Ana SayfaHaberlerGüncelNE ATAMA YÖNETMELİKLERİ GÖRDÜK!

NE ATAMA YÖNETMELİKLERİ GÖRDÜK!

Son Dönemdeki Yönetici Atama Yönetmeliği Tarihi

2004 yılında bu yana birçok Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmeliklerin bazı maddeleri yargı tarafından iptal edildi, inanılmaz uygulamalara sahne oldu. Danıştay tarafından her defasında yürütmesi durdurulan yönetmelikler çerçevesinde yapılan atama işlemlerinin tamamı durdurulduğu gibi yürütmesi durdurulan yönetmeliğe göre yapılan tüm atamalar da iptal edildi. Bu kapsamda çoğunluğu 2007 yılında olmak üzere 35.000 civarında yöneticinin atamaları iptal edilerek, yerlerine de hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için geçici görevlendirmeler yapıldı. Bu durumdan eğitim öğretim olumsuz etkilendi. Ama 13 Ağustos 2009 tarihli 27318 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe konulan yönetmelik kamuoyunda beğenildi. Bu konuda yaptığımız tespit ve eleştiriler için başlığa tıklayınız.
30 Ağustos 2009 00:25
Mülakatta Kazananı Atarım Yönetmeliği;
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin esas ve usulleri düzenlemek amacıyla hazırlanan ilk yönetmelik 11.01.2004 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.
Bu yönetmelikle, eğitim kurumu yöneticiliğinin ilk kademesinde yer alan müdür yardımcılığı atamalarının seçme sınavına göre yapılması, müdür atamalarının ise müdür yardımcıları arasından belli çalışma sürelerine bağlı olarak yönetici değerlendirme formu üzerinden yapılacak değerlendirme ve mülakat sonucuna göre atanması hükme bağlanmıştı.
Bu yönetmelikle ilgili olarak bazı eğitim sendikaları tarafından Danıştay’a dava açılmış ve Danıştay’ın 27.09.2004 tarihli kararı ile mülakatla birlikte diğer bazı maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
İlk 5 Kişi Arasından İstediğimi Atarım Yönetmeliği
Yargı kararı da dikkate alınarak mülakatın iptal edildiği, fakat ilk 5 kişi arasından istediğini atama yetkisini veren yönetmelik değişikliği 2.12.2004 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.
Tekrar bazı sendikalarca Danıştay’a dava açılmış, Danıştay’ın 4.7.2005 tarihli kararı ile İlk 5 kişi arasından istediğini atama yetkisini veren yönetmeliğin bu hükmü ve bazı maddelerinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Sözlü Sınavda Kazananı Atarım Olmazsa Takdir Puanı İle Atarım Yönetmeliği
Yargı kararları, uygulamadan alınan geri bildirimler, hizmetin gerekleri ve eğitim camiasının beklentileri dikkate alınarak yönetmelikte yeni düzenlemeler yapılarak gerek atamaya yönelik, gerekse yer değiştirmeye yönelik esas ve usuller yeniden belirlenmiş, özellikle yargı kararı doğrultusunda eğitim kurumu müdürlüğü için yazılı sınav ve yazılı sınavdan sonra sözlü sınav uygulaması getiren değişiklik 4.3.2006 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.
Bu değişikliğe ilişkin olarak da bazı sendikalarca Danıştay’a dava açılmıştır.
Yönetmeliğin sözlü sınavla ilgili maddesi ile birlikte genel şartlar, değerlendirme, atama ve yer değiştirmeye ilişkin bazı maddelerinin yürütülmesi Danıştay’ın 14.8.2006 tarihli kararı ile durdurulmuştur.
Mülakatı ve 5 kişi arasından seçme sistemini iptal eden yargının karşısına bu kez sözlü sınavla gelinmiştir. Takdir puanı ile sözlü sınavı yargı iptal etmiştir.
İstediğimi Atarım Yönetmeliği
Bu gelişmeler üzerine, yeni bir düzenleme olarak MEB Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği hazırlanarak 13.4.2007 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelikle özetle; eğitim kurumu yöneticiliklerine gerekli şartları taşıyanlar arasından ilgili makamların teklifi esasına göre atama yapılması öngörülmüştür. Ancak bu yönetmeliğe karşı da bazı sendikalar tarafından dava açılmış olup yönetmeliğin atamaya ilişkin hükümleri başta olmak üzere diğer bazı hükümlerinin yürütülmesi Danıştay’ın 30.4.2007 tarihli kararı ile durdurulmuştur.
Bu yönetmelikle; duyuru olmadan, başvuru olmadan idareye istediğini istediği yere atama yetkisi verilmiştir. Yargı objektif bulmamış ve iptal etmiştir.
Geçici Görevlendiririm, Yüksek Puan Veririm, Takdirle Teşekkürle Destekler, Öyle Atarım Yönetmeliği
Son olarak yargı kararları, hizmet gerekleri ve eğitim camiasının beklentileri dikkate alınarak yeniden hazırlanan MEB Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği 24.4.2008 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelikle özetle; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerine yönetici atama yetkisi Bakanlıkta olmasına rağmen yerinden yönetim anlayışıyla bu eğitim kurumlarımızın her kademedeki yöneticilerini atama yetkisi valiliklere devredilmiştir. Ayrıca eğitim kurumu yöneticiliklerine gerekli şartları taşıyanlar arasından yönetici değerlendirme formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu alınacak puan esas alınarak atama yapılması öngörülmüştür. Buna rağmen bu yönetmeliğe karşı da bazı sendikalar tarafından dava açılmış olup Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formunun bazı bölümlerinin yürütülmesi Danıştay’ın 21.7.2008 tarihli kararı ile durdurulmuştur. Yargı kararı dikkate alınarak Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu yeniden düzenlenerek 15.10.2008 tarihinde yürürlüğe konulmuştur. Yapılan bu değişikliğe karşı yine bazı sendikalar tarafından dava açılmıştır. Danıştay tarafından, yöneticiliklerde vekâleten veya geçici olarak geçirilen sürelere verilen puan değeri fazla bulunarak formun bu bölümünün yürütülmesi Danıştay’ın 28.1.2009 tarihli kararı ile durdurulmuştur.
Burada sadece hangi kıstasa göre yapıldığı belli olmayan (kamuoyunun çok iyi bildiği) geçici görevlendirmeler ile vekâleten görevlendirmelere verilen puanların asil yöneticiliklere verilen puanlara çok yakın olduğu gerekçesiyle sadece bu hükmü iptal etmiştir. Takdir ve teşekkür belgeleri bu dönemde havada uçuşmuştur.
Bir an önce atayın ama durun atamayın genelgesi
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği kapsamında boş bulunan yönetici kadroları için 31/10/ 2008 tarih ve 2008/74 nolu genelge yayınlamış ve genelgenin 1.maddesinde;
“1-İlgi (a) Yönetmelik hükümlerine göre her kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerinin atama yetkisi valiliklerde bulunmaktadır. Bu nedenle valilikler boş eğitim kurumu yöneticilikleri için duyuru yaparken, eğitim kurumlarının özellikleri ve eğitim-öğretimin aksatılmaması gibi hususları dikkate alarak yönetici atama işlemlerini bir an önce gerçekleştireceklerdir.
Bu uygulamada her kademe yöneticilik için ayrı ayrı duyuru yapılabileceği gibi, topluca duyuru yapılabilmesi de mümkün olabilecektir.” şeklinde Atamaların bir an önce yapılmasını istemektedir. Durum böyle iken; birçok İl Milli Eğitim Müdürlükleri atamaları bir an önce yapmayın 6 aya varan takvimlere sığdırmışlar. Yaptıkları duyuruları iptal etmişlerdir.
Atamaları Durdurdum genelgesi
Burada da, bu gelişmeler üzerine 15.04.2009 tarihli ve 2009/36 nolu genelge ile yürürlüğü durdurulan Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu çerçevesinde eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılacak atamalar durdurulmuştur.
Ayrıca Danıştay tarafından her defasında yürütmesi durdurulan yönetmelikler çerçevesinde yapılan atama işlemlerinin tamamı durdurulduğu gibi yürütmesi durdurulan yönetmeliğe göre yapılan tüm atamalar da iptal edilmiştir. Bu kapsamda çoğunluğu 2007 yılında olmak üzere 35000 civarında yöneticinin atamaları iptal edilerek yerlerine de hizmetin aksamadan yürütülebilmesi için geçici görevlendirmeler yapılmıştır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı 2004 yılından bu güne kadar eğitim kurumlarımıza yönetici ataması yapılamamıştır. Bu durum ise eğitim öğretimi olumsuz etkilemektedir.
76 dan Atarım Çünkü Ben Kralım Yönetmeliği
657 sayılı kanunun 76 ncı maddesi ile verilen yetki çerçevesinde giderayak son bir yıl içerisinde 1000 den fazla müdür ve müdür yardımcısı kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilmeden duyuru ve başvuru alınmadan dönemin Milli Eğitim Bakanı sayın Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK tarafından atamalar yapılmıştır.
Açılan Davalarda bunlar tek tek iptal edilmektedir.
Objektif Kriterlere Dayalı Yönetmelik
35 bin kişiyi mağdur eden Danıştay değildir, Danıştay’da dava açan Sendikalar değildir. Objektif kriterler ile yargı kararlarını bertaraf eden uygulamalarda ısrar eden idaredir. Geldiğimiz noktada bu yanlıştan dönülmüştür.
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik 13 Ağustos 2009 tarihli 27318 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe konulmuştur. Akabinde 15 Ekim 2008 gün ve 27025 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğin eki, Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu’nun bazı bölümlerinin iptali için Eğitim Sen’in açtığı dava sonuçlanınca. Bakanlık bu karara uymak zorunda olmadığı halde Nimet Çubukçu’nun hukukçu olması nedeniyle yeni yönetmeliğe açılacak davalar ve atama iptallerini önlemek için yönetmelik değişikliğine gidilmiştir.
29 Ağustos 2009 Cumartesi günkü 27334 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek–1 Yöneticilik İstek Formu ile Ek–2 Yönetici Değerlendirme Formu Değiştirilmiştir.
Artık Yöneticilik kademelerin hangisinde olursa olsun Vekâleten/Geçici Görevlendirme Olarak Geçen süreler  değerlendirilmeyecektir.
Yönetmelik kamuoyunda büyük oranda beğenilmiştir. Tarafımca da bu manada Sayın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu Hanımefendiye ve Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın Beye teşekkürlerimi sunarım.
Yönetmeliği incelediğimde;
Sınav puanının 70 den 60’a indirilmesini sınava girenlerin 60 alsalar da geçici görevlendirme puanları ve ödüllerle daha yüksek bir puana sahip olabileceği düşünülerek indirildiği,
Okul müdürlerine yapılan zorunlu yer değiştirme yani rotasyon uygulamasının emekliliği dolan bazı okul müdürlerini emekliliğe zorlayacağı, ayrıca zorunlu atama takviminin temmuz ve ağustos aylarında uygulanacak olması bu yıl uygulanamayacağı anlamına geldiğinden 5 yılı dolan okul müdürlerinin 1 yıl boyunca nasıl olsa gideceğim mantığıyla hareket ederek performans düşüklüğü göstereceği,
Mevcut idarecilerin sınava girmesine izin veren bu maddenin, 76 maddeden atananlara "zaten bu atamalar iptal dilecek bari sınava girsinler hak kaybına uğramasınlar" mantığı ile konduğu,
Bayan öğretmenlere yönetici atamada yapılan pozitif ayrımcılığın yönetmelik ana metnine değil de Ek–2 ye konulmasının bu hükme dava açılıp iptal edilse de yönetmeliğe zarar vermemesini sağlamak için konulduğu,
kanaatindeyim.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Son Haberler

İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI (İUP) YENİDEN DÜZENLENSİN!

Genel Başkanımız Talip Geylan,  okullarda yardımcı personel eksiğinin ivedilikle giderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Milli...

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. UĞUR ÜNAL’A ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Uğur Ünal’ı 05.09.2024 tarihinde...

HİZMETİÇİ EĞİTİMLERDE YOLLUK ÖDEMESİ YAPILSIN!

Bilindiği üzere 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başladığı bugünlerde öğretmenlerimiz için il milli eğitim müdürlükleri tarafından...

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI’NIN 50. YILINDA ANLAMLI KONFERANS

Türk Eğitim-Sen, 03.09.2024 tarihinde Girne’de “50. Yılında Kıbrıs Barış Harekâtı, Alternatif Bakış Açılarıyla Türk...