Ana SayfaSeyit Ali KAPLANBİR YILDA NE DEĞİŞTİ ?

BİR YILDA NE DEĞİŞTİ ?

2011-2012 Eğitim ve Öğretim yılı başladı. Yeni eğitim ve öğretim yılının eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize, velilere ve Türk Milletine hayırlı uğurlu olmasını dilerim.

Toplumun her kesimini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren, ülkemiz ve memleketimiz için çok önemli olan eğitim hizmetini verenler ve alanlarla ilgili bir yılda ne değişti?

Geçtiğimiz bir yılda eğitim çalışanları, öğrenciler ve velilerle ilgili hangi olumlu gelişmeler oldu?

Bir yıllık sürecin sonucunda gelinen noktayı değerlendirdiğimizde görüyoruz ki;

Hala öğretmenlerin aldıkları ücretler gerçek enflasyonun altında kalmaya devam etmiş, refah ve kalkınma payı hiç düşünülmemiş, ek ders ücretleri ve ek ders hesaplamalarındaki problemler devam etmiştir.

Öte yandan tayin ve atamalardaki kargaşa devam etmekte, eş durumu mağduriyetleri, özür tayinlerindeki problemler, norm kadro uygulamasındaki aksaklıklar giderilememiş; idarecilere uygulanan rotasyondaki yanlışlıklar ve belirsizlikler çalışanları, öğrenci ve velileri tedirgin etmeye devam etmiştir.

Bu da yetmiyormuş gibi sayın Bakanın yüksek lisans ve doktora eğitiminin tayin nedeni olmaktan çıkarılma ihtimaliyle ilgili beyanları, öğretmenlerin yaz tatilleri ve idareciliğin ‘’ateşten gömlek” olacağıyla ilgili açıklamaları eğitim çalışanlarını tedirgin ederken eğitimin içinden gelmeyenlerin eğitim çalışanlarına bakış açısını iyice göstermiştir.

Yüksek lisans ve doktora mezunlarının mağduriyetleri hala giderilememiştir.

Uzmanlık sınavı hala yapılamamış ve mağdurların sıkıntıları giderilememiştir.

Üniversite çalışanlarının ve akademisyenlerin problemleri çözülememiş, gelecekleri rektörlerin insafına bırakılmaya devam edilmiştir.

Emekliliği düşünen öğretmen ve diğer çalışanlar maaşlarının neredeyse yarı yarıya düşmesi nedeniyle emekli olamamaktadır.

Sözleşmeli kölelik olan 4-B’li öğretmenlerden gerek sendikamızın eylem ve söylemleri, gerekse seçim baskısı nedeniyle kadroya alınanların ve KPSS ile kadroya geçen öğretmenlerin problemleri hala çözülememiştir.

Yönetici Atama Yönetmeliği yayınlanmasına rağmen Bakanlığın henüz uygulama genelgesi yayınlamaması nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Valiliklerin keyfi ve farklı uygulamaları yöneticileri hayatlarından bıktırmış, kayıt dönemlerindeki yanlış beyanlar idarecileri zor durumda bırakmış ve bırakmaya devam etmektedir.

Kanun Hükmünde Kararname ile yayınlanan Teşkilat Kanunu’nun gerek çıkarılış şekli, gerekse eksiklikleri nedeniyle eğitim çalışanlarının beklentilerini ve eğitim hayatımızın ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamamıştır.

Eğitimin görünmez kahramanları olan hizmetli, memur, şoför, aşçı, şef ve şube müdürü kadrosunda çalışanlara her sene başında ödenen ‘’eğitim öğretime hazırlık ödeneği’’ bu yıl da verilmeyerek mağduriyetlerine göz yumulmuştur.

İdari personelin görev tanımlarını hala yapmayarak, tayin ve atama yönetmeliği henüz çıkarılmamış, siyasilerin ve bazı idarecilerin insafına bırakmak ise ayrı bir handikap olmaya devam etmiştir. 

 Ülkemizde yaklaşık 250-300 bin civarında öğretmen açığı varken ve yüzbinlerce  öğretmen adayı atanmayı beklerken vekil ve ücretli öğretmenlerle bu açığın kapatılmaya çalışılması, gerek bu şekilde çalışan öğretmenleri gerekse geleceğimiz olan çocuklarımızın heba edilmesi anlamına gelmektedir.   Bu da aklı başında insanların ve devlet adamlarının yapacağı en son iş olmalıdır.

Velhasıl.., geçtiğimiz bir yılda eğitim çalışanlarının ve eğitim açısından lehlerine dişe dokunur bir gelişme  olmamıştır.

Değişen tek şey ise; başarılı olmasını temenni ettiğimiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nı otomatik pilottan çıkaracak, tayin, atama ve diğer konularda inisiyatif alacak, siyasi mülahazalarla değil hakkın ve haklının yanında olmasını beklediğimiz; çıkarılacak yasa, yönetmelik ve genelgeleri kamu oyunun tartışmasına açarak, sendikaların görüşlerine önem vererek, eğitim çalışanlarının mutlu, müreffeh ve huzurlu bir ortamda hizmet etmelerini sağlayacak  bir Milli Eğitim Bakanı ve  Müsteşarıdır. Samimiyetle ümit ediyoruz ki; bu beklentilerimiz boşa çıkmaz, yeni bir hayal kırıklığı yaşamayız.

Yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ediyor; eğitim çalışanları, öğrencilerimiz ve velilerimize kolaylıklar; siyasilere ve bürokratlara feraset diliyorum.

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi