YÖK Başkanlığı tarafından alınıp üniversite rektörlüklerine gönderilen 03.11.2009 tarih ve 9882-35771 sayılı karar ile 50/d maddesi uyarınca istihdam edilmiş araştırma görevlilerinden “a) Doktora öğrenimini tamamlamak üzere olanların başarı durumu göz önünde bulundurularak üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacı dolayısıyla doktora öğrenimini tamamladıktan sonra istihdamında lüzum görülenlerin ve b)Yurtdışında bir yükseköğrenim kurumunda lisansüstü öğrenim görmek üzere akseptans temin ederek 2547 sayılı Kanun’un 33. maddesi hükümlerine istinaden burslu olarak yurtdışına gönderilmesi düşünülenlerin, 2547 sayılı Kanun’un 33. maddesinin (a) fıkrası hükümlerine göre atanması gerektiği” ve dolayısıyla “2547 sayılı Kanun’un 50. maddesinin (d) fıkrasına göre istihdam edilen kişilerin atamalarının, öğretim elemanı ihtiyacı dikkate alınarak üniversitelerce değerlendirilmesi gerektiği” ifadeleri ile 50/d’den 33/a’ya geçiş için yeniden atama takdirini üniversite rektörlüklerine bıraktığını belirtmiştir.
Bu nedenle üniversitelerde bu uygulama bir keyfiyete dönüşmüş ve 50/d kapsamında görev yapanların 33/a maddesine göre istihdam edilmesi hususunda üniversitelere göre farklı uygulamalar yapılarak 50/d kapsamında görev yapanların iş güvenlikleri ellerinden alınmıştır. Ayrıca; Yardımcı Doçentlik kadrosunda bulunan öğretim üyelerinin 3. dereceden yukarı bir dereceye terfi edememeleri de çok önemli bir mağduriyet konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki Yardımcı Doçent kadrosunda iken emekli olan veya vefat eden bir öğretim üyesinin emeklilik işlemleri lise mezunu seviyesinde gerçekleştirilmektedir.
Bu gerekçeler ile Türk Eğitim Sen olarak yaptığımız başvuru neticesinde kendiside akademisyen kökenli olan Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Doç Dr. Mehmet GÜNAL tarafından soru önergesi hazırlanmıştır.
Ülkemizde gelecek kaygısı olmadan görev yapan üniversite çalışanlara ihtiyaç olduğu bilinci ile hareket eden sayın milletvekiline tüm üyelerimiz adına teşekkürlerimizi sunarız.