Memurlar, 2014 yılının Ocak ayında aldıkları 123 TL zamla bütün bir yılı geçirmek zorunda kaldı. Bu zam, maaşlara %2 ile %7 arasında değişen oranlarda yansırken, yılın 11 aylık diliminde gerçekleşen enflasyon %8,5’i buldu. Toplu sözleşme masasında unutulan enflasyon farkı nedeniyle memurların maaşları eridi ancak yılın özellikle ikinci yarısından sonra memur maaşları, bir de artan vergi oranları nedeniyle kesintiye uğradı. Memurların büyük çoğunluğu, bu ay maaş bordrolarına baktıklarında kötü bir sürprizle karşılaştılar. Yıllık toplam geliri 11 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisinin oranı da %15’ten %20’ye çıktı. Böylece memurlara 123 lira zam verilirken, vergiler yoluyla, gelir vergisi matrahı üzerinden %5 daha kesinti yapıp verdiğini fazlasıyla geri almış oldu.
2014 yılı için geçerli olan gelir vergisi dilimlerini belirlerken, enflasyon ve yeniden değerleme oranlarını dikkate almayıp, alt vergi dilimi yalnızca %2,8 artıran Maliye Bakanlığı, daha fazla vergi toplamak derdine düşünce, düşük maaşlı memurların bile ödeyeceği gelir vergisi oranları da son aylarda %15’ten %20’ye çıktı. Böylece aylık brüt ücretlerinin toplamı 11 bin lirayı geçen yaklaşık 2 milyon 100 bin memur, bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldı.
Temmuz ayını da zam alamadan geçiren memurlar da gelir vergilerine gelen %5’lik artış dolayısıyla tam bir hezimet daha yaşamış oldu. Hükümet bir eliyle verdiğini öbür eliyle geri aldı.
Öğretmen 123,5 lira zam aldı; 88,4 lira fazladan vergi ödedi
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre; ek ders ücretleri de dahil yaklaşık 265,20 lira gelir vergisi ödeyen bu öğretmen; %20’lik vergi dilimine girdiği ay sonrasında 353,6 lira gelir vergisi ödedi. Buna göre Ocak ayında 123 lira zam alan öğretmenin ödediği vergi 88,4 lira arttı. Böylece zaten enflasyon karşısında eriyen maaşı da bir üst vergi diliminden değerlendirilince yılın ikinci yarısı öğretmenler için tam bir kâbusa dönüştü.
Durum doktor ve mühendisler için de aynı
Araştırma, diğer kamu görevlileri için de durumun aynı olduğunu gösteriyor. Öyle ki; 1. derecenin 4. kademesindeki bir mühendis de daha yılın ilk yarısı dolmadan bir üst dilim olan %20 oranıyla vergilendirildi.
Nisan ayında yaklaşık 211,7 lira olan gelir vergisi tutarı, 70,5 liralık artışla, 282,2 liraya çıktı.
Aynı şartlardaki bir doktorun ödediği gelir vergisi ise yaklaşık 300 liradan 390 liraya yükseldi.
Sözleşmeli personelin durumu içler acısı
Kamu görevlileri arasında gelir vergisi bakımından en mağdur kesim, hiç şüphesiz sözleşmeli personel. Maaşı yaklaşık 2500 TL olan bir sözleşmeli personelin ödediği gelir vergisi, bir üst dilime geçtiği Mayıs ayından itibaren 125 lira artarak 375 liradan 500 liraya yüksledi ve bu personel Ocak ayında yapılan 123 liralık zamdan hiç faydalanamadığı gibi maaşı da vergi adaletsizliği nedeniyle doğrudan düştü.
Koncuk: “Gelir vergisinin %65’ini ücretli çalışanlar ödüyor”
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, asıl amacı çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi almak olan vergi sisteminin, Türkiye’de yakaladığından vergi almak şeklinde işlediğini belirtti.
Memurların ve sözleşmeli personelin; iş adamlarından, sanayiciden, yıllık kazancı milyonlarca lirayı bulan işletmeciden daha fazla gelir vergisi ödediğini vurgulayan Koncuk, bu adaletsizlik nedeniyle memur maaşlarına yapılan zammın neredeyse tamamının vergiye gittiğini söyledi.
İsmail Koncuk, “Türkiye’de gelirin %10-15’ini alan çalışanlar, toplanan gelir vergisinin %65’ini ödüyorsa; burada adaletten söz etmek imkânsız. Zaten toplu sözleşme nedeniyle büyük bir hezimet yaşayan memurlar, gelir vergisi oranı %15’ten %20’ye çıktığı için daha düşük maaş aldı. Hükümet bir eliyle zam olarak verdiğini, öbür eliyle vergi olarak geri alıyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde, vergi dilimlerinin yükseltilerek, bu mağduriyetin giderilmesi için talebimiz olmuştu ama yetkililer, kolay yoldan vergi toplamayı seçtikleri için, buna yanaşmadılar. Bugün memurların neredeyse tamamının ödediği vergi oranı, %15’ten %20’ye yükselmiş durumda. En düşük maaş alan bir hizmetli bile, gelirinin %20’si kadar gelir vergisi öderken; iş adamları, sanayiciler, işletmeciler, çeşitli yollarla daha az vergi ödemeyi başarıyorlar. Bu adaletsizliklerin giderilmesi için çalışanlara yönelik yeni bir vergi dilimi düzenlemesi yapılmak zorundadır Dünyada, çalışanların bu denli mağdur edildiği başka bir ülke yoktur.” dedi.