Genel Başkan Geylan; “İstanbul’un Fethi ile şerefli tarihimizin onur abidesi Fatih Sultan Mehmet’in, yeni bir çağa Türk mührünü vurduğu eşik, görkemli tarihimizin en önemli simgelerindendir” dedi.
Geylan sözlerini şöyle sürdürdü: “ İstanbul Fethi ile tarihin akışı değişmiş, Ortaçağın sonu Yeniçağın başlangıcı kabul edilmiş, Bizans İmparatorluğu ortadan kalkmış, Osmanlı Devleti fethin ardından İmparatorluk haline gelmiştir. Fetih ile Türk milletinin gür sesi Avrupa ve tüm dünyaya duyurulmuş oldu. Boğazların hâkimiyetinin Türk milletine geçmesi ile birlikte dünya tarihinde söz sahibi olundu.
Anadan, yardan, serden geçmiş Ulubatlı Hasan’lar, Bursalı Sinan’lar, İstanbul surlarına destan yazarken, Bizans’ın bin yıllık tarihi de yıkıldı. İstanbul’un fethi, sıradan bir askeri başarı değildir. Aynı zamanda gemilerin yürüdüğü, dağların yüzdüğü, bilim ve bilginin inanç ve azimle ete kemiğe büründüğü muhteşem zaferin de adıdır.
“Fatih’in, Konstantaniye’yi muhakkak fethedeceğim. Avrupa’nın bütün Hristiyan devletleri birleşseler, bizi kararımızdan döndüremezler. Önümü çıkacak ordular ne kadar muazzam olursa olsunlar, kahrolacaklardır.” sözleri ile zaferi kazanacağına ant içmişti. Savaşların en kanlı sahnesinin yaşandığı Topkapı ve Edirne sırtlarında Türklere açılan kapılar bir daha hiç kapanmadı.
Her bir köşesinde tarihin önemli izlerin barındığı emsalsiz şehrin fetih ruhu, milli birlik ve beraberliğimizin devamında Türk milleti için örnek teşkil etmelidir. Millet olarak emanetlere sahip çıkmalıyız.
Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan kıtalararası köprü misyonuyla kültürel, siyasi ve ekonomik alanlarda önemli bir role sahiptir. Doğası, tarihi ve kültürel varlıklarıyla şairlere, yazarlara ve sanatçılara ilham kaynağı olan İstanbul’a sahip çıkmalı zenginliklerimizi korumalıyız.
Bu minvalde dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alan İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’dan, İstanbul’u kurtaran Mustafa Kemal Atatürk’e kadar aziz ve mübarek ecdadımızı minnet, gurur ve Fatiha’larla yad ediyoruz. Ruhları şad olsun.”