Ana SayfaHABERLERGüncelTOPLU GÖRÜŞME PRİMİNE DAİR AÇIKLAMALAR

TOPLU GÖRÜŞME PRİMİNE DAİR AÇIKLAMALAR

Anayasa Mahkemesinin iptal hüküm değişik çevrelerce farklı şekillerde yorumlanmıştır.

1-Anayasa Mahkemesi 375 sayılı KHK’ye eklenen ek fıkrayı iptal etmiştir. Bu fıkrada tanımlanan "sendika ödeneğidir."

2008 yılı toplu görüşmelerinin bir sonucu olarak; "31.12.2008 gün ve 27097 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 27.12.2008 gün ve 5828 sayılı 2009 Yılı Merkezi Bütçe Yasasının 29. maddesi ile; "2009 yılı için 15.1.2009 tarihinden geçerli olmak üzere "her ay için 10 TL tutarında toplu görüşme primi verilir." Hükmü bütçe kanununda yer almıştır.

Kısaca Bütçe Kanununda yer alan hükme dair bir iptal kararı bulunmamaktadır. Bu nedenle Bütçe Kanunu ile getirilen hüküm hukuk aleminde geçerliliğini devam ettirecektir.

2-Anayasanın Anayasa Mahkemesi Kararları Başlıklı 153. maddesinde; "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz."

"İptal kararları geriye yürümez." Hükmüne amirdir . Bu hüküm gereğince; söz konusu iptal kararının geçmişe yürümesi yürürlükte olduğu zamanlara ilişkin geçmişe yönelik bir istemde bulunulması mümkün değildir.

3- İptale ilişkin Anayasa mahkemesi kararının gerekçesi Resmi Gazetede henüz yayımlanmamıştır. İptal hükmünün hangi hukuki gerekçeye dayandığı, Anayasa Mahkemesinin bu konuda yapacağı yorum kamu sendikacılığı yönünden önemlidir 4688 sayılı yasa hükümleri gereğince;  2005 ve 2008 yıllarında mutabakat sağlanmıştır ve  mutabakat metinleri  yasal geçerliliğini korumaktadır.

4- Toplu pazarlıklar sonucunda elde edilen sendika ödeneği, bir sendika aidatı değildir. Bu; sendikalara doğrudan yapılan bir yardım ya da destek olmayıp, sendika ayrımı yapılmaksızın sendika üyesi olan çalışanların kendilerine yapılan  bir ödemedir. Sendikaların üyeler için kazanımlar elde etmesi sendikacılığın bir gereğidir. Bu günlerde, konuyu çarpıtarak devlet sendika aidatlarını ödüyor diyen  bir Konfederasyonun üyeleri de bu imkandan yararlanmış, söz konusu  sendika kamuoyuna çarpık açıklamalarda bulunurken; "üyelerine bu imkandan yararlanmayın"  diyememiştir.Bu nedenle sendika aidatlarının devlet tarafından karşılanması şeklinde kamuoyuna lanse edilmesi gerçeklerin çarpıtılmasıdır.

Türkiye Kamu-Sen Toplu Sözleşmeli ve Grevli sendikal hakların kamu görevlilerine sağlanmasını kuruluşundan beri kendine ilke edinmiştir. Bu hakların sağlanması, sendikalılığın yaygınlaştırılması için gereken tüm çabayı göstermektedir, gösterecektir.

Kaynak: Türkiye Kamu-Sen

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi