ÜNİVERSİTE SEMPOZYUMUNUN AÇILIŞ OTURUMU 16 NİSAN’DA YAPILDI

 

Türk Eğitim-Sen’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. yıl vizyonu doğrultusunda üniversitelerimizin işlevine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA DOĞRU ÜNİVERSİTE VİZYONUMUZ” konulu sempozyumun açılış oturumu 16 Nisan tarihinde Akar Otel’de yapıldı.

 

Sempozyumda Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, MHP Samsun Milletvekili ve Araştırma ve Stratejiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır, MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ve çok sayıda akademisyen ile üniversite çalışanı katıldı.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sempozyuma davet ettikleri halde YÖK’ten hiçbir temsilcinin gelmemesini eleştirerek, şunları söyledi: “ YÖK’te sadece güç el değiştiriyor. Cumhurbaşkanı değişiyor, Cumhurbaşkanının atadığı rektör değişiyor. Hükümet değiyor, YÖK Başkanı değişiyor. Bunun dışında üniversitelerde değişen birşey yok Ne yazık ki kendi çalışanlarının sorunlarını dinlemekten kaçan bir YÖK anlayışı var. Burada idari personel var, doçentler, profesörler var. Üniversitelerin eğitim ve öğretimle ilgili problemlerinin tamamı burada dile getirilecek. Bir bilimsel çalışma yapılacak. YÖK’ten para, pul istemiyoruz. YÖK’ten tek istediğimiz, bu tür çalışmalara önem verdiğini göstermesidir. Anlaşılan odur ki;YÖK problemlerle yüzleşmekten korkmaktadır. Biz YÖK düşmanı değiliz. YÖK yerle yeksan olsun demiyoruz. YÖK de köklü yapısal değişiklikler yapılarak, üniversitelerarası koordinasyonu sağlayan bir kurum olarak görmek istediğimizi söylüyoruz. YÖK’ün, üniversitelerimizi gerçekten bilimsel çalışmanın merkezi haline getirmesini sağlayan bir kurum olmasını istiyoruz. Böyle bir YÖK’e ulaşamadık.” diye konuştu.

 

Genel Başkan Koncuk, Türk Eğitim-Sen’in üniversitelere ve üniversitelerin başarısına büyük önem verdiğini belirterek, üniversitelerde arzu edilen başarının sağlanamaması durumunda Türkiye’yi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmanın mümkün olmadığını söyledi. Üniversitelerin bir ayna olduğunu ifade eden Koncuk, “Oraya baktığımızda ne kadar demokratik olduğumuzu görürüz. Oraya baktığımızda ülkemizin ne derece kalkınmış olduğunu görürüz. Oraya baktığımızda Türkiye’nin geleceğini görürüz. Baktığımız zaman bunları olumlu olarak gördüğümüzü söyleyemiyorum"” dedi. Koncuk, üniversitelerdeki eksikliklerin akademisyenlerden ve çalışanlardan kaynaklanmadığını ifade etti.

 

Sendikaların üniversitelerde çok güçlü yapılar haline gelmesi gerektiğini kaydeden Koncuk,  herkesin  elini taşın altına koyması gerektiğini ifade ederek, bütün üniversite çalışanlarından, akademisyenlerden gayret beklediklerini söyledi. Koncuk, “üniversitelerde huzur olmadıkça, üniversiteler bilimsel çalışmaların merkezi haline getirilmedikçe, üniversite çalışanlarına antidemokratik yaklaşımlar uygulanmaya devam ettikçe sorunlar çözülemez. Mutlaka bir tavır ortaya koymamız gerekir. Tüm sorunları ancak beraber aşabiliriz.”

 

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık yaptığı konuşmada; devletin yurtdışına gönderdiği öğrencilere ayda 1200 dolar verdiğini, yılda ortalama öğrenim masrafı olarak 25 bin dolar harcadığını; fakat buna karşılık, bu öğrencilerin mezuniyetleri sonrası istihdam edildiklerinde ise öğrenci iken ödenen ücretin yarısının bile verilemediğini belirterek önemli bir tespiti dile getirdi.

 

            Sempozyumda, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık, Samsun Milletvekili ve MHP Araştırma ve Stratejiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır, MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş ve BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici de birer konuşma yaptı.

 

   Sempozyum, 17-18 Nisan 2010 tarihinde 7 oturumda yapılan teblğ sunumları ile devam edecek.

 

 

 

Son Haberler

AKADEMİK ZAM PAS GEÇİLMESİN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, ekonomik koşullarından dolayı, başarılı öğrencilerin akademisyenliği değil, geliri daha yüksek olan meslekleri tercih ettiğini kaydederek, bu durumun Türk akademisinin geleceği açısından önemli bir zafiyet doğuracağını söyledi.

SINAVSIZ ATAMAYA DANIŞTAY’DAN İPTAL KARARI

Türk Eğitim Sen olarak ilçe milli eğitim müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda aranan sınav şartının...

KAMU ÇALIŞANLARINI SENDİKAL ESARETTEN KURTARACAĞIZ!

Türk Eğitim-Sen Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Eğitim ve İstişare Toplantısı, 31 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

OCAK AYINDA YAPILACAK ZAMMA EK YAPILMALI, ÜZERİNE REFAH PAYI EKLENMELİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.