MEB USULSÜZ ATAMALARA SON VERMELİ

            Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, şube müdürlüklerine görevlendirmeler hakkında yaptığı açıklamadır.

           

MEB, USULSÜZ ATAMALARA SON VERMELİDİR

       Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/44 sayılı genelge ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki şube müdürlüklerine belirli şartlarla görevlendirme/atama yapılacağı bildirilmişti.

Bu süreçte sendikamız, şube müdürlüğü görevlendirmelerinin iptali için dava açmış ve görevlendirmeler yerine bir an önce “şube müdürlüğü sınavı” yapılmasını istemişti. Çünkü;  doğru olan, liyakati esas almadan yapılan torpilli görevlendirmeler değil, bir an önce sınav yapılarak bu kadrolara asaleten atama yapılmasıdır.

      Genel Merkezimizin başlattığı hukuki süreç üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı hatanın farkına vardı ve 2012/66 sayılı genelge ile 2012/44 sayılı genelgeyi yürürlükten kaldırdı. Ancak, genelge yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen, bu genelgeye dayalı olarak şube müdürlüğü görevlendirmeleri yapılmaktadır.

Birçok ilde herhangi bir duyuru yapılmadan, el altından dilekçeler alınmak suretiyle çok sayıda şube müdürlüğü görevlendirmesi yapılmıştır. Üstelik bu görevlendirmeler yapılırken, herhangi bir kriter ve liyakat ilkesi göz önüne alınmamıştır. Ne yazık ki görevlendirmelerde liyakatsiz kişiler tercih edilmiş ve ideolojik davranılmıştır.

Bu konuda sorumluluk Milli Eğitim Müdürlükleri ve Valiliklerdedir. Hukuka uygun davranması, hakkaniyetli olması, adil bir yönetim anlayışı sergilemesi gereken Milli Eğitim Müdürleri ve Valiler, ne yazık ki, siyasi partilerin temsilcileri gibi hareket etmektedir.

Şu anda Türkiye’nin dört bir yanındaki eğitimciler infial halindedir. Hukukun böylesine çiğnendiği, ayaklar altına alındığı başka bir ülke var mıdır? Şube müdürü olarak görevlendirilen kişiler hangi üstün meziyetlere sahiptir?  Bu kişilerin performansı, bilgi birikimi, kabiliyeti nasıl ölçülmüştür?

Tüm bu yaşananlar, akıllara ‘danışıklı dövüş mü?’ sorusunu da getirmektedir. Bakanlığın, göz boyama amaçlı genelgeyi iptal edip, ardından Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Valiliklere şube müdürlüklerine görevlendirmeler için yeşil ışık yakmış olma ihtimali son derece güçlüdür.

Ancak herkes bilmelidir ki; hiç kimse hukukun üstünde değildir. Adaletin tesis edilmediği, objektif kriterler yerine, yandaşlığın esas alındığı, bir güruha hizmet amacını taşıyan her uygulama yerle yeksan olmaya mahkûmdur.

Milli Eğitim Müdürlerinin ve Valilerin bu tavrı hem çalışma barışını bozmuş, hem de eğitimcileri rahatsız etmiştir. Zira objektif kriterlerin esas alınmadığı görevlendirmeler etik ve ahlaki olmadığı kadar, insani de değildir.

Bu görevlendirmelerin iptal edilmemesi ve yapılmaya devam edilmesi durumunda bu görevlendirmeyi yapan ilgililer hakkında genel merkezimizce suç duyurusunda bulunulacak ve görevlendirmelerin iptali için davalar açılacaktır. Bu durumun da eğitimde çok büyük bir kaosa yol açacağı aşikârdır.

Bakanlık eğitimde deprem yaşanmasını istemiyorsa, şube müdürlüğü görevlendirmelerini en kısa zamanda iptal etmeli ve şube müdürlüğü sınavını bir an önce yapmalıdır.

 

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.                  

 

Son Haberler

VERGİDE ADALET İSTİYORUZ! KAMU ÇALIŞANLARININ ALIN TERİ VERGİLERE GİTMESİN

Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 8-9 Nisan 2026 tarihleri arasında İzmir 1 No.lu Şube...

NORM FAZLASI RE’SEN ATAMADA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Sendikamız üyesinin norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle re’sen, aile birliği mazeretine uygun olmayan bir yere atanması üzerine açılan davada, Kırklareli İdare Mahkemesinin 2026/155 E. Sayılı ve 26.03.2026 tarihli kararıyla işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

TÜRK EĞİTİM-SEN MERKEZ KADIN KOMİSYONU’NDAN POLİS HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

Türk Eğitim-Sen Merkez Kadın Komisyonu Genel Koordinatörü Serap Gül öncülüğündeki Merkez Kadın Komisyonu heyeti,...

ÜNİVERSİTELERDE KEYFİ UYGULAMALARA SON VERİLSİN!

Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Fatih İşcan, 8 Nisan 2026 tarihinde İzmir 4 No.lu Şube Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Palabıyık ve şube yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.