Ana SayfaHABERLERBasın AçıklamasıEĞİTİM ÇALIŞANLARI EVLEN(EM)İYOR, ÇOCUKLARINI EVLENDİR(EM)İYOR

EĞİTİM ÇALIŞANLARI EVLEN(EM)İYOR, ÇOCUKLARINI EVLENDİR(EM)İYOR

Türk Eğitim-Sen Ar-Ge Birimi, eğitim çalışanlarının düğün masrafları hakkında bir araştırma yaptı. Buna göre, evliliğe adımın maliyeti en az 15 bin 510 YTL. Bu rakam 70 bin 399 YTL’ye kadar çıkıyor. Hal böyleyken, eğitim çalışanları ne evlenmek, ne de çocuklarını evlendirmek için hayal kurabiliyor.
Gelinlik, damatlık, gelin ayakkabısı, damat ayakkabısı, gömlek, alyans, gelin buketi, gelin saçı, gelin makyajı, damat traşı, düğün organizasyonu, orkestra, nikah şekeri, davetiye, yemek takımı, çatal-kaşık-bıçak seti, yatak odası takımı, oturma grubu, yemek odası, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, ütü, elektrik süpürgesi, halı, perde, nevresim takımları, uyku seti, yatak örtüsü, balayı ve ev kirası şeklinde 33 kalemde hesaplama yapan Türk Eğitim-Sen, eğitim çalışanları için evlenmenin başlı başına büyük külfet olduğunu ortaya koydu. Sendikamızın 33 kalemde yaptığı araştırmaya göre evliliğe adım atmanın maliyeti 15 bin 510 YTL ile 70 bin 399 YTL arasında değişmektedir.

DÜĞÜN MASRAFLARI İÇİN EN DÜŞÜK DERECELİ MEMUR, 4 BİN 801 İLA 21 BİN 795 SAAT TER DÖKECEK
Buna göre göreve yeni başlayan bir öğretmenin düğün masraflarını karşılayabilmesi için en az 3 bin 829 saat, en fazla 17 bin 382 saat çalışması gerekmektedir. Çocuğunu evlendirmek isteyen bir hizmetlinin en az 4 bin 801 saat, en fazla 21 bin 795 saat; en yüksek derecede bir öğretmenin de en az 395 gün, en fazla bin 7954 gün ter dökmesi zorunludur.
Düğün masraflarının maliyetini kalem kalem inceleyecek olursak; gelinliklerin fiyatı 500 YTL’den başlıyor, 5 bin YTL’ye kadar çıkıyor. Damatlıkların fiyatları da 500 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor. Bu rakamlara gelin ayakkabısı, damat ayakkabısı, gömlek, gelin buketi, gelin, saçı, gelin makyajı, damat traşı, alyans ücretlerini de eklediğimizde masraf en az bin 541 YTL, en fazla 9 bin 395 YTL olacaktır. Bu durumda göreve yeni başlayan bir öğretmenin en az 47.5 gün, en fazla 289.7 gün; en düşük dereceli memurun en az 59.5 gün, en fazla 363 gün çalışması gerekmektedir.
Bir çiftin sadece düğün gecesi bile oldukça masraflıdır. 200 kişilik bir düğün organizasyonu- düğün yemeği, orkestra, mekan süslemesi, davetiye, nikah şekeri dahil- 5 bin 151 YTL ila 18 bin 554 YTL arasında değişmektedir. Bu rakamlar en düşük derecede görev yapan bir memurun maaşının en az 6.6, en fazla 24 katı; 1/4 derecede görev yapan bir öğretmenin maaşının en az 4, en fazla 16 katı; en yüksek derecede görev yapan bir profesörün de maaşının en az 1.8, en fazla 6.5 katıdır.

ÖĞRETMEN EV KURMAK İÇİN EN AZ 272 GÜN, EN FAZLA BİN 308 GÜN ÇALIŞMAK ZORUNDADIR.
Ev kurmak ise ayrı bir hüner gerektirmektedir. Yatak odası, oturma grubu, yemek odası, televizyon, beyaz eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın), ütü, elektrik süpürgesi, yemek takımı, çatal-kaşık-bıçak seti, halı, perde, nevresim takımı, uyku seti, yatak örtüsü masrafı ve bir aylık ev kirası 8 bin 818 YTL ila 42 bin 450 YTL arasındadır. Buna göre, en düşük derecede çalışan bir memur bu masrafları karşılayabilmek için en az 341 gün, en fazla bin 641 gün; en düşük derecede çalışan bir öğretmen en az 272 gün, en fazla bin 308 gün; 7/1 derecede görev yapan bir araştırma görevlisi de en az 235 gün, en fazla bin 130 gün ter dökecektir.
Balayı fiyatları da cep yakmaktadır. En düşük derecede çalışan bir memur 5 gecelik balayı için 600 YTL ila 2 bin YTL arasında ücret ödeyecektir. Bu durumda bir memur balayı için maaşının en az yüzde 77’sini, en düşük derecede görev yapan bir öğretmen de maaşının yüzde 61’ini gözden çıkaracaktır.
Araştırmanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK şunları söyledi: “Evlilik sezonu açıldı. Ancak evlilik hayali kuranlar için evlenmek sanıldığı kadar kolay değil. Zira düğün masrafları cep yakıyor. Düğün sezonunun en çok vurduğu kesimlerin başında ise hiç şüphesiz eğitim çalışanları geliyor. Eğitim çalışanları aldıkları ücretle değil düğün yapmak, evini bile zor kuruyor. Dolayısıyla hükümet, giderek yoksullaşan eğitim çalışanlarının çığlıklarına kulak vermeli ve onları insanca yaşayabilecekleri ücrete kavuşturmalıdır.”

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Son Haberler

PROJE OKULLARINA ÖĞRETMEN ATAMASINA İLİŞKİN BİM KARARI

Sendikamız üyesinin, proje okullarına öğretmen atama işlemleri kapsamında tercih ettiği proje okuluna kariyer ve...

Eylül Ayı e-Bülteni Yayında

Eylül ayı bültenimizi yayımladık! Sendikamızın güncel faaliyetlerini, eğitim dünyasındaki gelişmeleri ve üyelerimize yönelik çalışmalarımızı...

TÜRK’ÜN MEVCUDİYETİ 30 AĞUSTOS’LA TARİHE MÜHÜRLENDİ

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili yaptığı basın...

GENEL BAŞKANIMIZDAN MHP GENEL BAŞKANI SAYIN DEVLET BAHÇELİ’YE ZİYARET

Genel Başkanımız Talip Geylan, 28.08.2024 tarihinde MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’yi ziyaret ederek, eğitimin ve eğitim çalışanlarının gündemine dair bilgilendirmelerde bulundu.