“Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar” 31.12.2010 tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu değişikliklerde sözleşmeli personelin mağduriyetine sebebiyet verecek bazı düzenlemeler yer almaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinde; kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle görüleceği düzenlenmiş, (b) bendinde yer alan sözleşmeli personelin tanımında ise “kamu hizmeti görevlisi” sıfatı kullanılmıştır. Bu bağlamda, idarenin kamu görevlilerinin tabi olduğu hukuki düzenlemelerde eşitlik ilkesi doğrultusunda hareket etmesi ve kamu görevlileri arasında ayrımcılığa yol açacak düzenlemelerden kaçınması gerektiği halde, bahsi geçen Esaslarda yaptığı değişikliklerde Anayasanın eşitlik ilkesine ve ülkemizin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı düzenlemelere yer verildiği görülmektedir.
Türk Eğitim Sen olarak Danıştay’da açtığımız dava ile 31.12.2010 tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar”ın 6. maddesinde yer alan “Aynı Esasların 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "ve" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.” İbaresinin, aynı Esasların 14. maddesiyle Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara eklenen "Sözleşmenin Feshi" başlıklı Ek-6. maddesinin (c) bendinde yer alan:"Sözleşme dönemi içersinde mazeretsiz ve kesintisiz üç gün veya toplamda on gün süreyle görevine gelmemesi," (ç) bendinde yer alan:"Hizmet sözleşmesinde belirtilen koşullara uymaması nedeniyle bağlı bulundukları yöneticileri tarafından yazılı olarak uyarılmasına rağmen söz konusu koşullara uymama halinin tekrarlanması," ve (d) bendinde yer alan:"Hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması" ibarelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedik.