İsteğe bağlı üyelikte öğretmenler dilekçe vererek öğretmenevi üyesi olmaya hak kazanmaktadır. Üye olan ve aidat ödeyen öğretmenler öğretmenevlerinin imkanlarından %25 indirimli faydalanmaktadır. Yani MEB bu uygulama ile kendi öğretmenini, öğretmenevlerinde üye veya değil şeklinde kategorize ederek yine bölmüştür. Türk Eğitim Sen olarak yönetmeliğin bu yönüne daha o yıllarda dava açmıştık, dava hala esastan görüşülmeye devam etmektedir.
MEB gösterilen tepkiler üzerine aşağıdaki açıklamayı uygun bulmuş ve açıklamada üyeliğin gönüllülük esasına dayandığını belriterek, güya, yanlış anlamaların önüne geçmek istemiştir. MEB, açıklamasında yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirtmiştir. Burada gerçeği yansıtmayan haber nedir? Öğretmenlerden yıllık 60 YTL üyelik aidatı istenmesi mi, 60 YTL aidatı ödeyenlerin öğretmenevlerinden %25 indirimli faydalandığı mı? Adına öğretmenevi denen bu kuruluşlardan öğretmenlerin faydalanmak için üye olma mecburiyeti mi?
Milli Eğitim Bakanlığının bu açıklaması herhangi bir yanlış anlamayı düzeltmemiş, sadece yapılan eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. Bakanlık adına bu tür açıklamayı kaleme alanların olayları hangi mantalite ile değerlendirdiğini anlamak mümkün değildir.
Türk Eğitim Sen olarak, öğretmenevlerine tüm eğitim çalışanlarının tabii üye olarak kabul edilmesini ve herhangi bir aidat ödeme şartının olmamasını istiyoruz. Adı öğretmenevi olan kuruluşlardan öğretmenlerin ve tüm eğitim çalışanlarının indirimli faydalanmasından daha tabii ne olabilir.
Başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim çalışanlarının üyelik başvurusu yapmamalarını, gönüllü üyelik yerine, dilekçe vererek tabii üyelik uygulamasının devamını istemelerini sağlık veriyoruz. Zaten, yeteri kadar eğitim çalışanının faydalanmadığı öğretmenevlerinin bu şekilde devamı bir fayda sağlamayacaktır. Mevcut yapıdan öğretmen ve eğitim çalışanları dışında, her kes faydalanmakta ama eğitim çalışanları yeteri kadar faydalanamamaktadır.
Bazı illerimizde tüm öğretmenlerin aidatlarının, onların bir üyelik talebi olmadığı halde kesildiği duyumları da gelen haberler arasındadır. Bu durumda, öğretmenlerin bir dilekçesi olmadığı halde aidat kesenler suç işlemektedir. Hangi illerde gönüllük esası dışında aidat kesiliyorsa, sendikamıza duyurulması halinde sorumlularla ilgili gerekli işlemlerin yapılması sendikamız tarafından sağlanacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığını uyarıyoruz, eğitim çalışanlarını 5 YTL’lik aidata değişmeyiniz, her uygulamanızda eğitim çalışanlarını mutsuz kılmak gibi anlayış sergilemekten kaçınınız.
MEB’İn Öğretmenevleri Bandrol Ücretine İlişkin Basın Açıklaması
Bugünkü (14.12.2008) bazı basın yayın kuruluşlarında "Öğretmenevleri bandrol ücreti"ne ilişkin yer alan ve kamuoyu tarafından yanlış anlaşılabilecek özellikteki haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklama yapılmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı mensupları özellikle öğretmenlerimiz hangi ad altında olursa olsun herhangi bir bandrol veya üyelik ücreti ödemeden 831 öğretmenevinden yararlanabilmektedir.
Gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan hizmetlere katkı sağlamak amacıyla bandrol alan üyelerimiz, normal ücretten yüzde 25 hizmet indiriminden yararlanmaktadır. Öğretmenlerimizin aidatları, bandrol ücretleri veya başka bir ad altında alınan paralarıyla inşa edilen öğretmenevimiz yoktur. Öğretmenevleri, kamu kaynakları, özel sektör, hayırsever vatandaşlarımız ve vakıf desteği ile yapılıp donatılmıştır.
Öğretmenevlerimizin kurulmaya başladığı 1981 yılından bugüne kadar her yıl düzenli olarak alınan üyelik-bandrol ücreti 2005 yılından itibaren gönüllük esasına bağlanmıştır. Söz konusu haberlere konu olan genelge, bugüne kadar yapılanların bir tekrarıdır. Dolayısıyla haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Kaldı ki, diğer kamu kurumları, sivil toplum örgütleri dernekler de, sosyal tesisleri için, sunulan hizmetin gereği olarak her yıl üyelerinden belirli bir ücret almaktadır. Diğer kurumlar da olduğu gibi öğretmenevlerinden bandrol alan öğretmenlerimiz kurumun yönetimine katılıp, yönetimsel anlamda da katkı sağlayabilmektedir.
Son 6 yıl içerisinde yönetim anlayışı, işleyiş, fiziki ve teknolojik altyapı ile kalite alanında yenilenen öğretmenevlerimiz, özelleştirme kapsamından çıkarılmış ve öğretmenlerimize layık modern kuruluşlar haline getirilmiştir. Kurumlarımız, bilgisayar odaları, kitaplık, gazete okuma alanları ile özel gün ve haftalardaki kutlama programlarıyla bulunduklara yere öncülük etmektedirler. Kalitelerini TSE’nin kalite belgeleriyle perçinleştiren öğretmenevlerimiz, aynı zamanda bulundukları bölgede sosyal devlet anlayışı içerisinde sosyal ve kültürel eğitim merkezi konumuna getirilmiştir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur…