Ekonomiden, Öğretmenlik Meslek Kanununa, sözleşmelilerin kadroya alınmasından, mazeret tayin haklarına, öğretmen atamalarından mülakatlara kadar önemli başlıkların konuşulduğu programda Genel Başkan Talip Geylan değerlendirmelerde bulundu.
Genel Başkan Talip Geylan, Söz Hakkı programında yaptığı konuşmada sözleşmelilere kadro meselesine değindi. Sözleşmelilere kadro konusunun uzun yıllardır kamu çalışanlarının kanayan bir yarası olduğunu bildiren Genel Başkan Geylan, sözleşmeli istihdam modelini asla kabul etmediklerini söyledi. Geylan, “657 DMK’nın 4/B maddesi, devletin geçici işlerinin görülmesi için geçici istihdamını sağlamak amacıyla ihdas edilmiştir. Ama gelinen noktada iktidar 4/B sözleşmeli çalıştırma usulünü, temel istihdam modeli haline getirmiştir. Bu durum kabul edilemez! Bütün kamu çalışanları 657’nin 4/A maddesine göre kadrolu şekilde istihdam edilmelidir” dedi.
Yetkili sendikanın düzenlediği sözleşmeliye kadro şöleni etkinliğini de eleştiren Genel Başkan Geylan; “Asıl teşekkür sözleşmeli çalışma usulünün lağvedilerek, bütün sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile gelecektir. Asıl şölen o zaman olacaktır!” dedi.
Geylan: Cumhuriyetimizin 100. Yılı; devletimizin her alanda daha da güçleneceği, 21. Yüzyılı Türk asrı yapacağı sürecin giriş kapısı olacaktır. Bu nedenle eğitime yatırım yapılmalı, öğretmen atama sayısı artırılmalıdır.
Her yıl yapılan 15-20 bin atama sayının çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Genel Başkan, şunları kaydetti: “Her alanda tasarruf getirilebilinir ancak eğitimde tasarruf olmaz. Çünkü eğitimdeki her eksikliğin, her arazın telafisi on yılları etkilemektedir. Dolayısıyla yetkililer eğitimdeki eksiklikleri tamamlamak zorundadır. Eğitimdeki en önemli ihtiyaç ise öğretmen açığıdır. Eğer sınıfta öğretmen yok ise diğer alanlarda yapılan her türlü yatırım anlamsız kalır. Türk Eğitim-Sen olarak her yıl olduğu gibi 2022-2023 eğitim-öğretim yılında da ücretli öğretmen araştırması yaptık. 74 ilden gelen veriler doğrultusunda ülkemizde 71 bin 751 ücretli öğretmen olduğunu tespit ettik. Norm kadro açığı ise 79 bin 760. Bu rakamlar, 15-20 bin atama ile öğretmen ihtiyacının giderilemeyeceğini göstermektedir. Bu atama sayıları her yıl emekli olan öğretmenlerimizin ortaya çıkardığı yeni boşluğu ancak dolduran bir rakamdır. Madem bu kadar ücretli öğretmen görevlendirilmesi yapılıyor, gelin o zaman ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapın. Cumhuriyetimizin 100. yılı devletimizin her alanda ve her anlamda daha da güçleneceği, 21. yüzyılın Türk asrı yapacağı sürecin giriş kapısı olacaktır. Bu nedenle eğitime yatırım yapılmalı, öğretmen atama sayısı artırılmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.