GREV HAKKI AKP YE RAĞMEN ANAYASA METNİNE YAZILDI

 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantılarında sendika ve dernek kurma hakkı ile ilgili maddelerin yazımı tamamlandı. Buna göre yeni anayasada memurların toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmazlık çıkması durumunda evrensel bir hak olan ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan grev hakkının kullanımı konusunda siyasi partiler anlaşamadı. Daha fazla demokrasi sloganıyla yeni anayasa çalışmalarına başlayan AKP konu memuların demokratik haklarına geldiğinde bir anda yasakçı bir anlayışın savunuculuğuna soundu.

MHP CHP ve BDP’nin üzerinde anlaştığı ve Anayasanın 38. maddesinin "Çalışanlar ve işverenler karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler." ve "Toplu sözleşmenin yapılması veya uygulanması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde çalışanlar grev hakkına sahiptir." şeklinde değişiklik içeren ve çalışanlar ifadesi ile kamu-özel sektör ayrımı yapılmaksızın ülkedeki tüm sendika üyelerinin grev yapabilmelerine imkan sağlayan ifadelere AKP’li Komisyon üyelerince itiraz edildi.

AKP mensubu milletvekilleri memurların grev yapmasının yasaklanması ve mevcut durumun sürdürülmesinden yana görüş bildirerek memurlar için toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurulmasını ve Kurulun vereceği kararların toplu sözleşme hükmünde değerlendirilmesini ve grev hakkının yalnızca işçilere tanınmasını isteyerek Komisyon raporuna kendi metinlerini de eklettiler.

Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk daha özgür bir ülke için daha özgürlükçü bir anayasa yapılması gerektiğinden hareket ederek yeni anayasa hazırlamak isteyen iktidarın memurların en temel insani ve demokratik haklarından olan grev hakkının yok sayılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Koncuk "Ülkede çalışanların bir kesimine tanınan haklar memurlara verilmeyecekse; çalışanların kendileri ve ailelerine yetecek ve insanca yaşayabileceği seviyede bir ücret alma hakkı engellenecekse; memurların siyasete katılmalarına izin verilmeyecekse; özgürlük kimlere gelecek; bu anayasa ne için değiştirilecektir?" dedi.

 

Son Haberler

PROJE OKULLARINDA KEYFİLİK SONA ERDİRİLMELİDİR!

Genel Başkan Yardımcımız İrfan Kılınçer, 11-14 Mayıs 2026 tarihlerinde Sinop’ta bir dizi istişare ve...

EYUDER’DEN UAESEB’E ALTIN MEŞALE ÖDÜLÜ UAESEB “YILIN SİVİL TOPLUM KURULUŞU”ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ.

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı Talip Geylan, 13 Mayıs 2026 tarihinde Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Eğitim Yönetimi Forumu’na katıldı. Genel Başkan’a UAESEB Genel Sekreteri Cengiz Kocakaplan da eşlik etti.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİNDE MÜJDE İSİYORUZ.BAYRAM İKRAMİYESİ GÖREVİ BAŞINDAKİ MEMURLARA DA VERİLSİN!

Genel Sekreterimiz Selahattin Dolgun, 9 Mayıs 2026 tarihinde Mersin 1 No.lu Şube tarafından düzenlenen...

KAMUOYUNU SUNİ GÜNDEMLERLE OYALAMAYIN, KAMU ÇALIŞANLARININ GERÇEK GÜNDEMİ EKONOMİDİR!

Genel Başkanımız Talip Geylan, 8-9 Mayıs 2026 tarihleri arasında Şanlıurfa’da temaslarda bulundu. Şanlıurfa İl...