Ana SayfaSeyit Ali KAPLANTOPLU GÖRÜŞMELER VE AYIP EDENLER

TOPLU GÖRÜŞMELER VE AYIP EDENLER

Toplu Görüşmeler; 4688 sayılı “Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu” çerçevesinde her yıl 15-30 Ağustos tarihleri arasında yetkili sendikalar ile kamu işvereni arasında yapılmaktadır.
            Türkiye Kamu-Sen ve yetkili sendikaların Toplu Görüşme Genel Sekreterlerince, kamu çalışanlarının genel problemleri ile hizmet kolları itibariyle ayrı ayrı problemlerin tespiti için ciddi çalışma yapılmıştır.
Bu arada Türk Eğitim-Sen olarak; işyeri temsilcilerimizin eğitim çalışanları ile yaptığı toplantılar sonucu tespit edilen problemlerin, şubelerimiz kanalıyla Genel Merkezimize ulaştırılması üzerine uzmanlarımızca gerekli çalışmalar yapılmış ve bu çalışma Merkez Yönetim Kurulumuzda değerlendirildikten sonra tespit edilen konular, Toplu Görüşmeler sırasında Genel Başkanımız tarafından dosya halinde Kamu İşveren Kurulu üyelerine takdim edilmiş ve toplantı esnasında da sunum yapılmıştır.      
Tüm bu çalışmalar sonucunda;
* Kamu çalışanlarının açlık sınırından kurtarılması,
* % 85’i yoksulluk sınırının altında olan kamu çalışanına onurlu bir şekilde yaşayabileceği bir ücretin alınması,
* Anayasa’da yerini bulan “eşit işe eşit ücret” prensibinden hareketle kamu çalışanları arasında meydana gelen gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılması,
* Sosyal haklarda iyileştirmelerin sağlanması,
* Her şeyden önemlisi olmazsa olmazımız olan Toplu Sözleşme ve Grev Hakkının kamu çalışanlarına verilmesi,
gibi konuların, prensip olarak öne çıkarılması ve en azından 2007’de işçilere verilen zammın kamu çalışanlarına da verilmesi hususunun Toplu Görüşmelere götürülmesi kararlaştırılmıştır.
            Kamu İşveren Kurulunca makul görülen taleplerimiz doğrultusunda gündem tekliflerimiz kabul edilerek Toplu Görüşmelere başlanmıştır.
            Türkiye Kamu-Sen’in teklifi üzerine oluşan gündemde:
            a) Mali ve Sosyal Haklar
            b) Geçmiş yıllarda anlaşmaya varılan ve uygulanmayan konular
            c) Demokratik Haklarla ilgili talepler
            d)  Hizmet Kollarının Talepleri olarak belirlenmiş ve buna göre de her madde için komisyonlar kurulmuştur.
            Komisyonların çalışmaları sonucunda memur sendikacılığında önemli bir adım olan Grev ve Toplu Sözleşme hakkı verilmesi ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcılığı ile ilgili konularda Anayasa değişikliği gerektiği Kamu İşveren Kurulunca belirtilmiştir. Medyada da yer aldığı gibi bu konularda düzenleme yapılacağına dair Sayın Mehmet Ali Şahin tarafından basın huzurunda söz verilmiştir.
            Geçmiş yıllarda yapılan toplu görüşmelerde anlaşmaya varıldığı halde uygulanmayan konular ilgili komisyon tarafından tespit edilmiş ve rapor halinde Toplu Görüşme heyetine sunulmuştur.
            Mali ve Sosyal Haklar Komisyon raporunda her iki konfederasyonun istekleri Kamu İşveren Kurulunca bütçeye getireceği yük hesaplanarak Toplu Görüşme Heyetine takdim edilmiştir.
            Mali ve Sosyal Haklar konusundaki “eşit işe eşit ücret” teklifimiz Kamu İşveren Kurulunca haklı bulunmuş ve Sayın Bakan tarafından “ek ödemesi olmayan memurların ek ödemesi olan memurlara göre 450 YTL az maaş aldığı, bunun 90 YTL’sinin denge tazminatıyla verildiği ve 360 YTL’lerinin de yıllara yayılarak verilebileceği” basına açıklanmıştır.
            Bu olumlu açıklamalar, Sayın Başbakanın olumlu beyanları, Grup Başkanları ziyaretimizde iktidar Grup Başkanvekillerinin Toplu Görüşmelerin imzalanacağına dair açıklamaları, bizleri ve kamu çalışanlarını ümitlendirmiş ve bir beklenti içine girilmiştir.
            Türkiye Kamu-Sen’in Kamu İşverenine İlk Teklifi
            860 YTL’den az alanlara                               50 YTL
            Ocak 2008’de Seyyanen Brüt                       70YTL
            Temmuz 2008’de Seyyanen Brüt                  70YTL
            Ocak 2008’de Denge Tazminatına                30YTL
            Temmuz  2008’de Denge Tazminatına          30YTL
            Sendika Ödeneğine                                       30 YTL zam olmak üzere,
            2008 yılı için 860 YTL’den az olanlara bir yılda 280 YTL, 860 YTL’den çok olanlara da 230 YTL zam istenmiştir. Türkiye Kamu-Sen’in isteklerinin maliyetinin bütçeye getireceği yük ise Kamu İşveren Kurulu uzmanlarınca 5.3 milyon YTL olarak hesaplanmıştır. Diğer konfederasyon tarafından; herkese 250 YTL zam isteği ise 10 milyar yük getireceği gerekçesiyle revize edilerek Türkiye Kamu-Sen’in teklifi seviyesine indirmişlerdir.
Bizim bu makul taleplerimiz karşısında iktidar ise 2008’in 1.altı ayı  %2, 2.altı ayı %2,    2008 Ocak ayında Denge Tazminatına 20 YTL,
2008 Temmuz  ayında Denge Tazminatına 20 YTL,
Sendika ödentisine 5 YTL zam olmak üzere,
2008 yılının tamamı için 78 YTL’lik bir zam önermiştir.
            İktidarın, işçilere 2007-2008 yılı için net olarak 140 YTL civarında zam verdiği düşünülürse, kamu çalışanlarına verilmek istenilen bu zam; heyetimizi, kamu çalışanlarını ve kamuoyunu şoke etmiştir.
            Yine de Toplu Görüşme masasından anlaşmayla kalkmayı düşünen bizler, isteklerimizin bir kısmının diğer yıllara yayılarak “eşit işe eşit ücret” çerçevesinde ödeneceği sözüne inanarak, isteklerimizi işçiye verilen zam miktarına çektik. Buna göre;
            2008’in 1. altı ayı için %2 yaklaşık 20 YTL
            2008’in 2. altı ayı için %2 yaklaşık 20 YTL
            2008’in 1. altı ayında Denge Tazminatı yaklaşık 20 YTL
            2008’in 2. altı ayında Denge Tazminatı yaklaşık 20 YTL
            2008’in  1. altı ayında Taban aylığı 30 YTL
            2008’in  2. altı ayında Taban aylığı 30 YTL
            Sendika ödentisi 5 YTL
            ve enflasyon farkı koşuluyla toplam 145 YTL önerdik, ama önerimiz kamu işveren kurulunca reddedildi.
            Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bize anlaşma sağlanacağı imajını veren hükümet; son isteğimizin bütçeye getireceği yük ile kendi teklifleri arasında 1 (bir) milyar YTL gibi az bir rakam kalmasına rağmen kamu çalışanına 1 milyar YTL’yi vermediği için ayıp etmiştir.
            Dünyanın en yüksek reel faizini veren bu iktidar, 1 puan faizleri düşürdüğünde yaklaşık 5 milyar YTL kâr edeceğini bildiği halde kamu çalışanına 1 milyar YTL’yi vermeyerek ayıp etmiştir.
            Medya patronunun vergi borcunun 1 milyon YTL’ye yakınını bir gecede silen hükümet, 1 milyar YTL’yi memura çok görmekle ayıp etmiştir.
            Zenginlerin vergi oranlarını düşürdüğü halde çalışanlarının vergi yükünü düşürmeyen iktidar, 1 milyar YTL’yi yaklaşık 10 milyon nüfusa vermeyerek çok ayıp etmiştir.
            Buradan sesleniyoruz. Henüz süreç bitmedi. Uzlaştırma Kurulu sonunda tekliflerimize uyarak 1 milyar YTL’yi 10 milyon kişiye vererek ayıbınızı ortadan kaldırma şansınız vardır.
            Eğer halâ diretirseniz bu ayıp size yeter. 

Son Haberler

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.

ÜCRETLİ KÖLELİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ!

Genel Başkanımız Talip Geylan, eğitim sisteminin en büyük sorunlarından birisinin ücretli öğretmenlik uygulaması olduğunu söyleyerek, "Korkarım ki, geçen yıl 80 bine ulaşmış olan ücretli öğretmen sayısı, bu öğretim yılında 100 binlere dayanacaktır."dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ NEDEN HALA GÖREVE BAŞLATILMADI?

Genel Başkanımız Talip Geylan, öğretmen atamalarının gecikmiş olmasını açılan davalara bağlamanın haksızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın kararından hiçbir şekilde etkilenmeyecek şekilde 20 bin öğretmenimizi daha fazla bekletmeden öğrencileriyle buluşturmanın en makul yolu, mülakata giren tüm adaylara KPSS puanı ölçüsünde sözlü puanı vermektir.” dedi