Bilindiği üzere, MEB tarafından 03/08/2016 tarih ve 29790 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdamına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu yönetmelikte, sözleşmeli öğretmen adayları arasından KPSS puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı adayın sözlü sınava çağrılacağı, sözlü sınavda 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanların başarılı sayılacakları ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olacakları düzenlenmiştir.
Bahsi geçen Yönetmelik doğrultusunda, MEB tarafından “Sözleşmeli Öğretmenliğe Başvuru Ve Atama Duyurusu” yayınlanmış, bu duyuruya göre, 5-8 Eylül 2016 tarihleri arasında sözleşmeli öğretmenlik için başvurular alınmış, 27 Eylül 2016 tarihi itibarıyla da mülakat işlemleri tamamlanmıştır. Duyuruda yer alan takvime göre 28 Eylül 2016 tarihinde açıklanması gereken sınav sonuçları MEB tarafından bir gün gecikmeli olarak 29 Eylül 2016 tarihinde duyurulmuştur.
Türk Eğitim Sen olarak sözlü sınav uygulamasına karşı olduğumuzu, sözlü sınav uygulamasının, denetimi neredeyse imkânsız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren objektiflikten en uzak sınav şekli olduğunu, bu uygulamanın geçmiş tecrübelerle de sabit olduğu üzere kariyer ve liyakate, eşitlik ilkesine ve hakkaniyete aykırı, telafisi imkansız sonuçlar doğuracağını her fırsatta dile getirmekteyiz. Tamamen kişiye özel uygulamalara yol açan sözlü sınavların ne denli objektiflikten uzak olduğu, yıllardır sözlü sınavların iptali için açılan bireysel ve genel davalardan ve sonuçlarından anlaşılabilmektedir. Bakanlıkça yapılan yazılı sınavların büyük bir çoğunluğunda dahi hatalı sorular sebebi ile sınav iptalleri yaşanırken, sözlü sınavlarda ne gibi hukuki sorunların yaşanacağını kestirmek zor değildir. Bu doğrultuda, Türk Eğitim Sen olarak bahsi geçen Yönetmeliğe karşı ivedilikle açmış olduğumuz dava Danıştay nezdinde görüşülmektedir.
Nitekim, sözleşmeli öğretmenlik sözlü sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, KPSS’de yüksek puan aldığı halde, kendisine sözlü sınavda düşük puan verildiği için haksızlığa uğradığını düşünen öğretmen adaylarının şikayetleri ardı ardına Sendikamıza ulaşmaya başlamıştır. Yaşanan bu durum, Türk Eğitim Sen olarak mülakat uygulamasına karşı çıkmakla ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Bu süreçte sözlü sınavda düşük puan aldığı için haksızlığa uğradığını düşünen ve hakkını aramak isteyen sözleşmeli öğretmen adayları ne yapmalıdır?
Öncelikle, Sözleşmeli Öğretmenliğe Başvuru ve Atama Duyurusu’na göre, sözlü sınav sonuçlarına karşı, sınava girilen sınav merkezinin bulunduğu il millî eğitim müdürlüğüne 28-30 Eylül 2016 tarihleri arasında itiraz edilebilecektir. Dolayısıyla itiraz için son gün olan 30 Eylül 2016 tarihi mesai bitimine kadar itiraz dilekçelerinin il millî eğitim müdürlüğüne ulaştırılması gerekmektedir. İtirazın sonucu il millî eğitim müdürlüklerince itiraz sahiplerine duyurulacaktır.
Sözlü sınav sonucuna yapılan itiraza olumsuz cevap verilmesi halinde, bu itiraz sonucunun ilgililere bildirildiği tarihten itibaren dava açma süresi olan 60 gün içinde sözlü sınav sonucunun iptali için idare mahkemelerinde dava açılabilecektir.
Dava Açmak İsteyenler için Örnek Dava Dilekçesi