BAKAN NİMET ÇUBUKÇU; VERDİĞİ SÖZÜN ARKASINDA DURMALIDIR

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK’un, öğretmen atamaları hakkında yaptığı basın açıklamasıdır.

 

BAKAN NİMET ÇUBUKÇU; VERDİĞİ SÖZÜN ARKASINDA DURMALIDIR, AKSİ TAKDİRDE EĞİTİM ÇALIŞANLARI NEZDİNDE İTİBAR KAYBEDECEKTİR

 

Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile görüşmemizde, Çubukçu, bundan sonra artık sözleşmeli öğretmen alınmayacağını, mevcut sözleşmeli öğretmenlerin tamamının kadroya geçirileceğini söylemişti. Daha sonra Bakan Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasına ilişkin düzenlemeyi Kasım ayına kadar yetiştirmeyi planladıklarını açıklamıştı. Ayrıca Çubukçu, Kasım ayında öğretmen ataması yapılacağını da kamuoyuyla paylaşmıştı. Ancak Kasım ayı gelmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen atamalarıyla ilgili hiçbir hareket yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı önceki gün sadece Kasım ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarına atıfta bulunarak, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile bu konuda gerekli çalışmaların sürdürüldüğünü söylemekle yetinmiştir. Bakanlığın açıklamasında sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilip, geçirilmemesiyle ilgili herhangi bir bilgi de verilmemiştir.

 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun eğitim camiasına vermiş olduğu bir söz bulunmaktadır. Bakan, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınacağını, sözleşmeli öğretmen alımı yapılmayacağını ve Kasım ayında öğretmen ataması yapılacağını bildirmiştir. Bu nedenle gerek öğretmen adayları, gerekse sözleşmeli öğretmenler büyük bir umutla Kasım ayını beklemiştir. Ancak Bakanlığın tutumu, sözleşmeli öğretmenler ve öğretmen adaylarına verilen sözün unutulduğu anlamına gelmektedir.

 

Hiç kimsenin-bu kişi Bakan dahi olsa- insanların umutlarıyla, geleceği ile oynamaya hakkı yoktur. Bu nedenle öğretmen adayları ve sözleşmeli öğretmenler Bakan Çubukçu’nun bizzat kendisinden öğretmen atamalarıyla ilgili müjde beklemektedir.

 

Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi Bakanlık bütçesine herhangi bir ek külfet getirmeyecektir. Dolayısıyla Bakanlığın bu uygulamadan kaçınmasını gerektirecek bir durum yoktur. Zira kadrolu öğretmenlik dışındaki öğretmen istihdamının modern kölelik olduğu herkes tarafından bilinmektedir.  Bu uygulamaya seyirci kalmak, her şeyden önce insan hakkı ihlalidir ve hukuka aykırıdır. Öte yandan Türkiye’de öğretmen açığı varken, 220 bin öğretmen adayı atama beklerken, şayet Kasım ayında öğretmen ataması yapılmazsa, öğretmen adayları büyük hayal kırıklığına uğrayacaktır.

 

Türk Eğitim-Sen olarak Bakanlığın Kasım ayında öğretmen ataması yapmasını, sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirmesini ve bundan sonra sözleşmeli alımı yapmamasını istiyoruz. Şayet bunun aksi yönünde karar alınırsa, Bakan Çubukçu, ciddi bir itibar kaybına uğrayacak, öğretmenlerin gözünde güvenilmeyen Bakan haline gelecektir.

 

Eğitimin ve eğitim çalışanlarının yığınla sorunu bulunmaktadır. Bu noktada öğretmen atamalarıyla ile ilgili sorunun çözülmesi hem eğitime, hem de eğitim çalışanlarına nefes aldıracaktır. Bakanlığın ve Bakan Çubukçu’nun öğretmen alımına ciddiyetle yaklaşması ve öğretmen adayları ile sözleşmeli öğretmenleri oyalayacak yaklaşımlarda bulunmaması gerekmektedir. Devlet ciddiyeti bunu gerektirir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Son Haberler

NORM FAZLASI RE’SEN ATAMA İLE İLGİLİ BİR İPTAL KARARI DAHA

Sendikamız üyesinin norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle aile birliği mazeretine uygun olmayan bir yere...

REHBER ÖĞRETMEN VE İDARECİLERİN LİSANSÜSTÜ EK DERS HAKKI YARGI KARARIYLA TESCİLLENDİ!

Türk Eğitim-Sen olarak, üyelerimizin mali ve özlük haklarını koruma konusundaki kararlı mücadelemizi yargı önünde...

KAMU ÇALIŞANLARININ EKONOMİK GÜVENCESİ YALNIZCA GÖREV YAPTIKLARI DÖNEMİ DEĞİL, EMEKLİLİK YILLARINI DA KAPSAMALI!

Genel Başkanımız Talip Geylan, 17.06.2026 tarihinde Muğla’da bir dizi temaslarda bulundu. Genel Başkanımız Talip Geylan...

NORM FAZLASI SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENİN RE’SEN ATAMASINA İLİŞKİN OLUMLU KARAR

Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan sendikamız üyesi adına, 2026 yılı Ocak ayı ihtiyaç ve...