Ana SayfaHABERLERMevzuatTOPLU GÖRÜŞMELERE YETKİLİ SENDİKA OLARAK KATILDIK

TOPLU GÖRÜŞMELERE YETKİLİ SENDİKA OLARAK KATILDIK

İlk oturumda toplantının usul ve esasları ile gündemin belirlenmesine yönelik konuşmalar yapılarak teklifler alındı.

Toplantıda söz alan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK özetle şunları söyledi; “Sekizincisini yaptığımız toplu görüşmelerin başta kamu çalışanları olmak üzere, ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada konfederasyonumuz, milyonlarca kamu çalışanının ve kamuoyunun da hassasiyetlerinin göz önüne alarak memur sendikacılığının itibarını sağlamış ve toplu görüşmelere damgasını vurmuştur. Bu manada milyonlarca kamu çalışanının itibarının iadesi için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemiz bundan sonraki süreçte de daha güçlü bir memur sendikacılığı anlayışı ile devam edecektir. Uluslar arası sözleşmelerin gereği olarak ve başta Başbakan olmak üzere tüm sorumlular tarafından verilen sözler doğrultusunda bugün bu masada toplu görüşme yerine; toplu sözleşmeli ve grev hakkını elde etmiş bir memur sendika kanunu doğrultusunda kamu çalışanlarının sosyal ve ekonomik haklarını konuşuyor olmalıydık. Fakat bugüne kadar gerçekleşmedi. Uluslar arası sözleşmelere imza koyan, koyduğu imzasının gereğini yerine getirmeyen hükümet suçludur. Gerekli ödevlerini yapmadığından, attığı imzaların gereğini yerine getirmediğinden dolayı Türkiye İLO tarafından suçlu ülke konumuna sokulmuştur. Geldiğimiz bu noktada artık hükümetin kaçacak yeri kalmamıştır. Grev ve toplu sözleşme hakkı kamu sendikacılığı ve demokrasinin gelişimi açısından önemlidir. Bunun mutlak gerçekleştirilmesi lazımdır. Bu toplantıda, bu konuların gündeme gelmesini önemli buluyoruz. Dileriz bu anlamda kamu çalışanlarına sevindirici haklar verilebilir. Artık kamu çalışanlarının, bizlerin sabrı tükenmiştir. Ortada imza altına alınan uluslar arası sözleşmeler varsa ve ülkemizde yerleşmesi arzulanan demokratik anlayış gereği kamu görevlilerinin sözleşme ve grev hakkına kavuşması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Türk memuru uzun yıllardır, hakkı olanın verilmesi için beklemektedir.

7. dönem toplu görüşmeleri sonunda yetkili kamu görevlileri sendikaları ile bunların bağlı olduğu konfederasyon ile Kamu İşveren Kurulu ile 2009 yılında kamu görevlilerine uygulanacak maaş artışları, mali, sosyal ve özlük hakları konusunda mutabakata varılmıştı. Aradan bir yıl geçmesine karşılık maalesef mutabakata varılan  maddelerden 13’ü bugüne kadar hayata geçirilmemiştir. Bu son derece üzücüdür. Hükümet bu anlamda da suçludur. Bu güne kadar, mutabakat varılan bazı konuların meclise sunulmamış olması bizi endişeye sevk etmektedir. Hükümeti bu anlamda uyarmak ve olayın ciddiyetini kavratma adına bu konunun gündeme alınması konusunda ısrarcıyız. Önce 2008 yılında mutabakata varılıp, uygulanmayan konuları görüşelim. Sendikal ve demokratik hakları da çok önemsiyoruz. Bu konun da gündemde ilk sıralarda yer almasını önemli buluyoruz. Mutabakat altına alınıp bu güne kadar uygulanmayan konuların hayata geçirilmesi için de bunun bir takvime bağlanması gerekir. Bu zamanı artık uzatmanın da kimseye faydası olmayacaktır. Ortada bir anlaşma varsa, buna imza atılmışsa bunun yerine getirilmesi gerekir.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Gündemin belirlenmesi yönünde konuşmalardan sonra gündem maddeleri şu şekilde belirlendi:

1-2008 yılı mutabakat zaptının değerlendirilmesi,
2-Değişik statüde çalışan kamu görevlilerinin sorunları ile özelleştirme uygulamalarında karşılaşılan personel sorunlarının görüşülmesi,
3-Kamu görevlilerinin diğer hakları ve çalışma şartları,
4-Hizmet kollarının sorunları,
5-Toplu görüşme ve grev hakkı,
6-Mali ve sosyal haklar.
Toplu görüşme ikinci toplantısı 19 Ağustos 2009 Çarşamba Günü yapılmak üzere ilk tur toplantı sona erdi.

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi