EYLEM YAPAN ÜYELERİMİZE SORUŞTURMA AÇAN YÖNETİCİLERE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Sendikamızca 12.03.2018 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla; tam gün eğitim yapılan okullarda öğle arası nöbet tutmama eylem kararı, haftada birden fazla nöbet görevi verilen üyelerimizin ilk nöbetten sonraki nöbet görevini yerine getirmemesi eylem kararı, nöbetçi öğretmenlere taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda yaptırılan taşımalı eğitimle ilgili angarya görevleri yerine getirmeme eylem kararı, mesai saatleri dışındaki angarya görevleri yerine getirmeme eylem kararı alınmıştır.

Ancak; bazı okul yöneticilerinin, öğretmenleri eyleme katılmamaları konusunda zorladıkları ve eyleme katılacaklara soruşturma açacaklarını söyleyerek caydırmaya çalıştıkları konusunda şikayetler sendikamıza iletilmektedir.

Sendikal haklar; Anayasamızla, İLO sözleşmeleriyle, uluslararası diğer sözleşmelerle, sendikal yasalarla, genelgelerle ve yargı kararları ile koruma altına alınmıştır. Bu düzenlemeler yasalarımızın ve yönetmeliklerimizin üzerinde olan özel düzenlemelerdir. Dolayısıyla sendikalara eylem hakkı veren yasalar varken bu eyleme katılanları soruşturmak veya cezalandırmak, Yasa koyucunun iradesine ters olduğu gibi Türk Milleti adına karar veren Mahkemelerinin de iradesine aykırı olacaktır.   

 Özellikle kamunun hiçbir şekilde zararı olmayan bir konuda sendikamız üyeleri hakkında disiplin işlemleri yapılması sendikal hakların yok sayılması anlamına gelecektir.

 Sendikalar, demokratik toplumun olmazsa olmaz koşulu olan sivil toplum kuruluşları olup, aynı zamanda muhalefet ve baskı unsurudur. Bu nedenle toplumsal konularda da eylem yapabilmelerinin önüne geçilemez. Sendikalar eylemde bulunma yetkilerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden ve onunla bağlantılı İLO sözleşmelerinden almaktadırlar.

 Disiplin soruşturmasına neden olarak gösterilen bu eylem  4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 maddesinde …“sendika veya konfederasyonların bu

Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.” Hükmü kapsamındadır.

Türk Eğitim-Sen tarafından alınan kararlar uyarınca sendikal eylemde bulunan sendikamız üyeleri hakkında yasal işlem başlatılması ve soruşturma açılması, sendikal eylem yapanlardan usulsüz ücret kesintisi yapılması sendikal faaliyetlerin engellenmesi anlamına gelmektedir. Türk Ceza Kanunu’nun 118.maddesi kapsamında Sendikal faaliyetlere katılmayı engellemek ise suç kapsamındadır.

Türk Eğitim Sen olarak Valiliklere yazı yazarak; Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince sendika üyelerimizin sendikamızın aldığı eylem kararları doğrultusunda hareket ederek sendikal faaliyetlere katılmasını engelleyen kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunarak gerekli yasal yollara başvuracağımızı bildirerek, bu konuda mağduriyet yaşanmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınmasını, yasal olmayan ve yanlış tutum içerisindeki okul idarecilerinin uyarılması hususunda talepte bulunduk.

 

Valiliklere yazdığımız yazı için tıklayınız

 

Son Haberler

3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ HAVADA KALMASIN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan ile birlikte 10-11 Ocak 2025 tarihlerinde İstanbul’da bir dizi etkinliklere katıldı.

MÜLAKAT MAĞDURU ÖĞRETMENLERE DESTEK VERDİK

Türk Eğitim Sen, mülakat mağduru öğretmenlerin 12.01.2025 tarihinde Ankara Ulus Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına destek verdi.

DOĞUMUNUN 120. YILINDA HÜSEYİN NİHAL ATSIZ’I ANIYORUZ

Türk fikir dünyasına, edebiyatına ve tarihine derin izler bırakan Hüseyin Nihal Atsız’ın hatırasını yaşatmak ve onu minnetle anmak amacıyla “Doğumunun 120. Vefatının 50. Yılında Hüseyin Nihal ATSIZ’a Vefa” temasıyla “Millî Ruh, Milli Kimlik ve Kahramanlık” Şiir Yarışması düzenliyoruz.

ÖMK YÖNETMELİĞİNDEKİ EKSİK DÜZENLEMELERİ YARGIYA TAŞIDIK

Türk Eğitim Sen olarak Danıştay 12. Dairesinin 2025/261 Esas sayılı dosyası ile açtığımız davada,...