TOPLU SÖZLEŞMENİN EN ÖNEMLİ KAZANIMI(?)

Bu haber kamugazetesi.com adresinden alınmıştır.

 

 

Memurlar için grevsiz toplu sözleşmenin anlamsız olacağını ve grevin eninde sonunda geleceğini konuyla ilgili olanlar bilirler. Şuan itibariyle memurlar fiilen grev hakkını almışlardır..

Toplu sözleşmenin en önemli kazanımı grev hakkının fiilen tanınmasıdır

Memurlar için grevsiz toplu sözleşmenin anlamsız olacağını ve grevin eninde sonunda geleceğini konuyla ilgili olanlar bilirler. Şuan itibariyle memurlar fiilen grev hakkını almışlardır. Milli Eğitim Bakanının grev yapan öğretmenler hakkında soruşturma açılmayacak yönündeki açıklaması ise grev hakkının fiilen tanındığının resmileşmesidir. Bu durumda Anayasal düzenleme kaçınılmazdır. Anayasanın 53 üncü maddesi sadece memurlar için toplu sözleşme hakkını düzenlemiştir. Grev hakkı ise 54 üncü maddede sadece işçiler için düzenlenmiştir. Yeni Anayasa çalışmalarında memurlara grev hakkıyla ilgili düzenleme kaçınılmaz hale gelmiştir.

Dinçer ne demişti?

Öğretmenlerin iş bırakma eylemi ile ilgili kararına değinen Milli Eğitim Bakanı Dinçer: "Eğitim öğretimin aksamasına üzüldüm ancak öğretmenler hakkında yasal işlem yapmayacağız.’’ Demişti.

Bu açıklama ne anlama geliyor?

Memurlar için grevsiz toplu sözleşmenin anlamsız olacağını ve grevin eninde sonunda geleceğini konuyla ilgili olanlar bilirler. Şuan itibariyle memurlar fiilen grev hakkını almışlardır..

Bu kazanımda pay kimin?

iş bırakma eylemi için önce Memur Sen’i ardından da KESK’i ziyaret etmişti. Memur Sen önce cevap vermemiş, daha sonra ise internet sitesinden " açıklaması yaparak iş bırakmaya katılmayacağını bildirmiştir. Kamu Sen ve KESK’in aldığı iş bırakma eylemine Birleşik Kamu İş, Anadolu Eğitim Sendikası ve Müfettişler Derneği gibi birçok sendika ve STK’dan destek gelmişti. Memur Sen toplu sözleşmelerden beklenen kazanımı elde edemeyeceğini anlayıp üyelerinden yoğun tepki ve işbırakma talebi gelmesi üzerine, iş bırakma eylemine katılma konusunda konfederasyon olarak bağlı sendikalarını serbest bırakmıştı. Netice olarak Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen iş bırakma eylemine saatler kala bu eyleme destek vereceğini açıklamıştı.

Görüldüğü üzere bu kazanımda en büyük pay KAMU SEN ve KESK’e aittir.

Yen Düzenleme Şart;

Anayasanın 53 üncü maddesi sadece memurlar için toplu sözleşme hakkını düzenlemiştir. Grev hakkı ise 54 üncü maddede sadece işçiler için düzenlenmiştir. Yeni Anayasa çalışmalarında memurlara grev hakkıyla ilgili düzenleme kaçınılmaz hale gelmiştir.

Yusufhan KEPEZLİ

KamuGazetesi.com / Özel Haber

 

Son Haberler

EĞİTİM MARATONU SONA ERİYOR

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının sona ermesi dolayısıyla yaptığı...

MÜLAKAT İLE İLGİLİ MAHKEMEDEN İPTAL KARARI

 Türk Eğitim-Sen olarak mülakat mağduru adaylara sağlanan hukuki destek sonucu sendikamız avukatlarınca açılan davalarda...

MÜLAKAT İLE İLGİLİ BİR YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI DAHA

Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin yapılan sözlü sınavlara karşı...

BİR SEVDA ÜLKÜSÜ TÜRK EĞİTİM SEN 33 YAŞINDA

Genel Başkanımız Talip Geylan,  Türk Eğitim-Sen’in 33. kuruluş yıldönümü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı. Çalışma...