GENEL BAŞKAN: BIÇAK SIRTINDAYIZ

Genel Başkan ARGE araştırmasını açıkladı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin TÜİK ve OECD verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımının en bozuk olduğu üçüncü ülke konumunda. 34 OECD ülkesi içerisinde yoksulluk oranının ise en yüksek olduğu 5. ülke.

 

 

 

· Türkiye, Gelirin En Adaletsiz Olduğu Üçüncü Ülke

Araştırmada en yüksek gelirli grup ile en düşük gelirli grup arasındaki fark ve gelirin paylaşımındaki adalete göre 0 ile 1 arasında değişen değerler alan Gini katsayısı kullanıldı. Buna göre eğer bir ülkede gelir tam olarak adil bir şekilde paylaşılıyorsa Gini katsayısı “0”; bir ülkedeki gelirin tamamını yalnızca bir kişi alıyorsa Gini katsayısı “1” rakamını alıyor. Bu rakamın büyüklüğü o ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği de ortaya koyuyor. Buna göre Gini katsayısı Danimarka’da 0,25, Belçika, İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Finlandiya’da 0,26, Macaristan’da 0,27, Fransa’da 0,29, Almanya’da ise 0,30 olarak ölçüldü. OECD ülkeleri arasında en yüksek Gini katsayısı ise 0,40 ile Türkiye ve 0,48 ile Meksika ve 0,49 ile Şili’de.  Buna göre OECD’ye üye ülkeler içinde gelir dağılımı en bozuk olan ülkelerin başında Türkiye, Meksika ve Şili geliyor.

 

· Sosyal Patlamalar İçin Eşiği Aştık

Türkiye’de halen en düşük gelire sahip yaklaşık 14,8 milyon fert, toplam gelirin yalnızca %5,8’ini alırken; en yüksek gelirli 14,8 milyon fert ise toplam gelirin %46,7’sini alıyor. Ülkemizde en düşük gelirli grup ile en yüksek gelirli grup arasında 8 kat fark bulunuyor. En yüksek gelirli grupla en düşük gelirli grup arasındaki makas Danimarka’da 2,8, Çek Cumhuriyeti’nde 2,9, Norveç’te 3, İsveç, Finlandiya ve Avusturya’da 3,2, Belçika’da 3,3, İsviçre’de 3,7 olarak belirlendi. Bilim çevrelerine göre en yüksek gelirli grupla en düşük gelirli grup arasındaki fark 8 katı aştığında o ülkede sosyal patlamalar yaşanıyor. Buna göre Türkiye, 8 kat farkla kritik eşiği aşmış bulunuyor. 

Araştırmada ülkelerdeki yoksulluk oranları da oldukça dikkat çekiyor. Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre yoksulluk oranları bakımından da Türkiye’nin OECD içinde en yüksek oranlardan birine sahip olduğu görülüyor. Buna göre Danimarka’da nüfusun yalnızca %6,1’i, Norveç’te %7,8’i, İsveç’te %8,4’ü, Çek Cumhuriyeti’nde %5,5’i, Almanya’da %8,9’u yoksulluk sınırının altında kalırken bu rakam Türkiye’de %16,1, Şili’de %18,4, İsrail’de %19,9 ve Meksika’da da %21 olarak tespit edildi. Türkiye, OECD içinde yoksulluğun en yüksek olduğu beşinci ülke konumunda. Yoksulluk oranının yüksekliği, gelir dağılımındaki adaletsizlikle birleştiğinde zengin kesimle yoksul kesim arasındaki makas büyüyor ve toplumdaki gelir eşitsizliği, sosyal karmaşalara yol açıyor. TÜİK ve OECD verileri incelendiğinde Türkiye, Meksika ve Şili’den sonra sosyal patlamalara en yakın ülke olarak görülüyor.

TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması da Türkiye’de nüfusun %61,8’inin ev borcu dışında başka borçları da bulunduğunu ve bunların %26,2’sinin bu borç taksitlerini ödemede çok büyük sorunlar yaşadığını, yüzde 41,6’sının çatısı akan, su sızdıran ve çerçeveleri çürümüş evlerde oturduğunu, %80,3’ünün ise ev eşyası dahi alamadığını ortaya koyuyor. 

 

İSMAİL KONCUK UYARDI: BIÇAK SIRTINDAYIZ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu durum hükümetin Türkiye’de gelir dağılımı konusuna daha fazla önem vermesi ve konunun farklı boyutlarını dikkate alması gereğini ortaya koymaktadır. Önemli olan nimetin de külfetin de adil bir şekilde paylaşılmasıdır. Bir ülkede mutlu azınlıklar yaratılır ve bu kesim her türlü olumsuzluktan korunurken diğer tarafta mutsuz ve ümitsiz bir toplum oluşturulursa, sosyal barışın zedelenmesi kaçınılmazdır. Adaletsizliğin ve yoksulluğun yoğun olduğu bazı Güney Amerika ülkelerinde yaşanan toplumsal çatışmalar bizlere ders olmalıdır. Çevremizden ve olaylardan ders almazsak bizler de aynı akıbeti yaşamaya mahkûm oluruz. Bilim adamları, en zengin kesimle en yoksul kesim arasındaki gelir makasının 8 katı aşmaması gerektiğini söylüyor. OECD içinde bu sınırı aşan iki ülke var. Son açıklanan verilere göre Türkiye’de en zenginle en yoksul kesim arasındaki makas 8 kata çıkmıştır. Son derece tehlikeli bir eşiğin aşılmak üzere olduğunu endişe içinde görüyoruz. Türk toplumu yaşanan gerginliklerle adeta bıçak sırtındadır. Yetkililer, bütçede oluşan açıkları dar ve sabit gelirlilere kapattırmaktan vazgeçip, ekonomi politikalarındaki tercihlerini dar ve sabit gelirlilerin öncelikli talepleri doğrultusunda değiştirmeli ve gelir dağılımını daha fazla geç kalmadan düzeltmelidir.”dedi.

  

Son Haberler

MÜLAKAT KAMUNUN TÜM ALANLARINDAN ÇIKARILMALIDIR.

Türk Eğitim Sen İlçe Temsilcileri Eğitim ve İstişare Toplantısı, “Türkiye Yüzyılı Eğitimle İnşa Edilecek” temasıyla 28-30.11.2024 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı.

GENEL BAŞKAN’DAN SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. KEMALETTİN AYDIN’A ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan,  Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın’ı ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan’a Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan ve Ankara 1 Nolu Şube Başkanımız İbrahim Çömez eşlik etti.

ARALIK AYI E-BÜLTENİ YAYINDA

Aralık ayı bültenimizi yayımladık! Sendikamızın güncel faaliyetlerini, eğitim dünyasındaki gelişmeleri ve üyelerimize yönelik çalışmalarımızı...

BÖLGE İDARE MAHKEMESİNDEN ARTIRIMLI EK DERS ÜCRETİ İLE İLGİLİ OLUMLU KARARLAR

Bilindiği üzere, toplu sözleşmelerde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev...