Ana SayfaHABERLEREylem EtkinlikYOZGAT'TA BAŞKA BİR DİL, HAKKARİ'DE BAŞKA BİR DİL

YOZGAT’TA BAŞKA BİR DİL, HAKKARİ’DE BAŞKA BİR DİL

            Hükümete yakınlığıyla bilinen Sendika Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Kürtçe yer isimlerinin iade edilmesi için başlatılan kampanyaya neredeyse tüm birimleriyle destek verdi. Ama sadece bu bölgelerdeki birimleriyle. Diğer bölgelerde ise destek vermedi.

            Cumhuriyet tarihi boyunca isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinde yaşayanlar, eski isimlerin iadesi için imza kampanyası başlattı. 

            Ufkumuz.com isimli internet sitesinde “Adını Arayan Coğrafya” kitabının yazarı İbrahim Sediyani, öncülüğünde isimlerin iade edilmesi için kampanya başlatıldı. 

            Yanlış politikalar sonucu isimleri değiştirilen yerleşim birimlerinin eski gerçek isimlerini bir kitapta toplayan ve bu alanda Cumhuriyet tarihinde ortaya konan ilk çalışma özelliği taşıyan “Adını Arayan Coğrafya” kitabının yazarı İbrahim Sediyani, isimleri değiştirilen köy ve şehirlerin eski gerçek adlarına kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 

            Yerleşim birimlerinin isimlerinin “Türkçeleştirilmesi” ilk olarak 10 Aralık 1920 tarihinde gündeme geldi ve 1922 yılında ilk adım olarak birçok ilçe, köy, kasaba, dağ, köy isimleri Türkçeleştirildi. 1925 Şeyh Sâîd Ayaklanması’ndan sonra Doğu ve Güneydoğu’da yapılan isim değişikliklerinin ardından, 1934 – 36 yılları arasında 834 köye Türkçe isimler verildi. 1938 Seyyîd Rıza Ayaklanması’yla birlikte isim değiştirme genelgelerle, valilik kararlarıyla devam etti. Kürtçe, Arapça, Ermenice, Lazca, Gürcüce, Çerkezce isimler genelgelerle ya da yerel yönetimler veya valilik tasarrufu ile değiştirildi. 1940 yılında İçişleri Bakanlığı’nın 8589 sayılı genelgesi ile ad değiştirme işlemi resmileşti ve tek elden yapılmaya başlandı.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK VEREN KURULUŞLAR

Mazlum-Der Van Şubesi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi
Özgür-Der Diyarbakır Şubesi
Hakkari Eğitim ve Kalkındırma Derneği (HEK-DER)
Bağgöze ve Çevre Köyleri Eğitim Kültür Sanat ve Sosyal Dayanışma Derneği (BAĞÇEV-DER)
İSHAR
Van Umut Işığı Derneği
Van Kardelenler Kadın Derneği
Van Erdem – Der
Van Memur – Sen
Hakkari Empati Derneği
Hakkari Ati Gençlik Derneği
Hakkari Eğitim Bir-Sen
Hakkari Memur – Sen
Hakkari Toç Bir-Sen
Hakkari Sağlık – Sen
Hakkari Bem Bir – Sen
Hakkari Diyanet – Sen
Hakkari Kültür – Sen
Hakkari Bayındır – Sen
Erdem-Der Malazgirt Şubesi
Dünya ve Ülkemiz Çocuklarına Sağlık, Eğitim ve Yardım Derneği (ÇOCUK-DER)
Diyarbakır Özgür Eğitim-Sen
Güroymak Genç Girişimciler Derneği
Özgür – Der Tatvan Şubesi
Karakoçan Onurlu Bir Yaşam İçin Mazlumlarla Dayanışma Derneği (HAKDER)
Özgür Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası
Özgür Yazarlar Birliği
Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD)
Sapanca Bilgi Eğitim ve Dayanışma Derneği (SABED)
Eğitim – Sen Siirt Şubesi

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi