İdari Personelin Yer Değişikliği İçin Topladığımız İmzaları YÖK’e İlettik.

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi, yükseköğretim kurumlarında çalışan idari personelin diğer yükseköğretim kurumlarına isteğe bağlı yer değişikliği, mazeret durumuna bağlı yer değişikliği ve becayiş (karşılıklı yer değiştirme) yapabilmelerine imkân sağlayacak şekilde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve üniversite idari personeline yer değiştirme hakkı verilmesi için imza kampanyası düzenlemişti. Toplanan imzalar Genel Merkez Yöneticilerimiz tarafından 29.04.2024 tarihinde YÖK’e iletildi.

Bu kapsamda Genel Merkez Yöneticilerimiz; 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ve 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme hükümlerinde, idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği talebinde bulunabilmeleri için çalışma yapılacağının belirtildiğini, buna rağmen bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade etti.

Üniversitelerde görev yapan memurların da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tâbi olarak çalıştığını, ancak diğer kurumlarda kendileriyle aynı görevi yerine getiren memurların yararlandığı yer değişikliği hakkından mahrum kaldığını söyleyen Genel Merkez Yöneticilerimiz; bunun Anayasa ile güvence altına alınan aile birliğinin korunması ile ilgili 41. Maddeye ve herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu bildiren 56. Maddeye aykırı olduğunu söyledi.

İdari personellerin yer değiştirmelerine imkân sağlayan tek hukuki düzenlemenin “kurumlar arası nakil” olarak görüldüğünü söyleyen Genel Merkez Yöneticilerimiz, ancak nakil işlemlerinde de personelin öncelikle kendisini talep edecek kurum aramak zorunda kaldığını ifade etti. Genel Merkez Yöneticilerimiz sözlerini “İdari personel bir kurum bulduğu takdirde de kendi üniversitesinden muvafakat almak mecburiyetindedir. Ancak bu muvafakat her zaman verilmediğinden mağduriyetler yaşanmaktadır” şeklinde sürdürdü.

Genel Merkez Yöneticilerimiz, bir yandan idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği işlemlerini düzenleyen belirli bir mevzuat ve takvimin bulunmaması, diğer yandan kurumlar arası nakil için muvafakat şartı aranması nedeniyle yer değişikliğinin tamamen rektörlerin inisiyatifine bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, yaşanan mağduriyetlere son verilmesi konusunda YÖK’ün bu imzaları dikkate almasını ve nakil sorununa çözüm üretmesini istedi.

YÖK’e Yazdığımız Yazı İçin Tıklayınız.

Son Haberler

NORM FAZLASI RE’SEN ATAMADA BÖLGE İDAREDEN YD KARARI

Eşi zorunlu atamaya tabi personel olarak görev yapmakta olan sendikamız üyesinin norm kadro fazlası...

İLKSAN’DAN ŞEHİT EĞİTİCİMLERE VEFA

İLKSAN Genel Müdürlüğü, 09.12.2025 tarihinde Ankara Atatürk Orman Çiftliğinde şehit öğretmenlerimiz için oluşturulan hatıra ormanında fidan dikimi töreni düzenledi.

NORM FAZLASI ATAMADA YENİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARLARI

Sendikamız üyelerinin norm kadro fazlası olduğu gerekçesiyle re’sen, aile birliği mazeretine uygun olmayan bir yere atanması üzerine açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararları verilmiştir.