Ana SayfaTarihçemiz

Tarihçemiz

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 87 Sayılı Sendika Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkının Korunması Sözleşmesi ile 151 Sayılı Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin Sözleşmenin, 21.05.1992 tarihinde görüşülmek üzere TBMM’ye sunulmasıyla Türk sendikal hayatında yeni bir süreç başlamıştır. Bu süreçle birlikte Türk Eğitim-Sen, 18 Haziran 1992 tarihinde kurulmuştur. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 25.06.2001 yılında yürürlüğe girmesinden sonra ise sendikamız diğer memur sendikaları gibi yasal kimliğine kavuşmuştur. Türk Eğitim-Sen bugün Türkiye’de eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kolunda faaliyet gösteren en büyük memur sendikalarından birisidir.

Sendikamız yasal statüye kavuşmasının ardından 1. Olağan Genel Kurulu’nu 09-10 Mart 2002, 2. Olağan Genel Kurulu’nu 06 Şubat 2005, 3. Olağan Genel Kurulu’nu 02-03 Şubat 2008, 1. Olağanüstü Genel Kurulu’nu 24-25 Ekim 2009, 4. Olağan Genel Kurulu’nu 05-06 Şubat 2011, 5. Olağan Genel Kurulu’nu 01-02 Şubat 2014, 6. Olağan Genel Kurulu’nu 24-25 Şubat 2018, 7. Olağan Genel Kurulu’nu da 26-27 Şubat 2022 tarihlerinde gerçekleştirmiştir.

15 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 125 bin 863 üyeye sahip olan Türk Eğitim-Sen, yıllar itibariyle üye sayısını artırmış, 2006 yılında 139 bin 282 üye sayısına ulaşarak, “yetkili sendika” olmuştur.

2006-2010 yıllarında Kamu İşveren Kurulu ile toplu görüşme masasına “yetkili sendika” ünvanı ile oturan Türk Eğitim-Sen; üyelerimizin ve eğitim çalışanlarının iradelerini layıkıyla temsil etmiş, sayısız hak ve kazanım elde etmiş, çalışanlarımızın menfaatlerini gözeten kararlara imza atmıştır.

İlkeli, şeffaf, hak ve adaleti önceleyen, ahlaklı bir sendikal duruş sergileyen ve vasıflarıyla eğitim çalışanlarının teveccühüne mazhar olan Türk Eğitim-Sen, kurulduğu günden itibaren her geçen gün üye sayısını ve etkisini artırarak büyümüştür. Sendikamızın bugün yurt genelinde örgütlenmiş 117 şubesi, 2 il temsilciliği, 975 ilçe temsilciliği ve 260 bine yaklaşan üyesi bulunmaktadır.

Misyonumuz;
Eğitim çalışanlarının ekonomik, sosyal haklarını geliştirmek, mesleki gelişimlerinin ve yükselmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, çağdaş, bilimsel ve milli bir eğitim ortamı oluşturmak, çalışma barışını sağlamak, haksızlıklarla mücadele etmek için hukuk zeminden çıkmadan her türlü eylem ve etkinliği yapmak ve bunun için de haklarının ve hukukunun bilincinde örgütlü bir çalışan kitlesi oluşturmaktır.

Vizyonumuz;
Değişen dünya düzeni içerisinde çağdaş, eşitlikçi, gelişime ve değişime açık bir eğitim sistemi ile sosyal adaletin ve refahın en üst düzeye çıktığı, düşünen, üreten, fikri hür, vicdanı hür katılımcı bireylerin yetiştirildiği ve bu eğitim sistemini yürütecek ve geliştirecek eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal kaygılarının olmadığı bir Türkiye’dir.

Sadece Sendika Değil, Aynı Zamanda Milli Bir Sivil Toplum Kuruluşuyuz.

Türkiye bizim her şeyimizdir. Aklımızda, dilimizde, yüreğimizde her daim Türkiye vardır. Bu nedenle “Türkiye Sevdamız, Ekmek İçin Kavgamız!” diyoruz. Ekmek kavgamızın, yani sendikacılığımızın önüne Türkiye sevdamızı koyduk.

Bizim için Türkiye,

  • Devletimizin kuruluş felsefesidir.
  • Anayasamızın ilk dört maddesidir.
  • Atatürk’tür, İstiklal Marşı’dır, Türkçe’dir.
  • Başkent Ankara’dır.
  • Laik, sosyal ve hukuk devleti anlayışıdır.
  • Anayasa’nın 42. Maddesinde ifade edilen eğitim dilinin sadece ve sadece Türkçe olduğu bilincidir.
  • Anayasa’nın 66. Maddesinde anlamını bulan milli kimlik şuurudur.

Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal kaygılarının olmadığı, özlük haklarının teslim edildiği, sosyal adaletin ve refahın en üst düzeye çıktığı bir Türkiye için,

Eğitimcilerin mesleki gelişimlerinin ve yükselmelerinin önündeki engelleri kaldırmak için, “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” sözünün gereğini yerine getirerek, liyakatsizlik, adaletsizlik ve kadrolaşmayla mücadele etmek, çalışma barışını sağlamak için,

Hak ve hukukunun bilincinde örgütlü bir çalışan kitlesi oluşturmak için,

Çağdaş, bilimsel ve milli bir eğitim sistemi oluşturmak için,

Toplu sözleşme masası başta olmak üzere her platformda eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarını, beklentilerini, taleplerini en yüksek perdeden dile getirmek için

çalışmaya, üretmeye, sendikacılığa artı değer kazandırmaya devam edeceğiz.