Türk Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine Danıştay’da açtığımız dava neticesinde, hizmet süreleri bayanlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl ve daha fazla olan öğretmenlere nöbet yazılmaması sağlanmıştır. Danıştay’ın bu kararı doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 13.04.2010 tarih ve 2010/25 sayılı Genelge’de, Yönetmelikte bu hususta düzenleme yapılıncaya kadar, 80. maddede yer alan mevcut hükümlerin yanı sıra öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenlerin istemeleri halinde nöbet görevinden muaf tutulması, bu durumdaki öğretmen sayısının fazlalığından dolayı nöbet görevi aksayabilecek durumda ise bu öğretmenlere de nöbet görevi verilmesi hususunda düzenleme getirilmişti.
Ancak söz konusu Genelgede; Danıştay kararları ve benzer mevzuat hükümlerinden farklı olarak “hizmet süresi” ifadesi kullanılmamıştır. Genelgede kullanılan “öğretmenlikteki kıdem” ifadesi bir kavram karmaşası yaşanmasına neden olmuştur. Türk eğitim sen olarak Milli Eğitim Bakanlığına “hizmet süresi” ile “öğretmenlikteki kıdemi” kavramlarının farklı kavramlar olduğu, kurumlar arası yada açıktan atama yolu ile atanan öğretmenler açısından; öğretmenlikteki kıdem, hizmet sürelerinden daha düşük olacağı bildirilmiş olup; Yönetmelikte değişiklik yapılırken öğretmenlikteki kıdemin değil, Danıştay kararında ve benzer mevzuatta kullanılan hizmet süresi kavramının kullanılması gerektiği belirtilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı; Yönetmeliğin düzenlenmesi çalışmalarında sendikamızın görüş ve önerileri ile idari yargı kararları çerçevesinde değerlendirme yapılacağını bildirmiştir.