Türk Eğitim-Sen Genel Başkan İsmail KONCUK, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz KOCAKAPLAN, Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Mehmet Yaşar ŞAHİNDOĞAN ve Genel Dış İlişkiler ve Basın Sekreteri Sami ÖZDEMİR’in de hazır bulunduğu toplantıya 400 kişi katıldı.
Açılış konuşmalarını Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Müfit BAYRAKTAR ile Erzurum 2 No’lu Şube Başkanı Murat Ercüment KESKİNLER’in yaptığı toplantıda, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Bayburt, Ağrı, Artvin Şube Başkanları ve Iğdır Temsilcisi de birer konuşma yaptı.
Toplantıda bir konuşma yapan Genel Başkan İsmail KONCUK, Anayasa paketi ile ilgili tartışmalara değinerek, “Son günlerde Anayasa değişikliğini tartışıyoruz. Hep bir şeyleri tartışıyoruz. Hep böyle oldu. Neden böyle yapılıyor? Dikkatleri üzerine çekmek ve esasen suni tartışmalar yaşanmasını sağlamak için bunlar yapılıyor” diye konuştu.
Bütün dünyada, aklı başında insanların masa başına oturup, fikir birliğini ortaya koyarak Anayasa'dan değişmesi gerekenleri tereyağından kıl çeker gibi değiştirdiklerini söyleyen KONCUK, “Bütün dünya Anayasa yapıyor. Biz de maşallah böyle bir anlayışla Türkiye'yi nereye götürürüz. Anayasamız değişebilir. Anayasa’ların nasıl yapılması gerektiğine dair gelişmiş ülkelerdeki kriterlerden biz memnunuz. Ama bizim Anayasamız bir paket haline getirilmiş. İçerisinde Türkiye'de aklı başında olan herkesin
sunulmak isteniyor. Bu etik bir tavır değildir” şeklinde konuştu.
“
“İnsanların toplu sözleşme haklarından vazgeçmeyeceklerini bildikleri için bunu aynı pakete koyuyorlar” diyen KONCUK, şunları söyledi:
”Bu sakat bir anlayıştır. Parti devletinin ayak sesleri anlamında değerlendirilebilecek bir anlayışı ortaya koymaya hakkınız yok. Böyle bir yolu bu gün AK Parti iktidarı kullanabileceği gibi yarın da başka siyasi parti iktidarınca kullanabileceği açıktır. Dünyada bunun yolu bellidir. Türkiye'de aylarca tartışılacak, Anayasa problemlerini ortadan kaldırın. Buradan AK Parti başta olmak üzere bütün partililere, akli selim tavsiye ediyorum. İnatlaşmayı bırakınız. İktidarın görevi uzlaşmayı sağlamaktır.”
Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapmanın çok zor olduğunu ve bu bölgede ciddi bir öğretmen açığının olduğuna değinen KONCUK, “ bu bölgeyi cazip hale getirmek için bölge içi zorunlu hizmet alanları belirleyerek, coğrafi yapıya göre 1. bölgede görev yapan öğretmenlere brüt 1 asgari ücret, 2. bölgede görev yapan öğretmenlere brüt 1.5 asgari ücret, 3. bölgede görev yapan öğretmenlere brüt 2 asgari ücret ödenerek, bu bölgedeki öğretmen açığının önüne geçilebilir” diye konuştu.
KONCUK, sendikamızın Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği üzerinde çalıştığını, üyelerinden görüş aldığını ve bu doğrultuda bir rapor hazırlandığını söyledi.
Genel Başkan KONCUK, üniversite çalışanları üzerindeki idari baskının bir an önce kaldırılarak, üniversitelerin demokratik yapıya kavuşması gerektiğini de belirtti.
4/B ve 4/C statüsünde çalışan eğitim çalışanları ile birlikte yardımcı hizmetli, memur, şef ve teknisyenlerin yaşamış olduğu sıkıntıları her platformda gündeme getirdiklerini ve bu konuda mücadele verdiklerini söyleyen KONCUK, 76. maddeyle atanan 988 kişi için açılan davanın da Türk Eğitim-Sen için namus meselesi olduğunu ve bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceklerini ifade etti.
Toplantının ardından Prof. Dr. İsmail ÜSTEL, eğitimcilere seminer verdi.