Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk Kanal B televizyonunda yayınlanan GÜNCEL programına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“ABANT ÇALIŞTAYI FAYDALI OLMUŞTUR”
Hafta sonu Abant’ta düzenlenen “KAMU PERSONEL SİSTEMİNİN SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE 2023 VİZYONU ÇALIŞTAYI”nda masaya yatırılan konulara değinen Koncuk, çalıştayın faydalı olduğunu belirtti. Koncuk, “Çalıştayda 6 grup halinde çalışmalar yapıldı. Şu anda kamu çalışanlarını olumsuzluk etkileyecek bir madde yok. Tabii ufak tefek bazı konular gündeme getiriliyor, örneğin, esnek istihdam modeli, memur tanımının yeniden yapılması gibi. Bu saatten sonra memur tanımının yeniden yapılması doğru değil. 20 – 25 yıldır çalışan memurları siz yeniden tanımlayıp siz memur değilsiniz denirse bu doğru olur mu? Yeni bir istihdam modelinden uzun süredir bahsediliyor. İş güvencesi olmayan yeni model oluşturulmak isteniyor. İşte bu esnek istihdam modeli öne sürülüyor. Sendikal örgütlenme hakkı olmayan, insan haklarından uzak taşeron bir yapılaşmadır bu. Esnek istihdam nedir? Part-time çalışan ve hizmet alımı gibi öngörülen bir modeldir. Kadrolu bir memur anlayışı yok. Tüm kamu kurumlarında taşeronluk her yerde hakim olan bir sistem haline geldi. 2002 yılında 20 bin civarında olan taşeron sayısı bugün 500 binlere dayandı. Belediyeler ve özel sektörü de buna dahil edersek Türkiye’de bu sayı 3 milyon civarında. Bunun adı sömürüdür, bu düzen sömürü düzenidir. Bu sistemde kanı emilen, izin, hastalık, iş garantisi olmayan insanlar var. Bunlar bu ülkenin insanları. Bu konuda nasıl bir düzenleme yapılırsa yapılsın tam anlamıyla rahatlama olmaz. Taşeronluk sistemi kaldırılmalıdır. Çalışma hayatı bunlar etrafında dizayn edilemeye çalışılıyor. Ancak Abant’ta Türkiye Kamu-Sen olarak ortaya koyduğumuz tepki bu işi geriye püskürttü. Sendikalar elbette böyle bir yapılanmaya karşı kayıtsız kalamaz, sessiz kalamaz. Bazı konular elbette ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Abant’ta düzenlenen bu çalıştayda bürokratlar, sendikalar, akademisyenler iyi çalışmalara imza attılar ve geleceğe yönelik faydalı çalışmalara imza atıldı.” dedi.
“TÜM SÖZLEŞMELİLER KADROYA ALINSIN”
Abant çalıştayında sözleşmeli personel için adımlar atılacağı yönünde izlenim edindiğini belirten Genel Başkan İsmail Koncuk, yetkililere seslenerek tüm sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Koncuk, “ 4/B, 4/C gibi sözleşmeliler için bazı adımlar önümüzdeki günlerde atılacak. Ancak bu çok yakında olmayabilir. Sayın Bakan Belediyelerde çalışan sözleşmeli personel için Haziran ayına kadar sorunun çözüleceğini ifade ediyor. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak tüm sözleşmelerin kadroya geçirilmesi gerektiğini savunuyoruz. 2011 seçimleri öncesi 4/B liler kadroya alındı ama TRT ve Tarım Orman’da çalışan bazı sözleşmeliler kadroya alınmadı. Yetkililere buradan yeniden sesleniyorum, ayrım yapılmadan tüm sözleşmeliler kadroya alınmalıdır.” dedi.
“NABİ AVCI YOL ARKADAŞLARINI İYİ SEÇMELİ”
Geçtiğimiz hafta yapılan kabine değişikliğini de yorumlayan Genel Başkan İsmail Koncuk, özellikle yeni Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’yı önemli meselelerin beklediğini söyledi. Koncuk, “ Ömer Dinçer’i çok eleştirdik. Hataları vardı ve yaptığı hata ve yanlışlar neticesinde görevden alındı. Dinçer döneminde herkes mutsuz oldu. İnsanlar mutsuz olsun diye faaliyetlere girerseniz bu olmaz. Dinçer’in projeleri Milli Eğitim’i mahvetmiştir. Ancak sadece Dinçer hatalı değil. Müsteşar, İnsan kaynakları müdürü, bunlarda ciddi hatalara neden oldular. Sayın Nabi Avcı’ya ilk görüşmemizde çalışma arkadaşlarının öğretmen kökenli olan insanlardan seçmesi gerektiğini ifade edeceğim. Eğer yeni Bakanın yol arkadaşları iyi olmazsa emin olun akıbeti tıpkı sayın Ömer Dinçer gibi olur.” dedi.
“ŞUBAT AYINDA 30 BİN ÖĞRETMEN ATANMALI”
Başbakan Erdoğan’ın Şubat’ta atama isteyen bir öğretmene yönelik sözlerini de değerlendiren Koncuk, “Sistem Türkiye’de 100 bin öğretmen ihtiyacı doğurdu. Şu anda Türkiye’de 60 bin ücretli öğretmen var. Biz de Şubat’ta 30 bin öğretmen atayın diye bir kampanya başlattım, bu siyasi bir kampanya değil. Bu bir eylemdir. Ben o öğretmen arkadaşıma tekrar teşekkür ediyorum. Şu anda Türkiye’de Şubat’ta öğretmen ataması konuşuluyorsa işte bu olaydan dolayıdır. Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılmalı, Ağustos’ta da 70 Bin atama daha yapılmalıdır. Siz sistemi değiştirdim diyorsunuz ama sistemle birlikte derslik yapmıyor, öğretmen atamıyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Ayrıca özür grubu atamaları yapılmalıdır. Öğrenim, sağlık ve eş özrü hala yönetmeliktedir. Şubat ayında bunlar yapılmalıdır. Zorla alanları değiştirilen öğretmenlere eski branşlarına dönmeleri için hak verilmelidir. Norm kadro fazlası öğretmenler çok sıkıntılı bir durumdadır. Bu konuda mutlaka çözülmelidir” dedi.
Genel Başkanın Kanal B’deki Konuşması İçin Tıklayınız