YOKSULLUK SINIRI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR!

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 2.537,94 Yeni Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre % 1,36 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre % 0,84 oranında artarak, 961 Yeni Lira 92 Kuruş olmuştur. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2008 yılı Nisan ayında 993,75 Yeni Lira olarak tahmin edilmiştir.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Nisan 2008 verilerine göre günlük 19,05 YTL olduğu belirlenmiştir. Toplam tüketim harcamaları içinde gıda harcamalarının payı % 22,52 ve ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 571,53 YTL olmuştur. Nisan 2008 itibarı ile ortalama 1.031,5 YTL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının % 55,41’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Nisan 2008 ortalama maaşının %40,93’üne denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının % 96,34’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçları için ise maaşının % 3,66’sı ile yetinmiştir. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Nisan 2008 maaşından geriye yalnızca 37,75 YTL kalmıştır.

Kasım 2002=100 olarak kabul edildiğinde Türkiye Kamu-Sen ARGE Merkezi tarafından hazırlanan açlık sınırı endeksi 202,39 olurken; yine Kasım 2002=100 olarak hesaplanan TÜFE endeksi 176,39 olarak hesaplanmıştır. Buna göre anılan dönemde açlık sınırındaki artış TÜFE’den % 26 daha fazla olmuştur.

Son Haberler

ÖĞRENCİ GELİŞİM RAPORLARI UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLSİN!

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında uygulamaya konulan öğretim programlarının amacına uygun ve işlevsel bir...

2026 YILI ÜLKEMİZE VE DÜNYAYA BARIŞ, HUZUR VE MUTLULUK GETİRSİN

Genel Başkanımız Talip Geylan, yeni yıl dolayısıyla yayınladığı mesajında, 2026 yılının başta ülkemiz olmak...

PROJE OKULLARINA ATAMA İLE İLGİLİ KARAR

Üyemizin, 2025 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Özel Program Ve Proje Okuluna Öğretmen Atama...

MÜLAKAT MAĞDURLARINDAN GENEL BAŞKANIMIZI ZİYARET

2023 KPSS sonuçlarına göre ilk 20 bine girerek atanmaya hak kazanan ancak mülakatlarda elenerek mağdur edilen öğretmenlerimiz, 25.12.2025 tarihinde Genel Başkanımız Talip Geylan’ı ziyaret etti.