Ana SayfaHABERLERBasın AçıklamasıOKULLAR ELEKTRİKSİZ KALABİLİR

OKULLAR ELEKTRİKSİZ KALABİLİR

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini Ramazan Bayramı’ndan sonra keseceğini açıklamıştı. Uygulama, borcunu ödeyemeyen kimi okullarda başladı. Konya’da borcu bulunan ilköğretim okullarının elektrikleri kesildi.

Bu çağdışı uygulama okulları zor durumda bıraktı. Dersleri elektrik olmadan yapmaya çalışan eğitimciler isyan ediyor. Konuyla ilgili sendikamıza da telefonlar geliyor ve 21. yüzyıla yakışmayacak bu uygulamanın kaldırılması talep ediliyor.

Ülkemizde okullar ne yazık ki kendi yağıyla kavrulmaktadır. Okulların elektrik, su, yakıt paraları öğrencilerden toplanan paralardan karşılanmaktadır. Hatta sendikamızın 1.185 veli üzerinde yaptığı ankette bunu doğrulamıştır. Ankete katılan velilerin yüzde 94.6’sı MEB tarafından yeterli kaynak aktarılmadığı için okulun ihtiyaçlarının öğrencilerden toplanan katkı paralarından karşılandığını ifade etmiştir.

    Ödenek yetersizliğinden dolayı elektrik borçları biriken okullar büyük bir çıkmazdadır. Korkarız ki, dün Konya’da başlayan uygulama kısa zamanda tüm illerimize, ilçelerimize, köylerimize yayılacak ve bu gidişle öğrenciler, öğretmenler, idareciler elektriksiz kalacaktır. Fiziki mekan yetersizliği, öğretmen açığı, derslik açığı derken, okullar için bir diğer sorun da elektriksizlik olacaktır. Elektriğin olmadığı bir yerde de eğitim-öğretimin yapılmasını kimse beklememelidir.

Bilindiği gibi kış kapıdadır. Okulların elektrik olmadan ısıtılması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle çocuklarımız, öğretmenlerimiz, idarecilerimiz ve hizmetlilerimiz soğuğa mahkum edilecek ve okullar bu kez salgın hastalıkların adresi haline gelecektir.

İdareciler artık okulu yönetmekten ziyade, borçları nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmektedir. Oysa eğitimcilerimiz kaynak yokluğuna rağmen fedakarca görevlerinin başındadır. Üstelik okulların borcu sadece elektrikle kısıtlı değildir. Bugün borcu dolayısıyla elektriği kesilen okulun yarın suyu, öbür gün doğalgazı kesilecektir.

Elektriksiz okullarla mı çağı yakalayacağız? Elektriksiz okullarla mı gelişen teknolojiyi takip edeceğiz? Elektriksiz okullarla mı nitelikli, kaliteli eğitim yapacağız? Elektriksiz okullarla mı Avrupa Birliği’ne gireceğiz?
Yaşanan bu karamsar tablonun tek sorumlusu ise siyasi erk’tir. Teröristleri, hortumcuları, soyguncuları affeden hükümetin okullara gelince niçin aslan kesildiğini anlamak mümkün değildir. Özel okullarla kol kola yürüyen, özel okullara destek veren hükümetin, sıra devlet okullarına geldiğinde bu denli duyarsız davranması biz eğitimcileri kaygılandırmaktadır. Tüm bu gerçekler ışığında okullarımızın karanlıkta kalmaması için geri kalmış ülkelerde bile görülmeyen bu uygulamaya son verilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı diğer illere yayılmadan skandala el koymalı ve okulların borçları MEB tarafından derhal ödenmelidir.

Son Haberler

PROJE OKULLARINA ÖĞRETMEN ATAMASINA İLİŞKİN BİM KARARI

Sendikamız üyesinin, proje okullarına öğretmen atama işlemleri kapsamında tercih ettiği proje okuluna kariyer ve...

Eylül Ayı e-Bülteni Yayında

Eylül ayı bültenimizi yayımladık! Sendikamızın güncel faaliyetlerini, eğitim dünyasındaki gelişmeleri ve üyelerimize yönelik çalışmalarımızı...

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.