YÖK ATAMA KRİTERLERİNDE DEĞİŞİKLİKLERE GİTTİ

Taslakta, merkezi sınav ve giriş sınavı olmak üzere ayrı sınavlar öngörülüyor. Merkezi sınav ÖSYM tarafından yapılan ALES"i, giriş sınavı ise jüri tarafından yapılan sözlü sınavı kapsıyor. ALES"e, en az lisans mezunu olanlar ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans eğitimini tamamlamış olanlar müracaat edebilecekler. Alanlarındaki puan türünden 100 üzerinden 70 puan alanlar sınavda başarılı sayılacaklar. Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak.

Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada giriş sınavına başvurabilmek için ALES"ten en az 70, ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı"ndan (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekiyor. Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri, senato kararıyla bu puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilecek.

Yabancı diller eğitim-öğretim yapılan programlarda bu yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uygulanacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanacak.
Yükseköğretim kurumları bu yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamayacaklar.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROSU
Araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için yaş sınırı yükseltildi. Bu kadroya başvuracak adayların son başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşından gün almamış olması gerekiyor. 100"lük not sistemine göre mezun olanların 100 üzerinden an az 65, 4"lük not sistemine göre mezun olanların 4 üzerinden en az 2,50 lisans mezuniyet notu bulunması koşulu getirildi. Üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla bu puan barajlarının üzerinde bir asgari puan belirleyebilecekler.
Tıpta uzmanlık ile yan dal uzmanlık sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmayacak.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ KADROSU
Öğretim görevlisi kadrolarına atanmak için lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlilerinin en az yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olması şartıyla en az alanında 10 yıl tecrübesi bulunması gerekiyor.
Güzel sanatlar fakülteleri, eğitim fakültelerinin güzel sanatlar eğitimi bölümleri, konservatuvarlar ile önlisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlilerinde en az lisans mezunu ve alanlarıyla ilgili 2 yıl tecrübeli olma şartı aranıyor.

OKUTMAN KADROLARI
Okutman kadroları için yabancı dil okutmanları hariç lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere atanacak okutman adaylarında en az yüksek lisans mezunu olma koşulu bulunuyor. Yabancı dil okutmanı başvurularında ÖSYM tarafından yapılan KPDS veya ÜDS"den en az 80 puan veya eşdeğerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puana sahip olma şartı gerekiyor.
Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına da en az lisans mezunu olanlar ve alanında en az 2 yıl tecrübesi bulunanlar başvurabilecekler.

İLAN
Yükseköğretim kurumlarında ihtiyaç duyulan öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları varsa ilgili birimin bölüm başkanınca bölüm kurulunun görüşü alınarak fakültelerde dekanlığa, konservatuvar ve yüksekokullarda müdürlüklere, rektörlüğe bağlı bölümlerde rektörlüğe, enstitülerde ise enstitü yönetim kurulunun görüşü alınarak müdür tarafından, ilan edilmek üzere rektörlüğe iletilecek. Rektörlükler kendilerine ulaşan kadro taleplerini en geç 1 ay içinde YÖK Başkanlığına bildirecek. 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5. maddesine göre kullanma izni verilen kadrolar rektörlükçe YÖK"ün web sitesinde yayınlanmak üzere YÖK Başkanlığına gönderilecek. İlan metninde, adaylarda bu yönetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, ön değerlendirme sonuçlarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi ve sonuçlarının açıklanacağı günleri içeren sınav takvimi de belirtilecek. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren 15 günden az olamayacak. Adayların başvuruları internet üzerinden de alınabilecek.

JÜRİLER NASIL BELİRLENECEK?
Üniversitelerde "giriş sınavı" jürileri fakültelerde dekanların, konservatuvar, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarından müdürün önereceği en az 8 öğretim elemanı arasından ilgili yönetim kurulunca seçilecek 3 asıl ve 1 yedek üyeden oluşacak.
Sınav jürisi, müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının 4 katına kadar adayı, ALES puanının yüzde 60"ını ve yabancı dil puanının yüzde 40"ını; meslek yüksek okullarında müracaatlarda ise ALES puanın yüzde 70"ini ve lisans mezuniyet notunun yüzde 30"unu dikkate alarak belirleyecek ve kurumun web sitesinde ilan edecek.
Başvuru sayısının ilan edilen kadronun 4 katından az olması halinde adayların tamamı giriş sınavına alınacak. Giriş sınavında adayın mesleki ifade becerisi, analitik düşünce ve akademik yeteneği, genel kültür düzeyi ve başvurduğu alanla ilgili becerisi, ilgi düzeyi saptanacak.

SINAV NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?
Sınav jürisi, değerlendirmesinde ALES notunun yüzde 55"ini, lisans mezuniyet notunun yüzde 15"ini, yabancı dil puanın yüzde 15"ini ve giriş sınavı notunun yüzde 15"unu; meslek yüksek okulunda ise ALES notunun yüzde 55"ini, lisans mezuniyet notunu yüzde 30"unu ve giriş sınavı notunun yüzde 15"ini hesaplayarak en başarılı olanları seçecek.
Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilecek. İlan edilen kadro sayısını geçmemek şartıyla yedek aday da ilan edilebilecek. Atamalar, yürürlükteki mevzuata göre yapılacak. Doktorasını tamamlamış olanlar, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksek okullarının YÖK tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmayacak.
Bu yönetmelik yayınlanmadan önce Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesinde yapılan sınavlarda başarılı olarak bir yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazananlar hakkında bu yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Son Haberler

ÖMK KAZANIMLARINDA TÜRK EĞİTİM SEN’İN ALIN TERİ VAR.

Genel Başkan Yardımcımız Erhan Bayram, 19.12.2024 tarihinde Samsun’da bir dizi temaslarda bulundu. 

YILMAYACAĞIZ! YORULMAYACAĞIZ! BAŞARACAĞIZ!

Genel Başkan Yardımcımız Cengiz Kocakaplan, 18-21 Aralık 2024 tarihleri arasında Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu’da istişarelerde bulundu.

ÖMK YÖNETMELİĞİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME

21 Aralık 2024 tarihli 32759 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ADAY ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ...

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATLARI OCAK AYINDA YATIRILSIN!

Genel Başkan Yardımcımız Orhan Kütük, 17-18.12.2024 tarihleri arasında Bilecik ve Eskişehir’de temaslarda bulundu.