ILO 8. AVRUPA BÖLGE TOPLANTISI YAPILDI

Ülkemizde hükümet adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem Başkanlığında katılan heyetle beraber çalışanlar adına Türk-İş , Türkiye Kamu-Sen, Hak-İş ve Disk ile birlikte işveren temsilcileri olarak Tisk’ ten bir heyet toplantıda yer aldı.
 
Toplantı boyunca, dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz yoğun olarak tartışıldı. İşverenlerin “toplu sözleşme görüşmelerinin dondurulması, kriz nedeniyle maaşlarda kesintilere gidilmesi, işçi çıkarmanın önündeki engellerin kaldırılması, esnek istihdam” konularında ILO’ nun açılım sağlaması ve sosyal güvenlik yüklerinin işverenin üzerinden azaltılması taleplerine karşılık, çalışanlar grubu olarak; krizden, işverenler kadar çalışanların da etkilendiğine dikkat çekildi. Krizden çıkış yolu olarak “istihdamın daha fazla teşvik edilmesi, çalışanların ekonomik ve sosyal anlamda daha çok desteklenmesi, toplu sözleşmelerde dondurma ya da maaş kesimi yerine kriz iyileştirilmelerinin yapılması ve ortaya çıkan ekonomik krizin faturasının, çalışanlardan ve işverenlerden daha çok hükümetlerin öngörüsüzlüğü ve yaklaşan kriz karşısında gerekli tedbirleri zamanında ve yeterli olarak almadığı dikkate alınarak; hükümetler tarafından karşılanması gerektiği ifade edildi.
 
Bu anlamda çalışan ve işverenlerin düşük faizli krediler, istihdam teşvikleri ve sosyal güvenlik açısından desteklenmesi amacıyla hükümetlerin yeni bütçe imkanları oluşturmaları talep edilmiştir.  
 
Toplantının 3. gününden itibaren bahse konu bölgedeki ülkelerde sendikal konularda yaşanan problemler masaya yatırıldı.
 
Toplantı gündeminde yer alan “Toplu Sözleşme Prosedürü ve Üçlü Danışma Kurullarının İşleyişi” konulu panelde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci; Türkiye’de ILO normlarında sendikal hakların eksiklikleri ve toplu sözleşme ve sosyal diyalog çalışmalarındaki hükümetin tek taraflı belirleyiciliğini öne çıkaran tespitler yapmıştır. Demirci, ülkemizde kamu çalışanlarının grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklarının hala verilmediği, Uzlaştırma kurulu kararlarının uygulanabilirliğinin siyasi irade tarafından engellendiğini, üyeleşmeyi teşvik edici ve sendika üyesi ve yönetici güvencelerinin hala eksik olduğunu beyan etti. Son dönemlerde Çalışma bakanlığınca ortaya konulan kanun değişikliği çalışmalarının bu temel eksiklikleri karşılayacak durumda olmadığını vurgulayan Demirci, yapılan bu çalışmaların “olsa olsa  dostlar işte görsen mantığının sonucudur” dedi.   
 
Ayrıca Demirci, AB müzakere sürecinde açılması planlanan “çalışma hayatı ve sosyal güvenlik” konulu 19. maddenin açılabilmesi amacıyla ortaya konulan bu tür dar kapsamlı kanun değişikliklerinin Türkiye’de kamu çalışanları temsilcileri tarafından kabul edilemeyeceğini beyan etmiştir.
 
Toplantının 4. gününde ise     çalışanlar delegasyonu olarak Türk-İş’le beraber hazırlanan rapor divana sunulmuş, bu raporda da ülkemizde sendikal haklar konusunda yaşanan eksiklikler yer almış, raporla ilgili söz alan Türk-İş delegesi de yaptığı konuşmada özellikle kamu çalışanlarının sendikal haklar konusundaki mağduriyetine önemli vurgu yapmıştır.
 
Toplantı. 5. gününde sonuç delegasyonunun yayınlanmasıyla sona ermiştir.

Kaynak: Türkiye Kamu-Sen

Son Haberler

ÖMK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

21 Aralık 2024 tarihli 32759 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ADAY ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ...

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATLARI OCAK AYINDA YATIRILSIN!

Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 17-18.12.2024 tarihleri arasında Bilecik ve Eskişehir’de temaslarda bulundu.

KAMU ÇALIŞANLARI EKONOMİK AÇMAZA SÜRÜKLENMESİN!

Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun, 18-19 Aralık 2024 tarihinde Afyonkarahisar ve Kütahya’da bir dizi temaslarda bulundu.

TARLADA İZİ OLMAYANIN HASATTA YÜZÜ OLMAZ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun ile birlikte  13-14 Aralık 2024 tarihlerinde Ordu ve Trabzon’da ziyarette bulundu.