız, ”Kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracak bir uygulama bugün burada başlamalı” dedi.
Siyasi iradenin toplu görüşmelerin güllük gülistanlık geçeceği umudunda olmaması gerektiğini söyleyen Akyıldız, taleplerinin destekleyen eylem ve etkinlikleri de belirlediklerini bildirdi.
Akyıldız, görüşmelerde olumlu bir yaklaşım görmemeleri halinde 27 Ağustosta çeşitli illerden yürüyüş başlatarak Ankara’ya geleceklerini ve 29 Ağustosta oturma eylemi başlatacaklarını belirtti.
”Toplu görüşmeler sonunda mutabakat sağlanırsa 30 Ağustosta şölen, sağlanamazsa açlık grevi yapacağız” diyen Akyıldız, bu kararın nasıl şekilleneceğinin siyasi iradenin tavrına bağlı olduğunu ifade etti.
TOPLANTIDA GÜNDEM OLUŞTURULDU.
Toplantı gündeminin belirlenmesinde yetkili sendikalarımızın temsilcileri ile kamu işveren kurulu toplantı gündemi ile ilgili görüşlerini açıkladılar. Kamu işveren kurulunun Mali ve sosyal hakların bir çalışmayı gerektirdiği, zamana ihtiyaç olduğu dolayısıyla gündemin son maddesinde yer alması görüşüne karşılık, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK ise; 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendika Kanununun öncelikli maddesinin Kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarının görüşülmesi gerektiğine dair açıklamalarda bulundu. Koncuk konuşmasının devamında özetle şunları söyledi.”2 Milyonu aşkın kamu çalışanının toplu görüşmelerden beklentisi maaşlarına yapılacak iyileştirmenin ne kadar olacağıdır. Açlığa mahkûm edilmiş kamu çalışanları için bu toplu görüşme masası önemlidir. Bu bakımdan toplu görüşme masası kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek bir çalışmayı ortaya koymak ve sonuçlandırmak zorundadır. Kamu çalışanları aldığı maaşla geçimini sağlayamamaktadır. Bu ülkenin olmazsa olmaz unsuru olan kamu çalışanları, insanca yaşayabilecekleri bir ücreti hak etmektedir. Kamu çalışanlarının temsilcisi olan bizler, sadaka değil, çalışmamızın karşılığını istiyoruz. Bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerde mali ve sosyal haklar genelde sona bırakıldığından toplantılar aceleye getirilmiştir. Bu işler aceleye getirilecek işler değildir. Dolayısıyla, bu toplu görüşmelerde öncelikli maddemizin mali ve sosyal haklar olması gerekir .” dedi.
Toplantının ilk gününde mali ve sosyal haklar, geçmiş yıllarda mutabakat altına alınan konuların hayata geçirilmesiyle ilgili ve sendikal haklar ve 4688 sayılı yasayla ilgili düzenlemeler konularında komisyon kurulmasına karar verildi.
Toplu görüşmelerin gündem maddeleri ise şöyle belirlendi;
1- Mali ve sosyal haklar,
2- Geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi,
3- Çalışma şartlarının iyileştirilmesi,
4- Özelleştirme,
5- Sendikal ve demokratik haklar.
Toplantıda ayrıca, KEY ödemeleri konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için önümüzdeki toplantıda gündem dışı olarak tarafların görüşlerine yer verilmesine karar verildi. Bu konuda mağdur olanlara yönelik, hak kaybını gidermek için bir çözüm bulunması için çalışma başlatılması karar verildi.
TOPLU GÖRÜŞMELERDE 2. RANDEVU 21 AĞUSTOS 2008 PERŞEMBE GÜNÜ
Toplantının ardından toplu görüşmeler sürecini yöneten Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile basının karşısına geçen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız açıklamalarda bulundu.
“Bugün toplu görüşme masasında kamu işveren kurulu maalesef yine dersine çalışmadan geldi.” sözleriyle konuşmasına başlayan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız 2009 yılında kamu çalışanlarının mali ve sosyal hakları konusunda çalışanları rahatlatacak olan bir mali portrenin çıkması için siyasi iradenin neyi teklif edecekleri konusunda cevap alamadıklarını söyledi. Akyıldız, “önümüzdeki toplantıya bu konuda netlik olmasını bekliyoruz” dedi. Genel Başkan Akyıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Samimiyetle şunu ifade etmek istiyorum. Birincisi ‘masaya gereken önemli vermezsek sonuç alma şansımız olamayacaktır’ dedi Sayın Bakan ve Kamu İşveren Kurulu’nun bu konuda toplantı masasına gereken ciddiyetle ve samimiyetle gelmeleri konusunu bir kez daha belirtiyorum. Bu masada kamu çalışanını konuşuyoruz. Kamu çalışanı toplum içinde itibar kaybetmektedir. Bu siyasi iradenin kamu çalışanları konusundaki düşüncelerinin neticesinde ortaya çıkmaktadır. Biz artık kamu çalışanlarının itibarının iadesinin siyasi iradenin verdiği sözleri yerine getirerek tutmasını bekliyoruz. 6 yıldır gerçekleştirilen toplu görüşmeler yine istenmeyen beyanlarla ve tartışmalarla başladı ama Sayın Bakanın çabalarıyla bu noktaya geldi. Dilerim toplu görüşme masasından, kamu çalışanlarının haklarının ve mali konulurdaki taleplerinin yerine getirilmesi için kararlar çıkar. Biz mutabakat zaptını imzalamak istiyoruz.”
Bakan Başesgioğlu, ise toplu görüşmelerde oluşturulan komisyonları açıklayarak, pazartesi gününden itibaren komisyonların çalışmaya başlayacağını söyledi. Bakan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Denge tazminatı yerine eşit işe eşit ücret prensibinin hayata geçmesi için çalışma başlattık. İki gün içinde kararname yayımlanacak. 1 milyon 600 bin çalışana bu iyileştirme verilecektir. Bu süreçte konfederasyonlarımızın çok yapıcı katkıları oldu. Kurumlar arasındaki adaletsizliği gidermek için bu çalışmayı başlattık. Bu konuda önemli bir adım attık. Kararnamenin ayrıntıları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Amacımız kamu çalışanlarının refahlarının arttırılmasıdır. Kamu personel rejiminin iyileştirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde sendikalarla birlikte önemli adım atacağız.”
Taraflar 21 ağustos Perşembe günü yeniden bir araya gelmek üzere ayrıldı.