GENEL BAŞKAN İSMAİL KONCUK’UN FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MEZUNLARINA ÖĞRETMENLİK YOLUNU KAPATAN YÖK KARARI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
YÖK Fen Edebiyat mezunlarına öğretmenlik yolunu tamamen kapattı. Daha önce formasyon alanların hakları devam edecek. YÖK ve MEB bu kararı atama bekleyen öğretmenlerin yıllar içerisinde artmasına bağlı olarak aldığını belirtiyor.
Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının formasyon alması konusu daha önce KESK’e bağlı Eğitim Sen tarafından dava edilerek yürütmesi durdurulmuştu, açılan bu davanın Türk Eğitim-Sen ile alakası bulunmamaktadır. Söz konusu mahkeme kararı fen edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon konusunda mağduriyetine sebep olmuştu.
Türk Eğitim-Sen’in bu konudaki görüşleri basına eksik olarak yansımıştır. Türk Eğitim Sen, öğretmenlik mesleğine öncelikle eğitim fakültesi mezunlarının atanmasını savunmaktadır. Ancak, yıllardır öğretmen olarak atanan fen edebiyat fakültesi mezunlarının mağdur edilmemesinden yanadır. YÖK’ün aldığı karar yanlış olmamakla birlikte, acele alınmış bir karardır. Şöyle ki; bugün fen edebiyat fakültelerinde okuyan bir çok öğrenci öğretmen olacağını, böyle bir hakkının olduğunu düşünerek bu okulları seçmiştir. Bu sebeple, YÖK, aldığı kararı bundan sonraki dönemlerde (2012-2013 döneminde fen edebiyat fakültelerini seçecek olanlara), üniversite sınavlarında fen edebiyat fakültesini seçecek öğrencilere yönelik olarak uygulamalıdır.
Bugün ciddi bir öğretmen atama politikası bulunmamaktadır. Yılların ihmali, adam gibi bir öğretmen istihdam politikası olmaması, eğitim fakültesi mezunu öğretmenleri mağdur etmiş ve bugün atama bekleyenlerin sayısı 350 bini bulmuştur. Ancak, bu durum fen edebiyat fakültesi mezunlarının tamamen ekarte edilmesi sonucunu doğurmamalıdır. Yıllardır fen edebiyat fakültesi mezunlarını öğretmen olarak atayanların, bugün, alelacele, bu kadar kesin ve ani bir değişiklik yapması kazanılmış haklar ilkesi bakımından tartışılan bir karar olmuştur.
Türk Eğitim-Sen olarak, YÖK’ün kararını revize ederek, halen fen edebiyat fakültesinde okuyan öğrencileri kararın kapsamı dışında tutarak, 2012-2013 döneminde fen edebiyat fakültelerini seçecek öğrencilere uygulamasını, bu tarihten sonra da, üniversitelere alınacak kadrolara öncelikle fen edebiyat fakültesi mezunlarının alınması doğrultusunda bir düzenleme yapmasının daha adil bir yaklaşım olacağını düşünüyoruz.
Esasen, hükümetin tüm üniversite mezunlarına yönelik yeni ve kabul edilebilir bir istihdam politikası uygulama zamanı çoktan gelmiş, geçmektedir.Türkiye, bu genç işsizlik oranı ile geleceğe emin adımlarla yürüyemez.Bu tablonun devam etmesi ülkeyi sosyal patlamaların eşiğine getirecektir. Bu sebeple Hükümet bütçe imkanlarını zorlayarak genç işsizlik oranını aşağıya çekmenin hesabını yapmak mecburiyetindedir.