SENDİKACILIK VE KÜPLER

Şimdi ne alakası var sendikacılıkla küplerin diyebilirsiniz. Ama çok alakası var.

 

Hem de çok.. Hele sözü söyleyen de Yunus Emre olunca.

 

Ülkemizde memur sendikacılığı 1992 yıllarda başlar. Ama gerçek sendikacılık 4688 sayılı “Kamu Çalışanları Sendikaları kanunu” ile başlamıştır. 2001’den bugüne üye sayısı yönünden ilk üçe, ilk beşe giren sendikalar hemen hemen aynı yıllarda kurulmuşlardır.  

 

Bu sendikaların kimisi çok gürbüz,  köklü doğmuş; kimisi de cılız bir şekilde sadece adım bulunsun, bizim görüşümüz de temsil edilsin manasında kurulmuş sendikalardır.  

 

Türkiye Kamu-Sen, gücünü Türk Milleti’nden ve kamu çalışanlarından, ülke sevdasından aldığı için gürbüz doğmuş, her geçen gün de kendisini geliştirmiş ve korumuştur. İşte Türk Eğitim-Sen de bu yapının güçlü bir mensubu olarak hayat bulmuş ve her geçen zaman gücüne güç katmaya devam etmiştir.

 

4688 sayılı yasanın çıktığı günden bugüne kadar Türk Eğitim-Sen’in sayısı sürekli artmış; 2002’de 125,863 iken bugün itibariyle 156,098’e ulaşmıştır. Görüldüğü gibi kurulduğu günden bugüne hiçbir siyasi iktidarın desteğine muhtaç olmadan, gücünü sadece eğitim çalışanlarından, üyelerinden, teşkilat yöneticilerinden alan Türk Etim-Sen her geçen gün sağlıklı bir şekilde büyümüştür.

 

 

Bu büyüme öyle bir büyümedir ki; ülkeyi yönetmeyi memur ataması zanneden, eğitim çalışanlarının problemlerini çözmek yerine sendikacılık yapan, adaleti, kul hakkını, eğitimi ve ülkenin geleceğini

düşünmeyen, kendisinden olmayanı hor görerek her şeyi sendikacılığa indirgeyen basiretsiz siyasilerin baskısına rağmen bir büyümedir.

 

Türk Eğitim-Sen başarısı öyle büyük bir başarıdır ki; kendisinden olmayanı, kendisi gibi düşünmeyeni çeşitli baskılarla yok etme mücadelesinin en fazla yaşandığı 8 yıla rağmen kazanılmış bir başarıdır.

 

Türk Eğitim-Sen öyle bir zamanda büyümüş ve yetkiyi korumuştur ki; ahlaki değerleri, ülkenin geleceği, eğitim çalışanları ve Türk gençliğinin geleceği düşünülmeden bir gecede hiçbir şart aranmadan binlerce idarecinin atandığı, 76.maddenin arkasına sığınılarak hukukun çiğnendiği, kurum idareciliklerine görevlendirme yapılırken Türk Eğitim-Sen’den istifa ettirme adedi verilerek vekâlet verildiği, kazandığını helal ettirmek için mesaisini ülkesi ve kurumu için harcaması gerekirken,

mesaisini hormonlu sendika için harcayan idarecilerin bulunduğu bir dönemde yetki almış ve yetkisini korumuştur.

 

Dün Türk Eğitim-Sen eğitim çalışanlarının haklarını savunmak için mücadele ederken sesleri çıkmayan, korktukları için piyasada görünmeyen, adına sendikal yapı bile diyemeyeceğimiz bir  sendika, yukarıda anlattığımız siyasi yapıyı ve idareci tipini arkasına alarak sendikacılık piyasasına

çıkmıştır.

 

Bu yapının eğitim alanında 2002 deki sayısı 18.028 iken bugün 148 binlere ulaşmıştır. Bu yükseliş normal bir büyüme değil, hormonlu bir büyümedir. Normal bir gelişme değil anormal bir gelişmedir.

 

Sendikalar tabiî ki büyüyecektir. Sendikacılık yapıldığı için, eğitim çalışanlarının aleyhine olan konularda haklarını savunduğu, dava açtığı, çalışanların aleyhine olan yönetmelikleri iptal ettirdikleri için, yapılan haksız ve hukuksuz atamalara karşı çıktığı, eylemler yapıldığı, sendikacılık ve örgütlenmenin gerekliliğinin anlatıldığı için yapılan bir üye artışına diyeceğimiz hiçbir şey yoktur.

 

Ama bu yapı 8 yıldır alanlarda olmadığı, iktidarın yaptığı hiçbir yanlışa dur demediği, son bir iki dava hariç eğitim çalışanlarının aleyhine olan hiçbir yönetmelik genelge ve uygulamaya dava açmadıkları

halde; üye olmayanlara üyeliğini gerekliliğini anlatmadığı halde üye sayısını arttırmıştır.

 

Bu artış tabiî ki, normal bir artış değildir. Bu büyüme tabiî ki, normal bir büyüme değildir.

 

Hani bir söz vardır “hızlı yükselenlere herkes özenir hâlbuki en hızlı yükselen toz, duman ve tüydür” yükseklere çıkmak önemlidir ama orada kalabilmek daha önemlidir.

 

Türk Eğitim-Sen kurulduğu günden bu yana sağlıklı bir büyümeyi gerçekleştirmiştir. Bundan dolayıdır ki, zirveye çıktığı günden bugüne sürekli zirvede kalmıştır, kalmaya devam edecektir.

 

Sağlıklı büyüme yerine toz duman ve tüy gibi hızlı yükselenler o güzel insan büyük Türk düşünürü gönül adamı Yunus Emre’nin;

 

“Yerden göğe küp dizseler

Birbirine bent etseler,

Altından birini çekseler

Seyreyle sen gümbürtüyü.”

 

Dizelerinde olduğu gibi; yerden göğe başkaları sayesinde küpler gibi yükselenler yarın altlarından iktidarı çekince gümbürtüyü hep beraber izleyeceğiz.

 

Gümbürtüyü izleyeceğimiz günlerin çok yakında olması dileğiyle…

_____   _______________

Son Haberler

ORTAK ALFABENİN ARDINDAN ORTAK MÜFREDAT, ORTAK DERS KİTAPLARI DA GÜNDEME GELMELİ!

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Kırgızistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası Genel Başkanlığına seçilen Primkulov Musabay Mamatoviç’i tebrik etti. Online gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan da hazır bulundu.

TÜM KONTENJANLAR DUYURUYA ÇIKARILSIN ATAMA İŞLEMLERİ YAPILSIN!

Öğretmenlerimizden çok sayıda alan değişikliğine bağlı atama yapılması yönünde talep gelmektedir. Bilindiği gibi eğitimini aldıkları kendi...

ÖMK TEKLİFİ YENİ KAZANIMLAR GETİRİYOR ANCAK… EKSİKLİKLER NE OLACAK?

Bilindiği gibi 43 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifinin 22 maddesi TBMM tatile girmeden kabul...

EK ZAM VE REFAH PAYI OLMADAN MEMURA RAHAT YOK!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.