Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Eylem Kararı Aldık

Milli Eğitim Bakanlığının 02.02.2024 tarih ve 95718711 sayılı Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği konulu 2024/36 Genelge uyarınca; koordinatör öğretmen, koordinatör müdür yardımcısı ve okul/kurum müdürlerinin mesleki eğitim süreci içerisinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla görev alanları dışında bir takım sorumluluklar verilmiştir. Hatta bakanlık müfettişleri veya eğitim müfettişlerine eğitimin müfredata ve mevzuata uygunluğu konusunda denetim yetkisi verilmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda; İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı, ifade eder, şeklinde tanımlanmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nde öğretmenlere verilen bir görev tanımı bulunmamaktadır ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan görevler iş güvenliği uzmanları tarafından yerine getirilmektedir. 6331 sayılı Kanun gereği ilgili Genelge ekinde yer alan “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları” başlıklı belge ile bu kapsamda verilen Değerlendirme Formlarına istinaden herhangi bir değerlendirme yapmaları ve ilgili belgeleri imzalamaları ve Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin ilgili hükümleri gereğince anılan Genelgenin ekinde bulunan Mesleki Eğitimde İş Sağlığı Kurallarının öğretmen, eğitici personel ve usta öğreticilerin tarafından anlatılması dahi hukuken mümkün değildir.

Türk Eğitim-Sen tarafından alınan  01.03.2024 tarih ve 71 sayılı Merkez Yönetim Kurulu kararı ile; 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görevli koordinatör müdür yardımcıları, koordinatör öğretmenler ve alan/atölye şeflerinin, işletmelerin mesleki eğitime uygun olup olmadığına ilişkin verilen denetleme görevlerini yerine getirmemelerine;  

Atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmasına ilişkin görev tanımlarının dışında kalan ve teknik bilgi sahibi olmadıkları görevleri yerine getirmemelerine, İlgili Genelge ekinde yer alan “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları” başlıklı belge ile bu kapsamda verilen Değerlendirme Formlarına istinaden herhangi bir değerlendirme yapmamalarına ve ilgili belgeleri imzalamamalarına, karar verilmiştir.

Son Haberler

TARLADA İZİ OLMAYANIN HASATTA YÜZÜ OLMAZ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, Genel Başkan Yardımcımız Selahattin Dolgun ile birlikte  13-14 Aralık 2024 tarihlerinde Ordu ve Trabzon’da ziyarette bulundu.

ARALIK AYI ÜNİVERSİTE E-BÜLTENİ YAYINDA

Aralık ayı üniversite bültenimizi yayımladık! Sendikamızın güncel faaliyetlerini, eğitim dünyasındaki gelişmeleri ve üyelerimize yönelik...

ÖMK KILAVUZU YAYINLANSIN, ÖĞRETMENLERİMİZ DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMESİN!

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Bengü Türk Tv’de “Söz Hakkı” programına katılarak, eğitim gündemine dair önemli açıklamalar yaptı.

5. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI EĞİTİM BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLER KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği işbirliğinde “Ziya Gökalp’in Vefatının 100. Yılı Anısına” 21-24 Kasım 2024 tarihinde Antalya/Türkiye’de düzenlenen 5. Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi, yüz yüze çevrimiçi oturumlar şeklinde başarı ile gerçekleştirilmiştir.