Türkçe dışında diğer dillerle eğitim hakkından, Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması, Milli Güvenlik Kurulu, milletvekili genel seçimlerinde uygulanacak bir takım yeni uygulamalara kadar bir çok değişiklik teklifi, bazan da alternatifleriyle beraber Anayasa Taslağında yer bulmuş, ama 2 milyon 460 bin memurun yıllardır beklediği, grev ve toplu sözleşme hakkı taslakta görünmüyor.
Anayasanın bu şekilde değiştirilmesine Türk Eğitim Sen olarak her türlü tepkiyi veririz. Sayın Başbakan’ın 2004 yılınde verdiği söze rağmen Anayasa’nın, memura grev, toplu sözleşme ve siyaset yapma hakkı olmaksızın değiştirilmesine asla sessiz kalmayız.
Bu konuda diğer sendika ve sivil toplum örgütleriyle beraber her türlü eylem ve etkinliği ortaya koyarız. Şu anda, salt bir tepki olarak değil, bir eksikliği ortaya koymak adına bunları yazıyoruz. Ancak, bu eksikliğin giderilmemesi durumunda kamu çalışanlarının bu büyük eksikliği sineye çekmeleri mümkün değildir. Bu şekilde bir yaklaşımla Yeni Anayasa konusunda arzu edilen toplumsal mutabakatı sağlayabilmek imkansız olacaktır.
ANAYASA TASLAĞI
Sendika kurma hakkı
Madde 47- (1) Çalışanlar ve işverenler, önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten çekilme haklarına sahiptir. Aynı zamanda ve aynı iş veya hizmet kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz.
(2) Sendikaların ve üst kuruluşlarının kuruluş, yönetim ve işleyişleri demokratik esaslara aykırı olamaz.
(3) Sendika kurma hakkı, millî güvenlik, kamu düzeni, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi sebepleriyle sınırlanabilir.
Toplu iş sözleşmesi ve grev hakları
Madde 48- (1) İşçiler, işverenlerle olan ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal durumlarını düzeltmek amacıyla toplu iş sözleşmesi ve grev haklarına sahiptir. Aynı işyerinde aynı dönem için birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz. İşçi niteliği taşımayan kamu hizmeti görevlilerinin toplu görüşme hakları kanunla düzenlenir.
(2) Grev hakkının kullanılması ve istisnaları ile işverenlerin hakları ve lokavt kanunla düzenlenir.
(3) Toplu iş sözleşmesi ve grev hakları, millî güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya suç işlenmesinin önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.