OKULLARDA DOMUZ GRİBİNE KARŞI ACİL ÖNLEM ALINMALI

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK’un, domuz gribi ile ilgili yaptığı basın açıklamasıdır.

 

DOMUZ GRİBİNE KARŞI ACİL ÖNLEM ALINMAZSA OKULLAR SALGININ BAŞLANGIÇ ADRESİ OLACAKTIR

Ankara’da bir ilköğretim okulunda okuyan öğrencilerde domuz gribi tespit edilmesi eğitim camiasında büyük endişe yarattı. Domuz gribinin nisan ayından beri dünyayı etkilediği ve Türkiye’de de bu virüsün yayılma tehlikesi olduğu göz önüne alındığında bugüne kadar alınan önlemlerin yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Zira okullar açılmadan önce konuyla ilgili gerekli tedbirler alınmalı ve domuz gribine karşı daha etkin bir mücadele sergilenmeliydi.

 

Bu noktada bir ilköğretimde okulunda yaşanan domuz gribi paniği Sağlık Bakanlığı’nın ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışmalarını hızlandırmasını zorunlu hale getirmiştir. Bilindiği gibi domuz gribi aşısı bu ay sonuna doğru Türkiye’ye getirilecektir.  Aşının öncelikle risk gruplarına yapılacağı belirtilmektedir. Risk grubunda çocukların da bulunduğu göz önüne alındığında, Türkiye’ye gelecek domuz gribi aşısında önceliğin öğrencilere verilmesi zorunludur. Virüsün yayılma etkisinin ne denli hızlı olduğu düşünüldüğünde bu aşının öncelikle okullarda yapılmasında büyük yarar vardır. Aksi takdirde okullarda öğrenciler, öğretmenler, veliler en büyük risk grubunu oluşturacaktır.

 

Domuz gribine karşı öncelikle öğretmenlerin eğitimden geçirilmesi şarttır. Domuz gribi nedir? Belirtileri nelerdir? Domuz gribi nasıl bulaşmaktadır? Domuz gribinden kendimizi koruma yöntemleri nelerdir? Acil müdahalede ne yapılması gerekmektedir? İşte eğitimciler tüm bu sorulara karşı hazırlıklı olmalıdır.

 

Sağlık Bakanlığı domuz gribi hakkında okullarda öğrencilere ve velilere yönelik bilgilendirme çalışması yapmalı, onları da domuz gribine karşı ciddi bir eğitimden geçirmelidir. Sağlık Bakanlığı yetkililerine bu konuda öğretmenler de yardımcı olmalı, tüm öğrencilere ve ailelerine ulaşılmalıdır.

 

Grip belirtileri olan öğrenciler hiçbir şekilde okula gönderilmemeli ve domuz gribi riskine karşı en yakın hastaneye götürülmelidir.

 

Domuz gribin bulaşmasının en hızlı yolu ellerdir. Bu nedenle özellikle çocukların el temizliğine dikkat etmesi, yanlarında mutlaka sabun taşıması ve ellerini sık sık yıkaması zorunludur.

 

Okullara hizmetli takviyesi yapılmalıdır. Çocuklarımızın sağlığı her şeyden önce gelmektedir. Bu nedenle Bakanlık, konuya ticari kaygılarla yaklaşmamalı, öğrencilerin, eğitimcilerin sağlığını tehlikeye atmamalıdır. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı okullarda hijyenik ortamın sağlanması için hizmetli bulunmayan okullara acil hizmetli alımı yapmalı, hizmetli sayısının az olduğu okullara da takviyede bulunmalıdır.

 

Okullarda domuz gribi vakalarının artması durumunda okullar bir süre için tatil edilmeli, bu süreçte eğitimin aksamaması için her türlü tedbir düşünülmelidir. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU’nun okulların kapatılması durumunda televizyondan eğitim verileceği önerisi yerindedir.

 

Bu hastalığın Aralık ayında daha da şiddetini artırması beklenmektedir. En büyük risk grubunun çocuklar olduğu düşünüldüğünde, okullarda alarm düzeyi en yüksek seviyede olmalıdır. Çünkü domuz gribine karşı acil önlem alınmazsa okullar salgının başlangıç adresi olacaktır.

 

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.