Ana SayfaHABERLERBasın AçıklamasıKAZANDIĞIMIZ DAVA İLE DOÇENTLİK KONUSUNDA EŞİTLİĞİ SAĞLADIK

KAZANDIĞIMIZ DAVA İLE DOÇENTLİK KONUSUNDA EŞİTLİĞİ SAĞLADIK

         Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK’un üniversitelerarası kurulun doçentlik şartları ile ilgili sendikamızın kazandığı dava hakkında basın açıklamasıdır.

 

            KAZANDIĞIMIZ DAVA İLE DOÇENTLİK KONUSUNDA EŞİTLİĞİ SAĞLADIK      

   

           Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından 10.03.2010 tarihinde Doçentlik Başvuruları için geçerli olacak Asgari Ölçütler belirlenerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının resmi internet sitesinde yayınlanmıştır.

 

           2010 döneminden itibaren geçerli olacak Asgari Ölçütler adı altında Doçentlik Başvurusu için 12 Temel Alan belirlenmiştir. Bu temel alanlardan sadece Mühendislik Temel Alanı içerisindeki 23 Adet Mühendislik Bilim Alanından yalnızca 6 Bölüm için en az 6 ay olmak koşuluyla yurtdışında kendi alanı ile ilgili araştırma yapmış olmak koşulunu getirmiştir. Bu bölümler; Gemi Mühendisliği, înşaat Mühendisliği, Nükleer Mühendisliği, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ve Mühendislik Bilimleridir. Geriye kalan bunun dışındaki 17 adet Mühendislik Bilim Alanı içinse yurtdışında araştırma yapmış olmak koşulu getirilmemiştir.

 

         Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı tarafından belirlenmiş olan ve Ekim 2010 döneminden itibaren geçerli olacak Asgari Ölçütlerden Mühendislik Temel Alanındaki Koşul No 93’ün öncelikle Anayasada yer alan Eşitlik İlkesine aykırı olarak düzenlendiği gerekçesi ile Danıştay nezdinde dava açılmıştır. Açılan dava da yapılan bu uygulamanın fırsat eşitliğini zedelediği ve atama yapılırken idarelerin tercih nedeni olabilecek koşullarının doçentlik sınav başvurusu için asgari ölçüt olarak öngörülmesinin mümkün olmadığı gerekçesi ile Danıştay 8. Dairesi tarafından 2010/3048E sayılı dosya ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.
 

           Bu şekilde kazanılan dava ile doçentlik başvuruları konusunda adaylar arasında eşitlik sağlanmıştır.

 

                                  

 

 

 

Son Haberler

PROJE OKULLARINA ÖĞRETMEN ATAMASINA İLİŞKİN BİM KARARI

Sendikamız üyesinin, proje okullarına öğretmen atama işlemleri kapsamında tercih ettiği proje okuluna kariyer ve...

Eylül Ayı e-Bülteni Yayında

Eylül ayı bültenimizi yayımladık! Sendikamızın güncel faaliyetlerini, eğitim dünyasındaki gelişmeleri ve üyelerimize yönelik çalışmalarımızı...

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.