Kamu personeli arasındaki ücret dengesizliği gideriliyor.
TBMM Genel Kurulunda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun da aralarında bulunduğu bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde, "Eşit işe eşit ücret" olarak da adlandırılan düzenlemeye ilişkin AK Parti milletvekillerince verilen önerge kabul edildi.
Kabul edilen önergeye göre, en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200’ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemenin oranı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, derecesi, atanma usulü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarları gibi kriterler birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.
Hükümet, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair tasarıya eklenen düzenleme ile memura ek zam imkanı sağladı.
Meclis Genel Kurulu’nda Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı üzerindeki görüşmeler devam ederken AKP, tasarının 46’ncı maddesine eklenmek üzere önerge verdi. Aynı işi yapan memurların aylıkları arasındaki farkların giderilmesini öngören önerge, Genel Kurul’da kabul edildi. Düzenlemeye göre, 1 Temmuz 2006 tarihinden bu yana 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan denge tazminatının yerini "En yüksek devlet memuru aylığının ‘ek gösterge dahil’ yüzde 200’ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir" hükmü yer aldı. Ek ödemenin oranı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, derecesi, atanma usulü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarları gibi kriterlerle birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak, Maliye Bakanlığı’nın teklifiyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
TAZMİNAT ALANLAR DA YARARLANACAK
Düzenlemeye göre, emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil alınmakta olan toplam ödeme tutarları esas alınarak, farklı oranlar tespit edilebilecek veya hiçbir şekilde yeni belirleme yapılmayabilecek. Denge tazminatından farklı olarak, makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev tazminatı alanlar da ek ödemeden faydalanacak.
Başbakanlık başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarda her ay maktu fazla çalışma ücreti alanların fazla çalışma ücreti, ek ödemenin altında kalırsa, bu personele de fazla çalışma yerine ek ödeme verilecek.
İLK İYİLEŞTİRME AĞUSTOS’TA
Düzenlemenin gerçekleştirilmesinin ardından Bakanlar Kurulu, bu kapsamdaki ilk iyileştirmeyi Ağustos ayı içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu çerçevede, Bakanlar Kurulu, bütçe imkanları ve ihtiyaç doğrultusunda, memur unvanları ve kadrolar itibariyle ek ödeme oranları belirleyecek. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının yayımlanmasının ardından da, 1 milyon 495 bin memur, enflasyon farkı ve yüzde 2’lik Temmuz zammıyla birlikte yılın ikinci yarısı için aldığı yüzde 3.96’lık maaş artışından ayrı olarak 15 Ağustos’ta ek ödeme zammı alacak. Bakanlar Kurulu, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında da ek ödeme oranlarında artış yapacak. Bu şekilde en geç 4 yıl sonra, aynı işi yapanlar arasındaki maaş farklılığı ortadan kaldırılacak.
Kaynak: AA