İftar sofraları bir yılda 147 lira pahalandı, Ramazan enflasyonu %14,7 oldu.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlarımız için iftar yapmanın bedelini hesapladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin iftar yapması için gerekli olan günlük tutarın en az 51,49 TL; 29 gün sürecek Ramazan boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.493,21 TL olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmada bir vatandaşın, oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarları tespit edildi.
Araştırmada oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 51,49 TL; 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.493,21 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 12,87 TL, aylık ise 373,23 TL olarak belirlendi.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2014 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 44,88 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.346,40 TL olarak hesaplamıştı. Geçtiğimiz yıl 30 gün süren Ramazan ayı, bu yıl 29 gün olacak. Bir günlük fark da hesaba katılınca, oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %14,7 oranında yükseldiği görülüyor.
Genel Başkan Koncuk: “Maaşa az, harcamalara çok zam yapılıyor”
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 2.297,8 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %65’ini, yani üçte ikisini ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti % 14,7 oranında yükseldi. Ramazan ayı geldiğinde fahiş zamlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzde bir de ailenin masraflarının arttığı, hesapta olmayan birçok harcamanın yapıldığı Ramazan Bayramı var. Bayramlar özellikle çocuklar için bayramlıkların alındığı, harçlıkların verildiği günler ama çalışanlarımız uzun zamandır bayramlarda çocuklarına harçlık verememenin, bayramlık alamamanın burukluğunu yaşıyorlar. Toplu sözleşme masasında ülkemizin ekonomik gerçeklerini dahi göremeyen ve iktidar partisinin elini rahatlatmak için %3+3 zamma “Evet” diyen yetkilendirilmiş Konfederasyon, bunun hesabını çalışanlara vermelidir. Resmi rakamlara göre dahi bir yıllık enflasyon % 8,09 olmasına rağmen ramazan enflasyonu % 14,7 olmuştur. Aynı yiyeceklerle iftar edebilmemiz için geçen yıla göre 147 lira daha fazla para harcamak zorundayız ama bu yıl memur maaşları ortalama 65 lira arttı. Yani iki Ramazan arasında memurun zararı aylık 82 lira olmuştur. Düşük maaş alan memurlarımız açısından bu zarar aylık 100 lirayı aşmaktadır. Gelirimiz az, masraflarımız çok. Neresinden bakılırsa bakılsın, memurlara ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi ve toplu sözleşmeden doğan zararlarının telafi edilmesi gerekir.” dedi. Koncuk, çalışanların bu mağduriyetine son vermek için, toplu sözleşme görüşmelerinde tüm çalışanlara “Bayram İkramiyesi” talep ettiklerini hatırlatarak “Rahmet ve bereket ayı Ramazan, Müslümanların kurtuluş ayıdır. Tüm Müslümanlar oruç tutarak, manevi anlamda kurtuluşu arzu ediyor, yetkililerden de memurlarımızı maddi, kendilerini manevi anlamda kurtaracak ve milyonlarca çalışanımızın ve emeklinin hayır duasına vesile olacak tedbirler almalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Ürün
Gerekli Olan
Günlük Miktar
(1 kişi)
Kalori
Günlük Tutar
(4 kişi)
Ramazan Masrafı
(4 kişi)
Et
120 gr
300
11,38 TL
330,02 TL
Çorba
150 gr
180
1,47 TL
42,63 TL
Pilav
160 gr
211
5,72 TL
165,88 TL
Peynir
30 gr
70
2,32 TL
67,28 TL
Meyve
300 gr
150
4,35 TL
126,15 TL
Salata
250 gr
125
2,88 TL
83,52 TL
Pide
350 gr
1000
8,40 TL
243,60 TL
Tatlı
60 gr
240
5,28 TL
153,12 TL
Reçel
30 gr
90
1,50 TL
43,50 TL
Zeytin
20 gr
29
1,19 TL
34,51 TL
Hurma
2 adet (50 gr)
275
7,00 TL
203,00 TL
Toplam
2940
51,49 TL
1.493,21 TL
Kaynak: TÜİK, Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi