HUKUKSUZ DİSİPLİN CEZASI YARGIDAN DÖNDÜ: KEYFİ UYGULAMALARA GEÇİT YOK

Giresun’da görev yapan sendika üyemize yönelik hukuka aykırı disiplin cezası, yargıdan döndü. Giresun İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararı, Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından da onanarak kesinleşti.

Giresun İlinde lisede görev yapan rehber öğretmeni üyemiz hakkında, bir öğrenciyle ilgili yaşanan olay gerekçe gösterilerek disiplin soruşturması başlatılmış ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ceza verilmiştir. Ancak söz konusu soruşturmanın, mevzuata açıkça aykırı şekilde yürütüldüğü yargı kararıyla ortaya konmuştur.

Nitekim Giresun İdare Mahkemesi’nin 2025/337 Esas ve 2025/883 Karar sayılı ilamında, disiplin cezasının hukuka aykırı olduğu belirtilerek işlem iptal edilmiştir. Mahkeme kararında; disiplin soruşturmasının usulüne uygun şekilde başlatılmadığı, gerekli soruşturma onaylarının alınmadığı ve isnat edilen fiillerin somut ve hukuken kabul edilebilir delillerle ortaya konulamadığı açıkça vurgulanmıştır.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’nin 2026/361 Esas ve 2026/599 Karar sayılı ilamıyla bu karar onanmış; böylece hukuksuzluk ikinci kez tescillenmiştir.

Mahkeme kararlarında özellikle; disiplin soruşturmasının başlatılabilmesi için usulüne uygun soruşturma onayı alınmasının zorunlu olduğu, soruşturma kapsamında ortaya çıkan yeni fiiller için ayrıca onay alınmadan işlem tesis edilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir.

Unutulmamalıdır ki; kamu gücünü kullananların hukukla bağlılığı esastır. Hukukun yok sayıldığı bir idari anlayış, hem kamu düzenine hem de çalışanların haklarına zarar vermektedir.

Türk Eğitim-Sen olarak, üyelerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunmaya, hukuksuzluklara karşı her türlü yasal mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.

İlgili İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız

Son Haberler

TÜRK EĞİTİM-SEN’DEN BİR HUKUKİ SONUÇ DAHA: RE’SEN ATANAN ÜYEMİZİN İŞLEMİ İPTAL EDİLDİ!

Türk Eğitim-Sen olarak, üyelerimizin haklarını her platformda savunmaya ve aile bütünlüğünü korumak adına mücadele...

REKTÖRLÜĞÜN USULSÜZ UYGULAMASINA İSTİNAFTAN İPTAL KARARI

Genel Merkez adına, Sakarya Üniversitesi'nde 12.05.2023 tarihinde üniversitenin kayıt birimine üst yazı ile 100...

TÜRK EĞİTİM-SEN’DEN, ÜYESİ ÖĞRETMENİN ARTIRIMLI HİZMET PUANINA İLİŞKİN HUKUK ZAFERİ

Türk Eğitim-Sen olarak, üyelerimizin özlük haklarını koruma ve uğradıkları haksızlıkları giderme konusundaki kararlı hukuki...

KIDEM AYLIĞINDAKİ 25 YIL SINIRINI YARGIYA TAŞIDIK!

Kıdem aylığı hesabında uygulanan 25 yıllık kıdem üst sınırının kaldırılması ve emekli maaşının gerçek...