Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yeni görevine başlamasının ardından; eğitim çevreleri öncelikli olarak okulların fiziki koşullarını iyileştirmesi ve 150 bin öğretmen atamasının derhal yapılmasını talep ederken, Dinçer’in bakanlık kadrolarına yapacağı atamalarda “yandaşa değil, liyakata önem vermesi”ni istiyor.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da, Milli Eğitim Bakanlığı’na henüz 2 yıl önce getirilen Nimet Çubukçu’nun bakanlık görevini yürütemediğini ifade ederek, “Çubukçu’nun değişmesi isabetli olmuştur” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın büyük problemlerle boğuşan bir bakanlık olduğunu belirten Koncuk, Bakanlığa kim gelirse gelsin çalışmaların yıllardır başarısız bir profil çizdiğini kaydetti. Bakanlığa çok kısıtlı bir bütçe ayrıldığını dile getiren Koncuk, Dinçer’in öncelikli görevinin bütçeden ayrılan payın milli eğitimin yaşadığı sorunlarla doğru orantılı bir paya sahip olmasını sağlamak olduğunu işaret etti.
‘Yandaş kadro bitmeli’
Dinçer’in bir öncelikler planı yaparak, yandaş kadrolar oluşturmadan; beceriksiz-kabiliyetsiz insanları müdür yaparak değil, becerikli insanları bu makamlara getirerek ilk adımı atması gerektiğini belirten Koncuk, “Dinçer, sağlam kapasiteli insanları yönetim kademesine getiremezse ağzıyla kuş tutsa o makamda başarılı olamaz” dedi. Türkiye’de şu an 1500’e yakın geçici şube müdürünün tek özelliğinin bir il başkanı ya da vekilin tanıdığı olmak olduğunu kaydeden Koncuk, “Şube müdürleri kadrolarının yüzde 80’i geçici şube müdürleriyle doldurulmuş ” diye konuştu. Koncuk beklentileri şöyle sıraladı:
Ücretli öğretmen, öğretmen ihtiyacı ve sayıları 380 bin olan atama bekleyen öğretmen sorunları çözülmeli. Türkiye’de hala tezekle ısıtılan derslikler bulunuyor. Okullar çağın gerekliliklerine uydurulmalı. Ortaöğretimde okullaşma oranı hala yüzde 65. Okullaşma yüzde 100’e çıkarılmalı. Ortaöğretimden yükseköğretime geçiş oranları arttırılmalı. Yükseköğretim mezunlarına iş yaratılmalı.
Haber Kaynağı:Cumhuriyet Gazetesi-11 Temmuz 2011