TOPLU GÖRÜŞME PRİMİNE DAİR AÇIKLAMALAR

Anayasa Mahkemesinin iptal hüküm değişik çevrelerce farklı şekillerde yorumlanmıştır.

1-Anayasa Mahkemesi 375 sayılı KHK’ye eklenen ek fıkrayı iptal etmiştir. Bu fıkrada tanımlanan "sendika ödeneğidir."

2008 yılı toplu görüşmelerinin bir sonucu olarak; "31.12.2008 gün ve 27097 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 27.12.2008 gün ve 5828 sayılı 2009 Yılı Merkezi Bütçe Yasasının 29. maddesi ile; "2009 yılı için 15.1.2009 tarihinden geçerli olmak üzere "her ay için 10 TL tutarında toplu görüşme primi verilir." Hükmü bütçe kanununda yer almıştır.

Kısaca Bütçe Kanununda yer alan hükme dair bir iptal kararı bulunmamaktadır. Bu nedenle Bütçe Kanunu ile getirilen hüküm hukuk aleminde geçerliliğini devam ettirecektir.

2-Anayasanın Anayasa Mahkemesi Kararları Başlıklı 153. maddesinde; "Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz."

"İptal kararları geriye yürümez." Hükmüne amirdir . Bu hüküm gereğince; söz konusu iptal kararının geçmişe yürümesi yürürlükte olduğu zamanlara ilişkin geçmişe yönelik bir istemde bulunulması mümkün değildir.

3- İptale ilişkin Anayasa mahkemesi kararının gerekçesi Resmi Gazetede henüz yayımlanmamıştır. İptal hükmünün hangi hukuki gerekçeye dayandığı, Anayasa Mahkemesinin bu konuda yapacağı yorum kamu sendikacılığı yönünden önemlidir 4688 sayılı yasa hükümleri gereğince;  2005 ve 2008 yıllarında mutabakat sağlanmıştır ve  mutabakat metinleri  yasal geçerliliğini korumaktadır.

4- Toplu pazarlıklar sonucunda elde edilen sendika ödeneği, bir sendika aidatı değildir. Bu; sendikalara doğrudan yapılan bir yardım ya da destek olmayıp, sendika ayrımı yapılmaksızın sendika üyesi olan çalışanların kendilerine yapılan  bir ödemedir. Sendikaların üyeler için kazanımlar elde etmesi sendikacılığın bir gereğidir. Bu günlerde, konuyu çarpıtarak devlet sendika aidatlarını ödüyor diyen  bir Konfederasyonun üyeleri de bu imkandan yararlanmış, söz konusu  sendika kamuoyuna çarpık açıklamalarda bulunurken; "üyelerine bu imkandan yararlanmayın"  diyememiştir.Bu nedenle sendika aidatlarının devlet tarafından karşılanması şeklinde kamuoyuna lanse edilmesi gerçeklerin çarpıtılmasıdır.

Türkiye Kamu-Sen Toplu Sözleşmeli ve Grevli sendikal hakların kamu görevlilerine sağlanmasını kuruluşundan beri kendine ilke edinmiştir. Bu hakların sağlanması, sendikalılığın yaygınlaştırılması için gereken tüm çabayı göstermektedir, gösterecektir.

Kaynak: Türkiye Kamu-Sen

Son Haberler

3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ HAVADA KALMASIN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan ile birlikte 10-11 Ocak 2025 tarihlerinde İstanbul’da bir dizi etkinliklere katıldı.

MÜLAKAT MAĞDURU ÖĞRETMENLERE DESTEK VERDİK

Türk Eğitim Sen, mülakat mağduru öğretmenlerin 12.01.2025 tarihinde Ankara Ulus Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasına destek verdi.

DOĞUMUNUN 120. YILINDA HÜSEYİN NİHAL ATSIZ’I ANIYORUZ

Türk fikir dünyasına, edebiyatına ve tarihine derin izler bırakan Hüseyin Nihal Atsız’ın hatırasını yaşatmak ve onu minnetle anmak amacıyla “Doğumunun 120. Vefatının 50. Yılında Hüseyin Nihal ATSIZ’a Vefa” temasıyla “Millî Ruh, Milli Kimlik ve Kahramanlık” Şiir Yarışması düzenliyoruz.

ÖMK YÖNETMELİĞİNDEKİ EKSİK DÜZENLEMELERİ YARGIYA TAŞIDIK

Türk Eğitim Sen olarak Danıştay 12. Dairesinin 2025/261 Esas sayılı dosyası ile açtığımız davada,...