EK DERSLE İLGİLİ GERİ ÖDEME SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Kararlar açıklanmadan hangi yönetici, hangi yöntemle aldığı ücretin çıkacak kararlara uygun olmayacağını bilebilirdi? Bu yöneticilerimiz ek ders esaslarının bu şekilde çıkacağını bilmeden, eski uygulamalara göre ücret almışlarsa bunun sorumlusu sayılamazlar. Dolayısıyla, şu anda bazı illerimizde böyle bir uygulama varsa yanlıştır, mahkeme kararlarına ve 657 sayılı DMK’ya uygun değildir. Çünkü idareden kaynaklanan bir hatadan dolayı çalışanların sorumlu tutulması mümkün değildir. Bakanlıkla, bu problemle ilgili görüşülmüş, konuyla ilgili bir genelge hazırlandığı öğrenilmiştir. Bu hazırlanan genelgeye göre arkadaşlarımızın bir mağduriyeti olmayacak, fazla alanlar bakımından bir problem oluşmayacak, tam tersine 01.07.2006 dan bu yana eksik alanların eksik ücretlerini alması mümkün olacaktır. Bu konuda, yapılan bu açıklamanın aksine bir uygulama olması halinde Türk Eğitim Sen, mağdur olan arkadaşlarımıza her türlü hukuki desteği verecek,  Bakanlıklar nezdinde her türlü girişimde bulunacaktır.

KONUYLA İLGİLİ OLARAK AVUKATIMIZIN GÖRÜŞÜ AŞAĞIDADIR
       Söz konusu KHK’nin yürürlüğe girmesi ile uygulamaya konulması birbirinden farklıdır.
Dolayısıyla söz konusu BKK 1/7/2006 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacaktır.
       BKK’ın 31’nci maddesi ile daha önce yürürlükte bulunan MEB Öğretmen ve Yöneticilerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.
       Aynı yasanın Geçici 1.maddesi ile daha önce verilen haklar Kazanılmış Hak olarak kabul edilmektedir. MEB’nın Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Esaslar ile verilmiş bulunan haklar saklı tutulmaktadır.
     Dolayısıyla daha önce ek ders ücreti alanlar hakkında MEB bu ödemeler sebebiyle kişilere başvuramaz. Geri ödeme talebinde bulunamaz.
       Diğer taraftan söz konusu BKK Resmi Gazete de yayınlandığı  16 Aralık 2006 tarihinden sonra yürürlüğe girer ancak 01/07/2006 tarihinden itibaren uygulanır.
       Dolayısıyla ilgili 439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik gereği şartları taşıyan kişiler 1/7/2006 tarihi  itibari ile 2006/11350 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararından yararlanabilirler.

20/12/2006
Türk Eğitim-Sen Avukatı
Av.Ömer SARPDAĞ

Son Haberler

EYUDER’DEN UAESEB’E ALTIN MEŞALE ÖDÜLÜ UAESEB “YILIN SİVİL TOPLUM KURULUŞU”ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ.

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı Talip Geylan, 13 Mayıs 2026 tarihinde Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu’na katıldı. Genel Başkan’a UAESEB Genel Sekreteri Cengiz Kocakaplan da eşlik etti.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE MÜJDE İSİYORUZ.BAYRAM İKRAMİYESİ GÖREVİ BAŞINDAKİ MEMURLARA DA VERİLSİN!

Genel Sekreterimiz Selahattin Dolgun, 9 Mayıs 2026 tarihinde Mersin 1 No.lu Şube tarafından düzenlenen...

KAMUOYUNU SUNİ GÜNDEMLERE OYALAMAYIN, KAMU ÇALIŞANLARININ GERÇEK GÜNDEMİ EKONOMİDİR!

Genel Başkanımız Talip Geylan, 8-9 Mayıs 2026 tarihleri arasında Şanlıurfa’da temaslarda bulundu. Şanlıurfa İl...

TÜRK BAYRAĞIMIZ; BAĞIMSIZLIĞIMIZIN, MİLLETİMİZİN BİRLİK VE BERABERLİĞİNİN, VATAN UĞRUNA VERİLEN BÜYÜK MÜCADELENİN EN ÖNEMLİ SEMBOLÜDÜR.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, teşkilat çalışmalarını güçlendirmek ve eğitim çalışanlarının taleplerini...