Ana SayfaHABERLERMevzuatSÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER İÇİN HUKUK KAZANIMIMIZ

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER İÇİN HUKUK KAZANIMIMIZ

Bilindiği gibi sözleşmeli öğretmenler daha önce 4-C maddesi ile göreve başlamaktaydı. Bu şekilde hiçbir ekonomik ve sosyal hakkı olmadan, sadece gireceği ders ücretinden ibaret çok cüzi ücretlerle çalışmaktaydılar. Tatillerde bu ücreti de alamamaktaydılar. Biz buna “Sözleşmeli Kölelik” diyorduk ve şiddetle karşı çıkıyorduk.
Bu arkadaşlarımız adına verdiğimiz hukuk mücadelesi sonucu, Danıştay’a açtığımız davalarla, 4-C maddesi ile sözleşmeli öğretmen alımını durdurduk ve nispeten daha avantajlı olan 4-B maddesine göre sözleşmeli öğretmen alımı yapılamasını sağladık. Böylece, en azından bu arkadaşlarımızın belirli bir maaşının olmasını ve tatillerde de ücretlerini alabilmelerini sağladık. Fakat 4-B maddesi de olsa, sözleşmeli öğretmelik sisteminin halen “Sözleşmeli Kölelik” sistemi olduğunun altını çiziyor ve bu arkadaşlarımızın kadrolu olarak alınması için mücadelemizin sürdüğünü belirtiyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığının 04.07.2006 tarih ve 2006/58 sayılı genelgesi ile hizmet sözleşmesinin feshi hallerini düzenlemişti. Bu genelgenin Ek-1’inde bulunan 13. madde “taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartıyla, sebep göstermeksizin sözleşmeyi her zaman fesh edebilir” şeklindeydi. Bu madde Bakanlığa istediği sözleşmeli öğretmeni, istediği zaman, sorgusuz-sualsiz kapı önüne koyma hakkı vermekteydi. Sendikamız bu maddeye karşı Danıştay’a dava açtı ve çıkarttığı kararla bu maddenin yürütmesinin durdurulmasını sağladı. Hukuk mücadelemiz sonucunda kazanılan bu hak sözleşmeli öğretmenlerimizin iş güvencelerinin sağlanması noktasında kazanılmış ciddi bir haktır. Bütün sözleşmeli öğretmenlere hayırlı olsun.
(pdf dosyası, acrobatreader gerekir)
Türk Eğitim-Sen olarak bütün eğitim çalışanlarının hakları için mücadele ederken sözleşmeli arkadaşlarımızın da haklarının tek savunucusu olduğumuzu herkes bilmelidir.
Sözleşmeli öğretmenlerimizin sendikamıza üye olmalarının da önü açılmıştır ve bu arkadaşlarımızı kendi menfaatleri açısından bir an önce Türk Eğitim-Sen çatısı altına bekliyoruz.
Sözleşmeli personelin sendika üyesi olabileceğine dair mahkeme kararı;

Sözleşmeli öğretmenlere tek sahip çıkan, onların durumlarını iyileştirmek için mücadele eden, onlar adına kazanımlar elde eden tek sendika olmanın gururunu yaşarken, sendikayız diye geçinen, ya hiçbir iş yapmayan, ya da boş işlerle vakit kaybeden bazı sendikaların durumuna üzüntüyle ve ibretle bakmaktayız.

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi