Söz konusu öğretmenlerimizin bizzat kendi tespitleri olan aşağıdaki problemler Başbakanlık, Dış İşleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına üst yazıyla gönderilmiştir.
Yurt Dışında Görev Yapan Öğretmenlerin Problemleri Hakkında Bazı Tespitler
1 ) 2008 – 2009 eğitim ve öğretim yılında Azerbaycanda görev yapan öğretmenlerimiz vize ve oturum almakta büyük güçlükler yaşamaktadır.Halihazırda öğretmenlerimizin tamamı vizesiz ve oturumsuz olarak Azerbaycanda bulunmaktadır.Bu olay sadece bu yıla mahsus değildir.Ancak bu yıl olay dahada ağırlaşmıştır,bu durumda her an sınır dışı edilme riskiyle yaşıyoruz.
2 ) Türk dünyasını tanıtmak amacıyla düzenlenen uyam seminerlerinde öğretmenlerin yurt dışındaki görev yerlerine aileleriyle birlikte gitmeleri teşvik edilmekte fakat aile fertlerine hiçbir şekilde yolluk ödenmemektedir.Öğretmenlerin yolluklarında sadece bir kereye mahsus olmak üzere ANKARA – BAKÜ veya BAKÜ – ANKARA arası uçak bileti ücreti ödenmekte olup Ankara ile diğer ulaşım yerleri arasındaki yolluk ödenmemektedir.
3 ) Azerbaycanda görev yapan öğretmenlerimizin sağlık hizmetlerinin karşılanması ve sağlık hizmet bedellerinin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşanmaktadır.Yaptıkları sağlık harcamalarının karşılığını 1-2 yıl gibi zaman geçtikten sonra alabilmektedirler.Rahatsızlandıklarında rapor kullandıkları zaman yurt dışı maaşlarının 3’de 2’si kesilmekte öğretmenler adeta açlığa mahkum edilmektedir.
4 ) Yurt dışında görev yapan öğretmenler aynı zamanda dış işleri bakanlığı mensubu sayıldıklarından ( NE HİKMETSE SADECE İZİN KONUSUNDA DIŞ İŞLERİ MENSUBU GİBİ İŞLEM GÖRMEKTEDİRLER ) yılda 30 gün izin kullanabilmektedirler.Bu durum öğretmenlerin zihinsel yorgunluklarını atabilmelerine engel olmaktadır.Bu da öğretmenlerin yıl içerisindeki verimliliğini,performansını yeterince kullanmasına engel olmaktadır.
Öğretmen 30 günü geçirdiği taktirde gün başına maaşının 3’de 2’sini kaybetmektedir.Yaz tatillerinde Azerbaycanı tanımak amacıyla yapılan ülke içi gezilerde dahi maaşlar kesilmektedir.
5 ) Azerbaycanda görev yapan öğretmenlerin ekonomik durumları ise oldukca vahim durumdadır.Bir öğretmen 1.250 dolar maaş almakta bunun yaklaşık 600 ile 800 dolarını ev kirası olarak vermektedir.Azerbaycanda 2 odalı oturulabilir bir evin kirası yaklaşık olarak 1000 dolar civarındadır.Öğretmenlerimiz genellikle 600-700 dolar civarında kira ödeyerek standartı düşük evlerde yaşamaktadırlar.Diğer ihtiyaçlarını karşılıyabilmek için Türkiyedeki maaşlarını transfer etmek zorunda kalmaktadırlar.
6 ) Maaşların zamanında ödenmesi konusundada sıkıntı yaşanmaktadır.Ocak ayında maaş ödenmeyen maaş şubat ayının sonunda ödenmektedir.Bu durum zaten ekonomik olarak çok zor durumda olan öğretmenlerin daha kötü duruma düşmesine sebep olmaktadır.
7 ) Yurt dışında çalışan öğretmenlerin resmi statüleri belirlenmeli ve özlük hakları buna göre düzenlenmelidir.
8 ) Yurt dışı görevlerde yapılan çalışmalar yurt içi görevde de değerlendirilmelidir.
9 ) Müdür yardımcılığı ve Müdürlük görevini yurt dışında yerine getiren öğretmenlerin Türkiyeye döndüklerinde bu hizmetleri yok sayılmakta bu da Türkiyedeki yönetici atama yönetmeliğinin işleyişinde maduriyetlere sebep olmaktadır.Yurt dışında A tipi olması gereken bir okulda idareci olarak görev yapan öğretmenlerin yurt içinde herhangi bir tipteki okula idareci olmak için yaptığı müracaatta yurt dışındaki idarecilik görevi dikkate alınmalıdır.
10 ) Yurt dışından dönecek öğretmenlere tain isteme döneminde dilekçe hakkı verilmelidir.Yurt dışındaki görevini tamamlayacak olan öğretmene o yıl içerisinde tayin hakkı tanınmalıdır.Ağustos 2009’da görevi sona erecek öğretmenin 2009’un tayin döneminde tayin isteme hakkı yoktur.Bu durumda öğretmen yurt içi görevine döndüğünde açıkta kalmaktan yada hizmet puanı yüksek olmasına rağmen hak ettiği kuruma atanamamaktadır.
TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ