DİL BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

“Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve dilini yükseltmek için çalışır. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir.”
Atatürk dil’e verdiği önemi bu sözlerle dile getirmiştir. Dil konusunda büyük bir hassasiyet gösteren Ulu Önder Atatürk önderliğinde, 26 Eylül 1932 tarihinde “Türk Dil Kurultayı” gerçekleştirilmiştir. Bugün Dil Kurultayı toplantısının 76. yıldönümünü kutlamaktayız.
Aradan geçen 76 yıllık süreçte ne yazık ki Türk Diline yeteri kadar önem vermedik, dilimizi dünyada ait olduğu noktaya taşıyamadık. Bugün başta cadde ve sokak isimleri olmak üzere işyeri tabelaları, gıda ve giyim ürünleri ne yazık ki yabancı kültürlerin etkisi altındadır. İşyerleri, restoranlar, cadde ve sokaklar yabancı dillerden isimlerle süslenmiştir. Gerek gıdada gerek giyimde yabancı isimler ön plana çıkmakta ve yabancı isimli ürünler tercih edilmektedir.
Bu noktada yapılması gereken, dilimizin yabancı sözcüklerden arındırılmasıdır. Caddelere, sokaklara ve işyerlerine yabancı dilde verilen isimler Türkçe isimlerle değiştirilmeli, gıda ve giyim ürünlerinde yabancı hayranlığına son verilmelidir.
Türk Dili üzerinde birtakım kirli kampanyalar yürütülmektedir. Dilimiz giderek kirletilirken, kültür erozyonuna uğrarken, dilimiz üzerinde farklı dillerin etkisi de artırılmaktadır.
Toplum olarak ne Türkçeyi doğru kullanabiliyoruz, ne de doğru konuşabiliyoruz. Özellikler gençler, Türk diline giderek yabancılaşmaktadır. Argo sözcükler gençler arasında oldukça popülerdir. Ayrıca gençler, Türkçe ile yabancı dilleri karıştırarak konuşmayı tercih etmektedir. Bu noktada en büyük görev medyaya düşmektedir.
Bilindiği gibi çocuklar, gençler televizyon bağımlısıdır. Ancak televizyon programlarında, dizilerde, hatta haberlerde Türk dili büyük bir erozyona uğratılmaktadır.
Sanatçılar, siyasetçiler de en az medya kadar sorumludur. Sık sık medyada boy gösteren siyasetçiler, sanatçılar konuşmalarına, kullandıkları üsluba dikkat etmeli, küfürlü ya da argo sözcükler kullanmaktan kaçınmalıdır.
Dil, bir milleti millet yapan unsurdur. Bugün dünyanın en zengin dillerinden biri olan Türk Dili, nesiller arasındaki en güçlü bağdır. Türk dilinin canlı tutulabilmesi ve dış etkenlere maruz kalmaması milli varlığımızın ve geleceğimizin teminatıdır.
Dilin öneminin kavranması için sık sık kurultaylar yapılmalıdır.  Zira Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesi için dil kurultaylarının büyük önemi vardır. Ayrıca çocuklarımıza, gençlerimize dil eğitiminin eksiksiz verilmesi gerekmektedir.
Bu düşüncelerle Türk Dil Bayramını kutluyor, dilimizin hak ettiği konuma ulaşabilmesi için toplumun tüm kesimlerini el ele vermeye çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki; Türkçe geleceğimizdir.

Saygılarımızla.

Son Haberler

AKADEMİK ZAM PAS GEÇİLMESİN!

Genel Başkanımız Talip Geylan, ekonomik koşullarından dolayı, başarılı öğrencilerin akademisyenliği değil, geliri daha yüksek olan meslekleri tercih ettiğini kaydederek, bu durumun Türk akademisinin geleceği açısından önemli bir zafiyet doğuracağını söyledi.

SINAVSIZ ATAMAYA DANIŞTAY’DAN İPTAL KARARI

Türk Eğitim Sen olarak ilçe milli eğitim müdürü kadrolarına yapılacak atamalarda aranan sınav şartının...

KAMU ÇALIŞANLARINI SENDİKAL ESARETTEN KURTARACAĞIZ!

Türk Eğitim-Sen Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Eğitim ve İstişare Toplantısı, 31 Ekim-3 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

OCAK AYINDA YAPILACAK ZAMMA EK YAPILMALI, ÜZERİNE REFAH PAYI EKLENMELİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Ekim ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.