TBMM Açılır Açılmaz ÖMK İle İlgili Düzenlemeler Hızla Yapılmalıdır.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 18.07.2023 tarihinde Bloomberg HT’nin yayınına katılarak, Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesini ve bundan sonraki süreçte kanuna dair yapılması gerekenleri değerlendirdi.

5 Temmuz tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili sendikaların görüşlerini aldığını ve Türk Eğitim-Sen’in de sözlü beyanını dinlediği hatırlatan Geylan, bekledikleri asıl hususun kariyer basamakları sınavının iptali olduğunu ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin ÖMK ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvururken, ‘sınavı’ içeren maddeyle ilgili başvuruda bulunmadığını söyledi.

Sınavın bilgiyi ölçtüğünü, öğretmenliğin ise sadece bilme değil, bildiğini aktarma mesleği olduğunu ifade eden Geylan, öğretmenlerin kariyerleri belirlenirken tek kriterin deneyim olması gerektiğini bildirdi. Hem 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda hem de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenliğin “uzmanlık mesleği” olarak tanımlandığını belirten Geylan, “Bazı kesimler, kamunun her kademesinde uzmanlık sınavı varken, öğretmenlere neden getirilmesin? diye soruyor. Oysa öğretmenler zaten ‘uzman’ olarak göreve başlıyor. Kamunun diğer kademelerinde sınav kazandığı takdirde kişinin yaptığı işin niteliği değişiyor, oysa öğretmenler uzman öğretmen de olsa, başöğretmen de olsa yine aynı işi yapıyor yani işin niteliğinde değişiklik olmuyor” dedi.

“Öğretmenlerin sadece hizmet yılı esas alınarak kariyerlerinin planlaması lazım” diyen Geylan, 5 yılını dolduran her öğretmenin uzman, 10 yılını dolduran her öğretmenin ise başöğretmen olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını kanunun zenginleştirilmesi açısından fırsat olarak görüyoruz.

Anayasa Mahkemesi’nin ÖMK’nın bazı maddelerini iptal etmesinin ardından kanun değişikliğinin gündeme geleceğini dile getiren Geylan, “Madem kanun değişikliği yapılacak, o halde kanunun içeriğini adına yakışır şekilde zenginleştirelim. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentimiz budur. Öğretmenlik Meslek Kanunu; öğretmenlerin yetiştirilmesinden ilk atamaya, tayin-nakil sürecinden yönetici atamalarına, ödül ve cezalardan öğretmene yönelik şiddeti önleyici ve caydırıcı tedbirler getirilmesine kadar birçok hususu ihtiva etmelidir. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını kanunun zenginleştirilmesi açısından fırsat olarak görüyoruz.

Tabi şu ikazı da yapmak istiyorum: Kariyer basamakları konusu ilk olarak 2005 yılında gündeme geldi. O dönemde Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yükselme Yönetmeliği’ni yargıya taşıdık. Kanun Anayasa Mahkemesi’ne de taşındı. Anayasa Mahkemesi de 2008 yılında kanunun bazı hükümlerinin iptaline karar verdi. Ama MEB, 17 yıl boyunca düzenleme yapmadığı için öğretmenlerimiz mağdur oldu. Bu nedenle tıpkı daha önce yaşandığı gibi öğretmenlerimizi yıllarca mağdur edecek bir gecikmeye meydan verilmemelidir. TBMM açılır açılmaz kanunla ilgili düzenlemeler hızla yapılmalıdır.”

Son Haberler

AKADEMİK ZAM KAÇINILMAZDIR!

Genel Başkanımız Talip Geylan, 2024-2025 akademik yılının açılışı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

ÜNİVERSİTE İDARİ PERSONELİNİN NAKİL SORUNU ÇÖZÜLSÜN

Bilindiği gibi 2022-2023 yılları 6. Dönem Toplu Sözleşme ve 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem...

SİNOP ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİNDE İRADE KİMDE?

Genel Başkanımız Talip Geylan, Sinop Üniversitesi’nde aynı sendikanın yöneticileri, temsilcileri ve üyelerinin üniversite yönetiminde yer aldığına dikkat çekerek, “Bu yönetim tablosuyla birlikte, söz konusu sendikanın, çok kısa sürede %100 sayısal artış sağlamasını da ‘sendikal cazibeyle’ açıklamazsınız sanırım” dedi.

MEDENİYET BİR YILDIR İNSANLIK DRAMINA KÖR, SAĞIR, DİLSİZ!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Gazze'de bir yıldır devam eden İsrail zulmünü bir kez daha lanetledi.