Türk Eğitim-Sen, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek olan Öğretmenlik Meslek Kanununun, adına yakışır şekilde, öğretmenlerin muhatap olduğu mevzuat ve süreçlerin kahır ekseriyetle ihtiva edecek bir düzenlenme yapılması için #ÖMKmeclise hashtag’i ile dün akşam sosyal medya üzerinden bir etkinlik düzenledi.
İstanbul Eyüpsultan’da özel bir lisede okul müdürü olan İbrahim Oktugan, bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bu elim olayın ardından eğitim çalışanlarına yönelik şiddetti protesto etmek için 09.05.2024 tarihinde Türk Eğitim-Sen X (Twitter) üzerinden bir etkinlik düzenledi. #ÖğretmenTekYürek hashtag’i ile kısa sürede Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşen etkinliğimize binlerce eğitim çalışanı da paylaşımları ile destek verdi.
Genel Başkanımız Talip Geylan, ÖMK’daki yeni düzenlemenin nihai sonuca bir an önce ulaşması gerektiğini söyleyerek, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürelerinin kısaltılmasını istedi.
Türk Eğitim-Sen olarak öğretmen yetiştirmeden, öğretmen atamalarına, öğretmenlerin tayin ve nakillerinden, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerine, kariyer basamaklarından, yönetici atamalarına, mali, sosyal ve özlük haklarından, öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesine, hatta öğretmenlerin emeklilik sürecine kadar birçok hususu içeren görüş ve önerilerimizi çalıştay raporumuzla birlikte MEB’e sunduk.
Genel Başkanımız Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde Öğretmenlik Meslek Kanunu'na yönelik yaptığı açıklama hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Türk Eğitim-Sen olarak; afet nedeniyle 19.11.2023 tarihinde online olarak yapılan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavına katılamayanların hak kaybı ve mağduriyetlerinin giderilmesi için, gerekli çalışmaların yapılarak, sınav hakkı verilmesi hususunda; MEB’e talepte bulunduk.
Ana Muhalefet Partisi tarafından öğretmenlik mesleğinin, kariyer basamaklarına ayrılmasının anayasaya aykırı olduğu iddia edilmiş ve iptali talep edilmiştir. Ana Muhalefet Partisi tarafından daha öncede 30.06.2004 tarihli ve 5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 43. Maddesine aynı içerikte yapılan eklemenin iptali için Anayasa Mahkemesine dava açılmış olup, 2004/83E. , 2008/107K. Sayılı kararı ile istemin reddine karar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi öğretmenlerin kariyer basamaklarına ayrılmasında hukuka aykırılık görmemiş, hatta mesleğin çekici kılınması amaçladığından söz ederek kariyer basamaklarında yükselemeyen öğretmenlerin hak kaybının olmadığını vurgulamıştır.