Konya 1, 2 ve 3 No’lu Şubelerimizin teşkilat yöneticileri ile ayrı toplantılarda buluşan Genel Merkez Yöneticilerimiz, eğitim gündemini değerlendirdi.
Toplantılarda Konya 1 No’lu Şube Başkanı Ali Köç, Konya 2 No’lu Şube Başkanı Bayram Güneş, Konya 3 No’lu Şube Başkanı Fatih İşcan, şubelerin yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri, ilçe ve üniversite temsilcileri ile şube kadın komisyonu üyeleri de hazır bulundu.
Urfalı: Okul randevu sistemi yeni bir mobbing aracı olmamalıdır.
Konya 2 No’lu Şube’nin toplantısında bir konuşma yapan Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı, MEB’in hayata geçirdiği okul randevu sistemi hakkında açıklamalar yaptı. Bu sistemin hem okul idarecilerinin hem de öğretmenlerimizin çalışmalarını aksatmayacak şekilde işletilmesi gerektiğinin altını çizen Urfalı, aksi taktirde bunun kargaşaya yol açabileceğini, öğretmenlerimizi olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Randevuların öğretmenlerin inisiyatifinde belirlenmesinin büyük önem taşıdığını da belirten Urfalı, “Velilerin artık randevu almadan öğretmenlerimizle görüşmesi mümkün olmayacak. İyi niyetle hazırlanan bu sistemin öğretmenlerimiz aleyhine neden olabilecek durumlara yol açmaması gerekir. Bu noktada sistemin yeni bir mobbing ve dayatma aracı olmamasına özellikle dikkat edilmelidir” dedi.
Urfalı: Proje okulları dış müdahalelere kapalı hale getirilmelidir.
Proje okulları ile ilgili açıklama yapan Urfalı, sınavla öğrenci alan bu okullarımızdaki yönetici ve öğretmen atamalarının keyfiyete dayalı olarak yapıldığını ifade ederek, “Göz bebeğimiz olan bu okullarımızda yönetici ve öğretmen tayin süreci ne yazık ki sağlıklı yürütülmemektedir. Proje okulları, Bakanlığa bağlı olmadığı için, bu okulların yönetici atamaları MEB Yönetici Atama Yönetmeliği kapsamında yürütülmemekte, dolayısıyla öğretmen ve yönetici atamalarında kriter bilgi, tecrübe değil, yandaşlık olmaktadır. Keyfiyete, sendikal tercihlere göre yapılan atamalar hem adalet duygusunu zedelemekte hem de ehil ve bilgili insanların iş başına gelmesini engellemektedir. Bu gidişata son verilmesi, proje okullarının dış müdahalelere kapalı hale getirilmesi eğitimimizin geleceği açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.
Kocakaplan: Üniversite personeline karşılıklı yer değiştirme hakkı sağlanmalıdır.
Konya 3 No’lu Şube’nin toplantısında konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan üniversite çalışanlarının nakil sorunlarına vurgu yaptı. Üniversitelerde çalışan memurların, diğer memurların yararlandığı tayin hakkından yararlanamadığını söyleyen Kocakaplan, eşlerin birbirinden ayrı yaşamak zorunda kaldığını, çocuklarına kavuşamadıklarını, bunun da aile bütünlüğünü bozduğunu belirtti. Mazeret tayinlerinin yapılması için YÖK koordinatörlüğünde bir yönetmelik hazırlanmasını isteyen Kocakaplan, ayrıca üniversite personeline karşılıklı yer değiştirme hakkı sağlanması gerektiğini de ifade etti.
Üniversite Geliştirme Ödeneğinin idari personele de ödenmelidir.
Üniversitelerde rektör atamalarına değinen Kocakaplan, rektör seçimlerinin tüm üniversite çalışanlarının demokratik katılımıyla yapılmasını ve birinci çıkan ismin rektör olarak atanmasını talep ettiklerini bildirdi. Akademik yeterliliğini sağlamış herkese kontenjan ya da kota sınırı olmaksızın kadro tahsisi yapılması gerektiğini ifade eden Kocakaplan, 13/b-4 yetkisinin üniversite çalışanları üzerinde cezalandırma, telkin, tehdit aracı haline getirildiğini ve bunu kabul etmediklerini söyledi.
Doçentlik başvuru kriterlerinin akademisyenlerimizin mağduriyetine yol açacak şekilde değiştirildiğini kaydeden Kocakaplan, bunun YÖK tarafından bütün paydaşların görüşleri alınmadan hayata geçirildiğini söyledi. Sendikamızın konuyu yargıya taşıdığını hatırlatan Kocakaplan, “Dergiler ile yayınevleri için getirilen kirterler paralı ve yabancı dergilerin inisiyatifine bırakılmıştır. Bu noktada yargıdan akademisyenlerimizin mağduriyetini giderecek bir karar çıkmasını bekliyoruz” dedi. Kocakaplan, Üniversite Geliştirme Ödeneğinin idari personele de ödenmesini isteyerek, “Sadece akademik personele ödenmesi çalışma huzurunu bozmaktadır. İdari personelin de bu ödenekten yararlanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.
Kütük: Ramazan Bayramı öncesi müjde bekliyoruz.
Konya 1 No’lu Şube’nin toplantısında konuşma yapan Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, Ramazan Bayramını idrak etmemize kısa bir süre kala bayram ikramiyesinin görevi başındaki kamu çalışanlarına ödenmesi yönündeki taleplerini hatırlattı. Devletimizin yılda iki kez işçi, işçi ve memur emeklisine bayram ikramiyesi ödediğini hatırlatan Kütük, “Kamuda bu haktan mahrum kalan yalnızca görevi başındaki memurlarımızdır. Bu durum ayrımcılıktır ve adaletsizliği doğurmaktadır. Ramazan Bayramı öncesinde bu ikramiyesinin görevi başındaki memurlara da ödeneceğine ilişkin müjde bekliyoruz” dedi.
Kütük: Refah payı kalıcı hale getirilsin!
Ekonomik sorunlara değinen Kütük, refah payı uygulaması kalıcı hale getirilmesinin önemini vurgulayarak, “Refah payı kalıcı hale getirildiğinde memurumuz enflasyon farkıyla sıfır zamma mahkum olmaktan kurtarılacaktır. Oransal artış ve enflasyon farkının yanı sıra her artış döneminde büyüme oranında bir refah payı verilmelidir. Öte yandan enflasyon farkının aylık olarak ödenmesi de öncelikli taleplerimizdendir” dedi. Vergi diliminin %15’e sabitlenerek, yıl sonuna doğru memur maaşlarındaki erimenin önüne geçilebileceğine dikkat çeken Kütük, ayrıca Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaptıkları işin niteliği ve eğitim durumlarına göre Genel İdare Hizmetle sınıfına alınması gerektiğine de bildirdi.