BAKAN ÇUBUKÇU TÜM SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR

              Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, basın açıklaması yaparak, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun sözleşmeli öğretmenlerden özür dilemesini istedi.

BAKAN ÇUBUKÇU TÜM SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kırklareli ziyareti sırasında kendisine sözleşmeli öğretmenlikle ilgili sitemde bulunan ve Bakanlığın hala sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına devam ettiğini söyleyen öğretmenlere, "Siz sözleşmeli öğretmenliğe başvurmayabilirdiniz” şeklinde cevap vermiş, öğretmenlerin çalışma koşullarını tercih etme hakkı olduğunu söylemiştir.  Bakan Çubukçu’nun bu yanlış tavrından dolayı özür dilemesi gerekirken,  Bakanlık bir basın açıklaması yaparak, Çubukçu’nun sözleşmeli öğretmenleri azarlamadığını iddia etti.

 

Ülkemizde farklı statülerde öğretmen istihdamı AKP iktidarı tarafından getirilmiştir. Hüseyin Çelik yapımı olan bu uygulama, öğretmenleri bölmüş, kamplara ayırmıştır. Bu istihdam modeli, eğitimi de olumsuz yönde etkilemiş, eğitimde verimi ve kaliteyi düşürmüştür. Öğrenci ve veliler, çocuklarının sözleşmeli ya da ücretli öğretmen yerine, kadrolu öğretmen tarafından yetiştirilmesini istemektedir. Yani bu uygulama nedeniyle öğretmenin değeri öğrenci ve veli nazarında bile düşürülmüştür.

 

Oysa kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerimiz aynı fakültelerden mezundur, aynı sıralarda beraber okumuştur. Ne yazık ki, öğretmenlerimiz eğitim fakültelerinde aldıkları eğitimin yanı sıra KPSS ile bir kez daha test edilmektedir. Dolayısıyla Bakan Nimet Çubukçu’nun “sözleşmeli öğretmenliği tercih etmeyebilirdiniz” ya da “öğretmenlerimizin çalışma koşullarını tercih etme hakkı vardır” gibi ifadeleri Türkiye gerçekleriyle örtüşmemektedir. Ülkemizde öğretmenler KPSS puanına göre atanırken ve farklı statülerde istihdam edilirken, öğretmenlerimizin tercih hakkının olması mümkün değildir. Bu sözler Bakan Çubukçu’nun, eğitim ve öğretim alanında ne kadar bilgi sahibi olduğunu göstermektedir.

 

Buradan Çubukçu’ya soruyoruz:

 

Sözleşmeli öğretmenler, sözleşmeli öğretmenliği tercih etmeseydi de ne yapsaydı? Onca yıl öğretmenlik okumasına rağmen, işsiz mi kalsaydı?

 

Ailesini geçindirmek, çocuklarını okutabilmek için başka bir iş mi arasaydı?

 

Öğrencilerine bir şeyler öğretmek için kurduğu hayaller yarım mı kalsaydı?

 

Bu öğretmenlerimiz zaten seçme şansı bulunmadığı için sözleşmeli öğretmen olmuştur. Siz hiç merak etmeyin Sayın Çubukçu, zaten bu öğretmenlerimiz tercih hakkı olsaydı sözleşmeli öğretmenlik yerine, kadrolu öğretmenliği tercih ederdi.

 

BAKAN ÇUBUKÇU YA ÜLKE GERÇEKLERİNİ BİLMİYOR YA DA POLYANNACILIK OYNUYOR

Öte yandan Çubukçu’nun öğretmenlerin çalışma koşullarını tercih etme hakkının olduğunu söylemesi de çok gülünçtür. Türkiye’de bugün öğretmenlerin çalışma koşullarını tercih etme hakkı ve şansı yoktur. Bunun aksini iddia etmek, ya ülke gerçeklerini bilmemek anlamına gelir ya da Polyannacılık oynamaktır.

 

Sözleşmeli öğretmenlerimiz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun verdiği sözü hala yerine getirmemesinden dolayı öfkelidir. Bu sözün üzerinden bugün tam 410 gün geçmiştir. Çubukçu, 410 gün boyunca sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirememiştir. Bu da Bakan’ın başarısızlığıdır. Dolayısıyla sözleşmeli öğretmenlerimizin Sayın Bakan’a sitemde bulunması çok doğaldır. Buna karşılık, Bakan Çubukçu’nun öğretmenlerimizi rahatlatmak yerine, onları üzmesi kabul edilebilir değildir. Bakan Çubukçu öğretmenleri azarlamak gibi bir hakkı asla kendisinde göremez. Çubukçu bu davranışından dolayı tüm sözleşmeli öğretmenlerimizden özür dilemelidir.

 

Sözleşmeli öğretmenler Bakan Çubukçu’dan sözlerini savunmasını değil, özür dilemesini beklemektedir. Artık öğretmenlerimizin tahammülü kalmamıştır. Çubukçu hem sözleşmeli öğretmenlerimizden özür dilemeli, hem de samimi olduğunu göstermek için verdiği sözü hemen yerine getirerek, tüm sözleşmeli öğretmenleri kadroya geçirmelidir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.