GÖKALP’İ DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ TOPRAKLARDA ANDIK

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, 24-27 Ekim 2024 tarihleri arasında Diyarbakır’da Vefatının 100. Yılında Hayatı, Eserleri, Fikirleri ve Türkiye Yüzyılına Etkileri konulu Ziya Gökalp Sempozyumu düzenledi.

Sempozyumun açılışı Diyarbakır’da bulunan Ziya Gökalp Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programa Genel Başkan Talip Geylan, Kulp Kaymakamı Burak Akeller, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, MHP İl Başkanı Miktat Arslan, TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, Genel Başkan Yardımcıları Cengiz Kocakaplan ile Selahattin Dolgun, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışında Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Salih Erpolat konuşma yaptı.

“Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak” formülü ile milletimiz kendi köklerine sadık kalıyor.

Genel Başkanımız Talip Geylan konuşmasında, Ziya Gökalp’in “Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak” formülü ile milletimizin hem kendi köklerine sadık kalması hem kendi inançlarına sahip çıkması hem de çağdaş dünyaya ayak uydurması gerektiğini dile getirdiğini bildirerek, “Ziya Gökalp, Türk milletinin bu sentezi gerçekleştirebildiği takdirde güçlü bir devlet ve millet olabileceğine inanmıştır” diye konuştu.

Gökalp’i anlamak, Cumhuriyet’i anlamaktır.

Atatürk’ün, Gökalp’in düşüncelerini hayata geçirirken, milli bilincin uyanışına ve kültürel değerlere dayanan bir devlet yapısı inşa ettiğini belirten Geylan, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin modern yapısının temelinde Gökalp’in izlerini görmenin mümkün olduğunu bildirdi. Geylan, “Bu nedenle, Gökalp’i anlamak, Cumhuriyet’i anlamaktır; Gökalp’in fikirlerini yaşatmak, Cumhuriyet’i yaşatmaktır” dedi.

Ziya Gökalp, Atatürk üzerinde büyük bir etki bıraktı.

Ziya Gökalp’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk üzerinde büyük bir etki bıraktığını söyleyen Geylan, Atatürk’ün özellikle milli eğitim, dil, kültür ve toplumsal reformlarla ilgili düşüncelerinin arkasında Gökalp’in eserlerinin ve fikirlerinin güçlü bir etkisi olduğunu kaydetti, Geylan, “Atatürk’ün milli eğitim politikaları, Türk Dil Kurumu’nun kuruluşu, Türk Tarih Kurumu’nun oluşumu gibi milli kültürün inşasına yönelik attığı adımlar adeta, Gökalp’in fikirlerinin bir yansımasıdır” diye konuştu.

Gökalp’in ortaya koyduğu milli ve manevi değerlere sahip çıkmalıyız.

Geylan, Gökalp’in fikirlerini yaşatmanın, Türk milletinin geleceğine duyduğumuz inancın bir göstergesi olduğuna vurgu yaparak, “Bugün bizlere düşen, onun fikirlerini yeni nesillere aktarmak, Gökalp’in ortaya koyduğu milli ve manevi değerlere sahip çıkmaktır.” İfadelerini kullandı.

Açılış programının ardından Selahaddin Eyyubi Camii’nde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Atatürk, Ziya Gökalp ve aziz şehitlerimiz için Mevlidi Şerif okutuldu.

Aynı gün öğleden sonra sempozyum oturumları gerçekleştirildi. “Ziya Gökalp Açılış Oturumu”, “Atatürk Oturumu”, Türkiye Yüzyılı Oturumu”, “Vatan Oturumu” ile sempozyumun kapanış oturumu olan “Türkistan Oturumu” Selanik Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturumlarda Ziya Gökalp’in Türkçe, iktisat, sanat ve çağdaş düşünce üzerindeki etkilerini anlatan bildirilerle Gökalp’in fikir dünyasına ayna tutuldu. Ziya Gökalp’in fikirlerinin Türkiye Yüzyılına etkilerinin de tartışıldığı sempozyumda, Gökalp’in etrafında şekillenen Cumhuriyet fikri mercek altına alındı. Öte yandan sempozyumda sunulan bildiriler, kitap haline getirilerek, gelecek nesillere ölümsüz bir eser bırakılacaktır.

Genel Başkanımız Talip Geylan’ın konuşma metni için tıklayınız.

Son Haberler

ÜNİVERSİTE YÖNETİCİSİ Mİ YOKSA SENDİKACI MISINIZ?

Genel Başkanımız Talip Geylan, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde görev yapan bir kısım yöneticilerin sendikamız üyelerine yönelik mobbinge varan tutum ve davranışlarını sert bir dille eleştirerek, “Söz konusu bu yöneticiler, ya üstlenmiş oldukları görevin haysiyetine mütenasip davranmalı ya da görevlerinden ayrılıp dürüstçe sendikacılık yapmalıdırlar!” dedi.

“SEVGİNİN RENGİ: ANNELERİMİZ”  RESİM YARIŞMASI DÜZENLİYORUZ

Annelerimiz; en köklü kurum olan ailenin temel yapı taşıdır. Doğduğumuz andan itibaren hayatımızın her evresinde onların varlığına ihtiyaç duyar, onlardan aldığımız güç ile yarınlara kendimizden emin olarak hazırlanırız.

HER NÖBET GÖREVİNE ÜCRET VERİLSİN!

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlere nöbet görevi...

3600 EK GÖSTERGE SÖZÜ HAVADA KALMASIN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan ile birlikte 10-11 Ocak 2025 tarihlerinde İstanbul’da bir dizi etkinliklere katıldı.